AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Isgalci nasil cikarilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
61.329
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Işgalci nasıl çıkarılır?​

Taşınmazın sahiplerinin, haksız işgali öğrendikleri tarihten itibaren 60 gün içinde valiliğe veya kaymakamlığa başvurmaları gerekmektedir. Ancak tecavüz veya haksız işgalin oluşundan itibaren bir yıl geçtikten sonra bu makamlara başvuruda bulunulamaz.

Yıkım ve ecrimisil davası ne kadar sürer?​

Yıkım ve ecrimisil davası ne kadar sürer?
Zararın meydana gelmesi, Haksız işgal ile zarar arasında illiyet bağının bulunması gibi şartlar ayrıntılı olarak incelenmektedir. Ecrimisil davası zaman aşımı süresi haksız fiil olarak tanınmış olmasına rağmen beş yıl sürmektedir. Haksız fiilin oluşmasından itibaren beş yıl içerisinde dava açılması gerekmektedir.

Fuzuli işgal davası ne kadar sürer?​

Fuzuli işgal davası ne kadar sürer?
Bir kira yılı içerisinde 2 kez haklı gerekçeler göstererek yazılı ihtarname gönderilen kiracı için kira yılının sona ermesinin ardından bir ay içerisinde dava açılır. Fuzuli işgal nedeniyle ihtara gerek kalmadan tahliye davası açılmaktadır.

Geriye dönük kira alınabilir mi?​

Mal sahibi bu belirlenen kira bedeli kapsamında geriye dönük olarak 5 yıllık kira bedeli farkını da kiracısından talep edebilir. İşte bu nedenle mal sahibi ile kiracı TÜFE’nin altında bir artış oranında anlaştıklarında, bunu mutlaka yazılı hale getirmeleri gerekmektedir.

Ecrimisil davası ne kadar zamanda sonuçlanır?​

Ecrimisil davası ne kadar zamanda sonuçlanır?
Haksız işgal tazminatı talebine bağlı olarak açılacak ecrimisil davaları 5 yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Bu süre içerisinde ileri sürülmeyen talepler, zamanaşımına uğrayacak olup, ecrimisil tazminatı talebi, hak kaybına sebebiyet vermemek adına, yasal süre içerisinde ileri sürülmelidir.

Fuzuli işgal tahliye davası nedir?​

Fuzuli işgal tahliye davası nedir?
Fuzuli işgal davası açma yolları kendine ait taşınmazı kendi rızası ve izni olmadan bir başkası, özel veya tüzel kişi, tarafından işgal edilmiş olanların haklarını geri almak isteyenlerin izleyeceği yöntemdir. Hak sahibi fuzuli şagil olarak da tabir edilen işgalciye dava açabiliyor.

Arsa işgal davası ne kadar sürer?​

Geçmişe yönelik kira farkı istenebilir mi?​

Geçmişe yönelik kira farkı istenebilir mi?

Ev sahibi geçmişe yönelik kira zammı isteyebilir mi?​

Ev sahibi geçmişe yönelik kira zammı isteyebilir mi?
Kira hukukunda kiracı her kira döneminde mutlaka bir önceki ayın TÜFE 12 aylık ortalaması oranınca kira artışı yapmak zorunda. Ama kiracı eğer yasal artış oranını uygulamamış, mal Sahibinden de yazılı bir onay almamış ise kira artış oranı zaman zaman aşımına uğramaz.

Tahliye ve ecrimisil davası ne kadar sürer?​

Davanın sonuçlanmasında dava aşamaları ile birlikte değerlendirme yapıldığında ve kiracı tahliye davası ne kadar sürer araştırıldığında belirlenmiş olan en uygun süre 451 gündür.

Ecri misil davası nerede açılır?​

Ecri misil davası nerede açılır?
Ecri misil davalarında malın gerçek maliki olan kimsenin eşyasına haksız yere el koyulmasından dolayı hem elde edeceği kar hem de bu haksız sebeplere dayanan zararı tazmin edilmeye çalışılır. Ecri misil davalarına bakmakla görevli mahkeme taşınmazın bulunduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesidir.
İşgalin başladığı ya da taşınmazın işgal edildiği fark edildiği tarihten itibaren en geç 1 yıl içinde başvuru yapmak gerekir. 1 yıl sonrasında başvuru hakkı bulunmamaktadır. Ayrıca, yine aynı tarihlerden itibaren yaklaşık 2 ay içinde başvurmak hak sahibi için daha iyi olacaktır.

Ecrimisil davası kısmi dava olarak açılabilir mi?​

Ecrimisil davası kısmi dava olarak açılabilir mi?
6100 sayılı HMK ile birlikte, belirsiz alacak davası açma imkanı tanınmak suretiyle belirsiz alacaklar bakımından hak arama özgürlüğü genişletilmiş; bununla bağlantılı olarak da hukuki yarar bulunmadan kısmi dava açma imkanı da sınırlandırılmıştır.

Ecrimisil davasını kim açabilir?​

Ecrimisil ihtarnamesi akabinde dava açmak için mal sahibi ya da idarecisinin Asliye Hukuk Mahkemesine başvurarak dava açması mümkündür. Dolayısıyla ecrimisil davasında yetkili mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir.

Haksız işgal davası nedir?​

Haksız işgal davası nedir?
ECRİMİSİL (HAKSIZ İŞGAL TAZMİNATI) DAVASI Ecrimisil yani diğer bir ifade ile haksız işgal tazminatı; hazine taşınmazının veya şahsa ait bir taşınmazın, tasarrufta bulunma hak ve yetkisine sahip olmayan bir kişi tarafından, sahibinin rızası dışında kullanılması neticesinde doğan tazminattır.
 
Başvuru tarihi ve süreleri oldukça önemli bir konu olduğu için detaylıca açıklamak istiyorum. Taşınmazın haksız işgal edildiğinin öğrenildiği tarihten itibaren sahiplerin 60 gün içinde valiliğe veya kaymakamlığa başvurmaları gerekmektedir. Ancak işgalin oluştuğu tarihten itibaren bir yıl geçtikten sonra bu makamlara başvuruda bulunulamaz.

Ecrimisil davası, haksız işgal nedeniyle meydana gelen zararın tespiti ve tazminatın alınması için açılan bir davadır. Bu dava süreci, zararın meydana gelmesi, illiyet bağının incelenmesi gibi ayrıntılar göz önünde bulundurularak belirlenir. Ecrimisil davası açma süresi, haksız fiilin oluşmasından itibaren beş yıl içerisinde dava açılması gerekmektedir.

Fuzuli işgal davası ise kendine ait taşınmazı izni olmadan işgal edilen kişilerin başvurduğu bir davadır. Bir kira yılı içerisinde 2 kez haklı gerekçelerle yazılı ihtarname gönderilen kiracılar için kira yılının sona ermesinin ardından bir ay içerisinde bu dava açılabilir.

Geriye dönük kira alınması ile ilgili olarak, mal sahibi belirlenen kira bedelinin yanı sıra geriye dönük olarak 5 yıllık kira bedeli farkını da kiracısından talep edebilir. Kiracı her kira döneminde önceki ayın TÜFE 12 aylık ortalaması oranında kira artışı yapmakla yükümlüdür. Ancak kiracı yasal artış oranını uygulamamışsa veya mal sahibinden yazılı onay almamışsa, kira artış oranı zaman aşımına uğrayabilir.

Tahliye ve ecrimisil davaları genellikle 5 yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Bu süre içerisinde ileri sürülmeyen talepler zamanaşımına uğrayabilir, bu nedenle ecrimisil tazminatı talebinin yasal süre içerisinde ileri sürülmesi önemlidir.

Ecrimisil davası Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılır ve mağdur olan mal sahibi ya da idareci bu dava sürecini başlatabilir. Ecri misil davaları ise haksız işgal neticesinde oluşan zararın tazmin edilmesi için açılan davalar arasında yer alır ve genellikle taşınmazın bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülür.
 
Geri
Üst