AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

ISG risk degerlendirmesi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

ISG risk değerlendirmesi nedir?​

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın 4 üncü maddesine göre risk değerlendirmesi, işyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin …

Risk algılaması nedir?​

Risk algısı insanların riskin özellikleri ve şiddeti hakkında yaptıkları öznel bir yargı. Bu tabir en çok insan sağlığı ve çevreye yönelik doğal tehlikeler ve nükleer güç gibi tehditlerle alakalı olarak kullanılır.

ISG tehlike ve risk nedir?​

ISG tehlike ve risk nedir?
Öncelikli olarak bu iki kavramın doğru tanımlarını vermekle başlayalım. Tehlike:İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek, çalışanı veya işyerini etkileyebilecek zarar veya hasar verme potansiyeli olan herşey. Risk:Tehlikeden kaynaklanacak kayıp, yaralanma ya da başka zararlı sonuç meydana gelme ihtimali.

Algılanan riskler nedir?​

Algılanan riskler nedir?
Sweeney ve arkadaşları (1999) tarafından kayıp derecesinin algılanan subjektif bir tahmini olarak tanımlanan algılanan risk kavramı, başka bir tanımda tüketicilerin satın alma kararlarının sonuçlarını tahmin edemediklerinde yüzleştikleri belirsizlik durumu olarak ifade edilmektedir.

Tehlikeler nelerdir?​

Tehlike, en basit olarak zarar verebilecek bir şey olarak tanımlanır. Örnek olarak elektrik, kimyasallar, merdiven üzerinde çalışma, gürültü, klavye, işyerinde stres gibi durumlar gösterilebilir. Risk ise bu tehlikelerin zarar verme ihtimalini ifade eder.

Işyerinde risk değerlendirmesi yapmak kimin görevi?​

6331 sayılı Kanuna ve Risk Değerlendirme Yönetmeliğine göre, İşveren; çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama, sürdürme ve geliştirme amacı ile iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır.

Kimler risk değerlendirmesi yapmak zorunda?​

Kimler risk değerlendirmesi yapmak zorunda?
Risk değerlendirmesi yapma yükümlülüğü 01.01.2013 tarihinden itibaren istisna olarak belirtilen işyerleri dışında kalan bütün işyerlerinde yapılması gerekiyor. İşyerlerinin kamu veya özel işyeri olmasının bir önemi bulunmuyor. İşçi ve memur çalıştıran bütün kurum, kuruluş ve özel işyerleri risk değerlendirmesi yapacak.
 
ISG risk değerlendirmesi, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası çerçevesinde işyerinde mevcut veya potansiyel tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin risk oluşturan unsurlarının analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin alınması sürecidir. Bu süreçte işyerindeki tehlikelerin tespit edilmesi, risklerin belirlenmesi ve bu risklerin azaltılması veya ortadan kaldırılması için gerekli adımların atılması amaçlanmaktadır.

Risk algısı ise bireylerin riskin özellikleri ve şiddeti hakkında yaptıkları öznel bir yargı olarak tanımlanır. İnsan sağlığı ve çevre gibi alanlardaki risklerle ilgili olarak bireylerin algılamaları önem taşır.

ISG tehlike ve risk kavramları da önemlidir. Tehlike, işyerinde mevcut veya gelebilecek olan zarar verme potansiyeline sahip herhangi bir durumu ifade ederken, risk ise bu tehlikelerin neden olabileceği kayıp, yaralanma veya zararlı sonuçların olasılığını ifade eder.

Tehlikeler çeşitli şekillerde olabilir, örneğin; elektrik, kimyasallar, merdivenlerde çalışma, gürültü, stres gibi durumlar tehlike oluşturabilir. Risk ise bu tehlikelerin zarar verme olasılığını ifade eder. Risk değerlendirmesi ise bu tehlikelerin belirlenmesi ve risklerin kontrol altına alınması için yapılan bir süreçtir.

Risk değerlendirmesi yapmak işverenin sorumluluğundadır. İşveren, çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama, sürdürme ve geliştirme amacıyla iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır.

Risk değerlendirmesi yapma yükümlülüğü 01.01.2013 tarihinden itibaren istisna olarak belirtilen işyerleri dışında kalan bütün işyerlerini kapsar. İşyerlerinin kamu veya özel olmasının bir önemi bulunmamakta olup, işçi ve memur çalıştıran tüm kurumlar, kuruluşlar ve özel işyerleri risk değerlendirmesi yapmakla yükümlüdür. Bu süreç, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve korunması için oldukça önemlidir.
 
Geri
Üst