AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isgucu verimlilik orani nasil hesaplanir?

Editör

Yeni Üye

Işgücü verimlilik oranı nasıl hesaplanır?​

Verimlilik çıktıların girdilere bölünmesiyle hesaplanmaktadır. Bu sonuca göre de ilgili işletmenin kısmi ya da toplam verimlilik oranı tespit edilmektedir. Genel anlamdaki verimlilik formülü= Çıktı / Girdi şeklindedir.

Toplam faktör verimliliği nasıl bulunur?​

Birincisi, kısmi faktör verimliliği (KFV) olup, üretilen çıktının, girdilerden sadece birine oranlanması şeklinde hesaplanabilir. İkincisi ise toplam faktör verimliliği (TFV) olup; toplam çıktının, girdilerin toplamına oranlanması şeklinde hesaplanır.

Total faktör verimliliği nedir?​

Total faktör verimliliği nedir?
üretim degerine göre: tfv=üretim degeri/toplam girdi maliyeti. sadece sermaye ve iş gücünün değil, üretimde kullanılan tüm kaynakların verimliliğini dikkate alır. büyümenin işgücü ve sermayedeki artışla açıklanamayacak kısmı yansıtır. …
Verimlilik göstergelerine ilişkin hesaplamalar temelde “Verimlilik=Çıktı/Girdi” eşitliğine dayanır. Bu eşitliği kullanarak, etkinliklerden başlayıp, çalışma grupları, bölümler, tüm işletme gibi çeşitli sistem düzeyleri için verimlilik göstergelerini hesaplamak mümkündür.

Plansız duruşlar nelerdir?​

Planlanmamış duruşlar, ekipmanın üretim için planlandığı ancak planlanmayan olaylar nedeniyle çalışmadığı zamandan oluşur. Örnekler arasında ekipman arızaları, planlanmamış bakım, operatör veya malzeme eksikliği sayılabilir.

OEE nedir nasıl hesaplanır?​

Örnek bir üretim hattını ele alırsak; OEE formülü (Üretkenlik x Kullanılabilirlik x Kalite) / 10.000 şeklindedir. Herhangi bir gün için Üretkenlik=80, Kullanılabilirlik=84, Kalite=97 olduğunu varsayarsak; (80 x 84 x 97) / 10.000 işleminin sonucunda hesaplanan vardiyanın OEE değeri; 65,18 yani e,2 olacaktır.

Verimlilik artırma teknikleri nelerdir?​

Verimlilik artırma teknikleri nelerdir?
İşyerinde Verimliliği Artırmanın Yolları Nelerdir?
- Çalışma alanının fiziki koşulları (havalandırma, aydınlatma, ses ve gürültü yalıtımı vb.)
- İşyerindeki kurum içi ilişkiler.
- Üretim faktörleri.
- Çalışanların özellikleri ve motivasyonları
- İş gücü verimliliği.
- Teknolojik olanakların kullanımı
- Emek-ücret dengesi.

Işgücü verimliliği nasıl ölçülebilir?​

İşgücü verimliliği, çalışan işçi veya çalışılan saat başına düşen çıktı miktarını ifade eder. Mesela bir çikolata fabrikasında günde 8 saat çalışan bir işçiyi düşünelim. Bu çalışanın günde 40 çikolata ürettiğini varsayalım. Bu durumda bu çalışanın verimliliği saatte 5 çikolata olarak ölçülür.

Iş gücü verimlilik oranı nedir?​

Verimlilik, belirli bir zaman aralığında bir birim girdi ile ne kadar ürün elde edildiğinin oranıdır.

TEEP nasıl hesaplanır?​

TEEP nasıl hesaplanır?
OEE ile birlikte TEEP değeri de ölçülmelidir. TEEP (Total Effective Equipment Performance / Toplam Etkin Ekipman Performansı) ekipman etkinliğinin takvim süresi baz alınırak ölçülmesidir. TEEP değeri düşük ise makine kullanım kapasiteniz düşük demektir.

Üretkenlik nasıl hesaplanır?​

Örneğin bir firmanın haftalık olarak ürettiklerinin değeri 8.600 TL; iş gücü, malzeme ve sermaye gibi girdilerinin değeri de 10.200 TL ise firmanın toplam üretkenliği, “Çıktı/Girdi” oranından (8.600/10.200) 0,84 olarak hesaplanabilir.

OEE değeri ne olmalı?​

Dünya genelinde yapılan araştırmalarda üretim işletmelerinde OEE değeri %60’tır. Bu yüzden OEE değerinin değerlendirilmesi yanlış yapılmamalıdır. OEE değerini yorumlarken yapılabilinecek en büyük hata çarpanların değişiminin göz ardı edilmesidir. OEE = % 74 olsun.

OEE verimlilik nedir?​

OEE verimlilik nedir?
“OEE Nedir” cevabı: Genel Ekipman Verimliliği (OEE), yalın üretimdeki temel kavramlardan biridir ve herhangi bir üretim tesisi, üretim birimi, atölye veya bireysel istasyon için önemli bir performans faktörüdür. Yüksek bir OEE’ye sahip olmak, yüksek verimliliğe sahip yüksek verimli bir fabrikanın işaretidir.

Verimlilik artırma nedir?​

Verimlilik artırma teknikleri israfı önlemeye yöneliktir. Üretim faktörlerinden mümkün olan en yüksek düzeyde yararlanabilmek için aralarındaki ilişkilerin bilinmesi, düzenlenmesi ve ölçülmesi gerekir. Bu amaca yönelik sistematik araştırmaların tümüne İŞ ETÜDÜ denir.

İşgücü verimlilik oranı hesaplanırken, genel anlamda kullanılan formül, çıktıları girdilere böler. Yani verimlilik oranı = Çıktı / Girdi şeklinde hesaplanır. Bu hesaplama sonucunda, işletmenin kısmi veya toplam verimlilik oranı belirlenmiş olur.

Toplam faktör verimliliği, kısmi faktör verimliliği ve toplam faktör verimliliği olmak üzere iki farklı yöntemle hesaplanabilir. Kısmi faktör verimliliği, üretilen çıktının sadece bir girdiye oranlanmasıyla şekillenirken, toplam faktör verimliliği ise toplam çıktının tüm girdilere oranlanmasıyla hesaplanır.

İşgücü verimliliği ise çalışan işçi veya çalışılan saat başına düşen çıktı miktarını gösterir. Örneğin, bir işçinin günde 40 çikolata ürettiğini ve günde 8 saat çalıştığını varsayarsak, bu işçinin işgücü verimliliği saatte 5 çikolata olarak ölçülür.

Öte yandan, TEEP (Toplam Etkin Ekipman Performansı) değeri, ekipman etkinliğinin takvim süresi baz alınarak ölçülmesidir. Yani, TEEP değeri ekipman kullanım kapasitesini yansıtır. Ayrıca, Üretkenlik hesaplama işlemi, çıktı ve girdilerin oranlanmasıyla yapılır.

Son olarak, OEE (Genel Ekipman Verimliliği) değeri, üretim tesisi veya birim için önemli bir performans faktörüdür. OEE, Üretkenlik x Kullanılabilirlik x Kalite / 10.000 formülü ile hesaplanır ve yüksek bir OEE değeri, yüksek verimliliğe işaret eder. Örneğin, OEE değeri genellikle %60 olarak kabul edilir ve yüksek değerler arzu edilir.

Geri