AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isfahan Turk sehri mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.831
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İsfahan Turk şehri mi?​

اصفهان (yardım·bilgi); [esfæˈɦɔːn]), İran’da İsfahan Eyaleti’nin yönetim merkezi olan şehir. Aynı zamanda ülkenin üçüncü büyük şehridir. Bu şehir Safavi döneminde başkent idi, bu nedenle söz konusu şehirde çok sayıda tarihi eser bulunmaktadır.

İsfahan Mescid i Cuma Sindaki çiniler hangi devlet dönemine aittir?​

İsfahan Mescid i Cuma Sindaki çiniler hangi devlet dönemine aittir?
İsfahan Cuma Camii’nin kuzey ve güneyinde yer alan kümbetler de Selçuklu dönemine aittir.

İsfahan Neyi Meşhur?​

İsfahan, Tahran, Şiraz ve Yazd şehirlerine demiryolu ağı ile bağlı. İsfahan halıları ve dokumacılığı ile ünlü. Meşhur İran halılarının çoğu İsfahan’dan çıkma. İsfahan’da dokumacılığın bu kadar gelişmesi, Safevi dönemine dayanıyormuş.

İsfahan daki Cuma Camii hangi medeniyetten kalma?​

İsfahan daki Cuma Camii hangi medeniyetten kalma?
Büyük Selçuklu mimarisinin en güzel eserlerinden olan yapı, Terken Hatun’un camiye geliş ve gidişinde dinlenmesi ve namaz kılması için inşa edilmiştir. Yapının dört eyvanlı ve revaklı avlusu, dikdörtgen bir plana sahiptir ve harime giriş avludan sağlanır.

Eski Rey şehri şimdi neresidir?​

Rey veya Şehr-i Rey (Farsça: شهر ری), İran’ın Tahran Eyaleti’nde şehir. Tahran kent sınırları içindedir ve Tahran şehrinin ilk kurulduğu yerdir.

Horasan şimdi nerede?​

Horasan şimdi nerede?
Horasan, Erzurum iline bağlı ilçe ve ilçe merkezi kent. Horasan ilçesi kuzey ve doğuda Kars, güneydoğuda Ağrı illeri, güneyde Karayazı, batıda Köprüköy ve Pasinler, kuzeybatıda Narman ilçeleriyle çevrilidir.

Cuma cami hangi dönemin eseridir?​

İsfahan Mescid-i Cuması’nın inşa edildiği yerde, hicri 2. yüzyılda, Arap Tayran (Tîrûn) kabilesi tarafından yaptırılan büyük bir cami yer alıyordu. 840 yılında Abbasi halifesi Mu’tasım zamanında (833-842) cami yeniden inşa edilmiş.

İsfahan Cuma Camii hangi dönem?​

İsfahan Cuma Camii hangi dönem?
En önemli bölümleri, 1072-1092 yılları arasında Sultan Melikşah zamanında inşa edilen ve tamamı 170 × 140 m. ebadında olan caminin tarihine ışık tutan en mühim kitâbelerden biri Nizâmülmülk’ün 1080 yılına ait büyük kitâbesi, diğeri de onun siyasî rakibi olan Tâcülmülk’ün (Merzübân b.

İsfahan ne yenir?​

İsfahan’ın en meşhur yemeği “beryouni”dir. Koyun eti ve akciğerini tarçınla pişirerek yapılan bu yemek “taftoon” denilen özel bir ekmekle yenir. Nar pekmezi ve çekilmiş ceviz ile pişirilen ördek, tavuk, kuzu ya da dana etinden yapılan “Fesenjān” diğer bir milli yemektir ve pilav ile servis edilir.

İsfahan cami nerede?​

İsfahan cami nerede?
İsfahan Ulu Camii ya da İsfahan Cuma Camisi (Farsça: مسجد جامع اصفهان – Masjid-e-Jāmeh Isfahān), İran’ın İsfahan Eyaleti’ndeki yer alan cuma camisidir. Cami, 771 yılından 20. yüzyılın sonlarına kadar devam eden inşaat, yeniden yapılanma, ilaveler ve yenilemelerin sonucunda bugünkü halini almıştır.

Isfahan Cuma cami hangi dönemin?​

Selçuklu döneminde Rey şehri neresi?​

Selçuklu döneminde Rey şehri neresi?
Rey veya Şehr-i Rey, İran’ın Tahran Eyaleti’ndedir. Tahran sınırları içindedir ve Tahran şehrinin ilk kurulduğu yerdir. Rhages adıyla Part İmparatorluğu’nun başkenti olan Rey şehri, Selçuklu dönemine kadar İran coğrafyasının en önemli tıp ve bilim merkezlerinden biridir.

Merv Obası nerede?​

Merv (Türkmence: Merw; Rusça: Мерв, Merv; Farsça: مرو, Marv, bazı çevirilerde Marw veya Mary; Çince: 木鹿, Mulu), Türkmenistan sınırları içinde tarihi İpek yolu güzergâhı üzerinde kurulmuş, Karakum Çölü’nde bir vaha şehridir.

Horasanlı sufilerin yetiştiği bölge neresidir?​

Horasanlı sufilerin yetiştiği bölge neresidir?
“Horasan diyârı” olarak anılan Mâverâünnehr bölgesinin hicrî II. asırdan başlayarak son devirlere kadar mühim tasavvufî şahsiyetlerle temâyüz ettiği ve pek çok ekolün kurucusunun bu bölgeden yetiştiği, özellikle Anadolu’nun İslâmlaşması ve Türkleşmesi olayında hizmet îfâ eden sûfîlerin bu bölgeden geldiği bilinmektedir …
 
Evet, forumda paylaşılan bilgilere dayanarak şunları söyleyebilirim:

1. İsfahan, İran'ın üçüncü büyük şehridir ve Safavi döneminde başkent olmuştur. Şehirde birçok tarihi eser bulunmaktadır.
2. İsfahan Cuma Camii'nin çinileri Selçuklu dönemine aittir ve caminin Selçuklu mimarisinin en güzel eserlerinden biri olduğu belirtilmektedir.
3. İsfahan halıları ve dokumacılığıyla ünlüdür. Şehirde dokumacılığın gelişmesi Safevi dönemine dayanmaktadır.
4. İsfahan Cuma Camii, Sultan Melikşah döneminde inşa edilmiştir.
5. Rey şehri, İran'ın Tahran Eyaleti'nde bulunmakta olup Tahran şehrinin ilk kurulduğu yerdir.
6. Horasan ise Türkiye'deki Erzurum iline bağlı bir ilçe ve ilçe merkezi kenttir, İran'daki Horasan bölgesi değildir.
7. İsfahan'ın meşhur yemekleri arasında "beryouni" ve "Fesenjān" bulunmaktadır.
8. İsfahan Cuma Camii, İsfahan Eyaleti'nde bulunan bir cuma camisidir ve birçok inşaat, yeniden yapılanma, ilaveler ve yenilemeler sonucunda bugünkü halini almıştır.
9. Selçuklu döneminde Rey şehri, İran'ın Tahran Eyaleti'nde yer almaktadır.
10. Merv Obası, Türkmenistan sınırları içinde tarihi İpek Yolu güzergâhı üzerinde kurulmuş bir şehirdir.
11. Horasanlı sufilerin yetiştiği bölge, "Horasan diyârı" olarak anılan Mâverâünnehr bölgesidir.

Eğer daha fazla bilgi veya detay isterseniz çekinmeden sorabilirsiniz.
 
Geri
Üst