AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isi alan bir maddenin sicakligi her zaman artar mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Isı alan bir maddenin sıcaklığı her zaman artar mı?​

Sıcak olan madde ısı verip sıcaklığı azalırken, sıcaklığı düşük olan madde ısı alarak sıcaklığı artar ve sonuçta ısıl denge sağlanır. Sıcaklıkları eşit olan maddelerde ısı alışverişi olmaz.

Isı mı artar sıcaklık mı?​

Isı bir enerji çeşidi, sıcaklık ise bir ölçümdür. Isı kalorimetre kabı ile sıcaklık termometre ile ölçülür. Isı birimi kalori (cal) veya Joule, sıcaklık birimi ise derecedir. Isı, madde miktarına bağlıdır, sıcaklık ise madde miktarında bağlı değildir.
Isı neye göre değişir?
Öz ısı madde miktarı, sıcaklık, maddenin cinsi, maddenin hangi halde (katı, sıvı, gaz) bulunduğu gibi etkenlere bağlı olarak değişebilir.

Isı nelere neden olur?​

Isı, belirli sıcaklıktaki bir sistemin sınırlarından, daha düşük sıcaklıktaki bir sisteme, sıcaklık farkı nedeniyle geçen enerjidir. Isı, parçacıkların 40.000-400.000 hz./s titreşmesi ile oluşur. Isı da iş gibi bir enerji transfer biçimidir. Isı sistem sınırlarında ve geçiş hâlinde iken belirlenebilir.

Isı ne zaman artar?​

Madde dışarıya ısı verdiği zaman sıcaklığı azalmaktadır, eğer dışarıdan ısı alır ise sıcaklığı artar. Maddeler arasında alınan ve verilen enerjiye ısı denmektedir. Maddelerin diğerlerine göre ısıl derecesine sıcaklık denilmektedir. Mangalda yanan kömürün ısısı ile sıcaklık artar.
Isı alan bir maddenin yoğunluğu artar mı?
Bir maddenin özkütlesi sıcaklığına bağlı olarak değişir. Sıcaklık artışı genellikle özkütleyi azaltır, ancak sıcaklığı arttıkça hacmi azalan ve özkütlesi artan maddeler de vardır.

Isı mı ölçülür sıcaklık mı?​

Isı birim olarak joule ve kaloridir. Sıcaklık ise santigrat derece ile ölçülür. Isı ölçümü kalorimetre kabı ile yapılmaktadır. Sıcaklık ölçümü ise termometre ile yapılmaktadır.

Bir madde hal değiştirirken öz ısısı değişir mi?​

Her maddenin öz ısısı farklıdır. Örneğin, 1 kg zeytin yağının sıcaklığını 1 °C artırmak için 1968 J ısı gerekirken, 1 kg suyun sıcaklığını 1 °C artırmak için 4186 J ısı vermek gerekir. Ayrıca aynı maddenin farklı hallerinde öz ısı değişir.
Isı neden Q ile gösterilir?
Rudolf Clausius tarafında Q simgesi ısı için seçilmiştir. Bilinen bir nednei yok. Bir dilde karşılığı olduğuna ilişkin bir bilgi de yok. Bazıları, “quantity” sözcüğü ile ilgisi olduğu görüşünde.

Isı ile ilgili özellikler nelerdir?​

Isı: Sıcaklıkları farklı iki madde arasında alınıp verilen enerjinin adıdır. Isı, sıcaklıkları değişik maddeler arasında alınıp verdiği enerjinin adıdır. Maddenin, katı, sıvı ya da gaz fazında oluşundan bağımsız bir biçimde ısı, enerjisi yüksek olan maddeden daha düşük olan maddeye doğru hareket eder.
 
Geri
Üst