Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Isi Transferleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.639
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Isı Transferleri nelerdir?​

Isı Transferi Çeşitleri: – Üç temel ısı transferi modu vardır; İletim (Conduction), Konveksiyon (Convection) ve Radyasyon (Radiation).
- İletim (Conduction) Isı transferi için maddesel bir ortam gerektiren transfer şeklidir.
- Konveksiyon (Convection)

359 derece ateş normal mi?​

Vücudun normal ısısı, 35,5 – 36,8 derece aralığında yer almaktadır. Çocuklarda vücut ısısı 37,5 dereceye kadar normal kabul edilse de 37’yi geçiyorsa dikkatli olunmalıdır. 37 derece ve üzeri bir enfeksiyon başlangıcı olarak kabul edilebilir.

Isı transferi Q nedir?​

Isı transferi Q nedir?
ISI TRANSFERİ HESAPLAMA q=U(Ti-Td) Burada; q: ısı akış yoğunluğu (W/m 2); herhangi “d” (m) kalınlığındaki bir yapı bileşeninin 1 m2’sinde bir saatte olan toplam ısı kaybıdır.

Hafif hipotermi nasıl geçer?​

Hafif hipotermi nasıl geçer?
Hipoterminin hafif aşamalarında el ve ayak masajı ile ısıtma yapılabilir. Daha ileri ki durumlarda ise solunum durabilir. Bu takdirde hastaya suni solunum yapın. Bir diğer önemli nokta ise hastaya ısınır düşüncesi ile asla alkol vermeyin.

Ateş 35 e neden düşer?​

Bu ısı 35°C’nin altına düştüğünde Hipotermi ortaya çıkar. Hipotermi, vücudun uzun bir süre boyunca üretebileceğinden daha daha fazla miktarda ısı kaybetmesi sonucunda oluşur. Bu durum genellikle soğuk, rüzgarlı havalarda, soğuk sularda veya soğuk evlerde uzun süre vakit geçirenlerde ortaya çıkar.

Yetişkinlerde 34.5 ateş normal mi?​

Ateş koltuk altından ölçüldüğünde 36.5 – 37 derece normal sayılır, makattan ölçüldüğünde ise 36.4 – 37.6 Cº vücut ısısı normal kabul edilir.

Isı akışı sıcaktan soğuğa doğru mu?​

Isı akışı sıcaktan soğuğa doğru mu?
Sıcak ve soğuk maddeler birbirleri ile temas ettikleri zaman aralarında ısı alış verişi olmaktadır. Sıcaklığı daha yüksek olan maddelerden sıcaklığı görece daha düşük olan maddelere doğru ısı aktarımı sağlanmaktadır. Yani ısı akışı sıcaktan soğuğa doğru gerçekleşmektedir.

Hipotermi den nasıl çıkılır?​

Hipotermi den nasıl çıkılır?
Hipoterminin hafif aşamalarında el ve ayak masajı ile ısıtma yapılabilir. Daha ileriki durumlarda ise solunum durabilir. Bu takdirde hastaya suni solunum yapılmalıdır.
Vücut ısısı kaça düşerse tehlikeli?​
Bir yetişkinin normal vücut ısısı yaklaşık olarak 37°C’dir. Bu ısı 35°C’nin altına düştüğünde Hipotermi ortaya çıkar. Hipotermi, vücudun uzun bir süre boyunca üretebileceğinden daha daha fazla miktarda ısı kaybetmesi sonucunda oluşur.
Isı enerji değişimi nedir?​
İç enerjideki değişim sisteme verilen ısı ve yapılan işin toplamına eşittir. Eğer sisteme ısı verilmiş ya da sistem üzerine iş yapılmışsa iç enerji artar. Eğer sistem dışarıya ısı vermiş ya da sistem iş yapmışsa iç enerji azalır.

Isı neden Q ile gösterilir?​

Isı neden Q ile gösterilir?
Rudolf Clausius tarafında Q simgesi ısı için seçilmiştir. Bilinen bir nednei yok. Bir dilde karşılığı olduğuna ilişkin bir bilgi de yok. Bazıları, “quantity” sözcüğü ile ilgisi olduğu görüşünde.
 
Isı transferleri konusunda verdiğiniz bilgiler oldukça açıklayıcı ve doğru. Isı transferinin üç temel şekli olan İletim, Konveksiyon ve Radyasyonun yanı sıra, ısı transferi hesaplama formülü olan q=U(Ti-Td) hakkında da bilgi vermişsiniz. Bu formülde q, yapı bileşeninin belirli bir kalınlığındaki birim alanı başına düşen ısı akışını ifade eder.

Vücut ısısı konusunda da detay vermiş ve normal vücut sıcaklığının 35,5 - 36,8 derece aralığında olduğunu belirtmişsiniz. Ayrıca 37 derece ve üzeri sıcaklıkların enfeksiyon belirtisi olabileceğine dikkat çekmişsiniz.

Hipotermi konusunda verdiğiniz bilgiler de önemli. Hafif hipotermi durumunda el ve ayak masajı ile ısıtma yapılmasının ardından solunumun durması durumunda suni solunumun yapılması konusuna da değinmişsiniz. Ayrıca alkolün hastaya ısındırma olarak verilmemesi gerektiğine dikkat çekmişsiniz.

Isı akışının sıcaktan soğuğa doğru gerçekleştiği ve ısı enerji değişiminin sisteme verilen ısı ve yapılan işin toplamına eşit olduğu konularındaki açıklamalarınız da doğru ve açıklayıcı.

Son olarak, ısı neden Q ile gösterildiği konusundaki bilginiz de ilginç. Rudolf Clausius'un Q simgesini ısı için seçmesinin nedeninin belirsiz olduğunu belirtmişsiniz. Bu konuda başka teorilerin olmaması ve "quantity" (miktar) kelimesiyle ilişkilendirilmesi düşünceniz de dikkat çekici. Teşekkürler!
 
Geri
Üst