Isgaller karsisinda yapilan mitinglerin amaci nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
256.279
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Işgaller karşısında yapılan mitinglerin amacı nedir?​

Fiilen işgal altıda bulunan İstanbul’da yapılan bu mitingler, işgalcilere Türk milletinin haksızlıklar karşısında mücadele etme azim ve kararını göstermiştir. Atatürk’ün daha önce bahsettiğimiz 28 Mayıs 1919 tarihli genelgesi, mitinglerin bütün yurda yayılmasını sağlamıştır.
Ingilizler ne zaman İstanbul’u terk etti?
Arabic vapuruna binen son İngiliz subay ve askerleri 2 Ekim 1923 günü İstanbul’u terk etmişlerdi. İyi de neden 6 Ekimde kutlanıyor. Sebebi basit: 2 Ekim günü İstanbul Kumandanı olan hakiki bir Osmanlı karakterine sahip Selahaddin Adil Paşa’ya zaferden hisse vermemek için.

Güney cephesinde mücadele eden kahramanımızın adı nedir?​

Türk Kurtuluş Savaşı Güney Cephesi
Mustafa Kemal hangi kongrede protesto mitingleri düzenlenmesi istemiştir?
Gerekli düzenleme yapılmadan bu şablon kaldırılmamalıdır. Havza Genelgesi, 28 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’da yayınlanmıştır. Havza’ya 25 Mayıs 1919 tarihinde giden Mustafa Kemal, İzmir’in işgalinin mitingler düzenlenerek protesto edilmesini istedi.
Son İtilaf birliği ise 4 Ekim 1923 günü Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen bir törenle Türk bayrağını selamlayarak şehri terk etti. 6 Ekim 1923’te ise Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul’a girdi ve işgal resmen sonlandı. İşgal 4 yıl 10 ay 23 gün sürdü.
Ingilizler İstanbul’u niye bıraktı?
Kolordu birlikleri halkın sevgi gösterileri arasında İstanbul’a girdi. İngilizler geldikleri gibi gittiler, çünkü; Yunanistan’ın yenilmesi, Fransa ve İtalya’nın çekilmesi, sömürgelerin ve Balkan ülkelerinin yardım etmemesi, kamuoyunun savaş istememesi nedeniyle İngilizler İstanbul’da yalnız kaldılar.

Mondros Ateşkes Antlaşmasına göre ingilizler nereleri işgal etti?​

İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imza edilmesinden bir hafta sonra İstanbul’u işgal ettiler. Bu işgalin ardından İngiltere Musul ve çevresini, Fransa Suriye’yi, İtalya ise Anadolu’nun güney sahillerine asker çıkardı.
 
Geri
Üst