AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isfahan sarayi kim yapti?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

İsfahan sarayı kim yaptı?​

İsfahan’daki saray nerede? Çehel Sütun Sarayı, genellikle sadece Çehel Sütun olarak anılan ve İran’ın İsfahan kentinde bulunan bir saraydır. Safevi şahı I. Abbas tarafından, içine Çehel Sütun’u da alan geniş bir saray ve botanik bahçeler kompleksinin bir parçası olarak inşa ettirilmiştir.
İsfahan isminin anlamı nedir?
Adı Arapça kaynaklarda Sibâhân, İsbahân ve bazı eski Farsça kaynaklarda Sipâhân şeklinde geçer. Genellikle kabul edildiğine göre kelimenin sözlük anlamı “-atlı- askerler” olup şehir, Sâsânî ordusu bir savaş çıktığında önündeki düzlükte toplandığı için bu adla anılmıştır (Sem’ânî, I, 289).
İsfahan Neyi Meşhur?
İsfahan, Tahran, Şiraz ve Yazd şehirlerine demiryolu ağı ile bağlı. İsfahan halıları ve dokumacılığı ile ünlü. Meşhur İran halılarının çoğu İsfahan’dan çıkma. İsfahan’da dokumacılığın bu kadar gelişmesi, Safevi dönemine dayanıyormuş.

İsfahan şahı kimdir?​

Şah I. Abbas İsfahan’ı başkent yaptı ve 17. yüzyılın en büyük ve en güzel kentlerinden biri olarak yeniden inşa etti (1598). O dönemde birçok park, kütüphane ve cami inşa edildi. 1722’de Gılzailer (Peştunlar) uzun bir kuşatmanın ardından şehri ele geçirdi.
İsfahan ne yenir?
İsfahan’ın en meşhur yemeği “beryouni”dir. Koyun eti ve akciğerini tarçınla pişirerek yapılan bu yemek “taftoon” denilen özel bir ekmekle yenir. Nar pekmezi ve çekilmiş ceviz ile pişirilen ördek, tavuk, kuzu ya da dana etinden yapılan “Fesenjān” diğer bir milli yemektir ve pilav ile servis edilir.
İsfahan daki Cuma Camii hangi medeniyetten kalma?
Büyük Selçuklu mimarisinin en güzel eserlerinden olan yapı, Terken Hatun’un camiye geliş ve gidişinde dinlenmesi ve namaz kılması için inşa edilmiştir. Yapının dört eyvanlı ve revaklı avlusu, dikdörtgen bir plana sahiptir ve harime giriş avludan sağlanır.

Isfahan Cuma cami Hangi medeniyet?​

Selçuklu devrinden Safevî devrine kadar çeşitli ilâvelerle, ayrıca XIX ve XX. yüzyıllarda geçirdiği tamirlerle bugünkü durumuna ulaşan cami, kuzey ve güneyde aynı eksen üzerinde yer alan iki tuğla kubbenin hâkimiyeti ve dört eyvanlı avlusuyla tamamen Selçuklular’ın mimari karakterini arzetmektedir.
Mescidi Cuma hangi devlete aittir?
Mescid-i Cuma, İsfahan’daki Selçuklu mimarisininin izlerini taşıyan çok önemli bir cami. Ulu Cami olarak da biliniyor. İran islam mimarisinin vazgeçilmez plan şeması olan mihrap önü kubbeli, dört eyvanlı avlulu mimari özellikleri taşıyan caminin geçmişi 8. yüzyıla kadar gidiyor.
İsfahan Mescidi Cuması da Çinliler hangi devlet dönemine aittir?
Isfahan kent merkezinde bulunan yapı, Selçukluların kentteki varlıklarını en iyi açıklayan yapıdır. İsfahan, 11 .y.y.da iran’a gelen Selçukluların ilk başkentleri olmuştur. Sünniliği mezhep olarak benimseyen Selçuklular, Abbasi Halifesinin kentte inşa ettirdiği camiyi onarmayı bir onur görevi kabul etmişlerdir.

İsfahan a neden dünyanın yarısı denir?​

İsfahan, 2 milyon nüfusuyla İran’ın en büyük üçüncü şehri. Safeviler ve Pers imparatorluğuna başkentlik yapan İsfahan’a, dünyanın yarısı deniliyormuş. Şehrin kalbi olan Nakş-ı Cihan\İmam Meydanı’nda durup etrafınızda döndüğünüzde bu benzetmenin oldukça yerinde olduğunu hissediyorsunuz.
NISF i cihan ne demek?
“Esfehan; Nısf-ı Cihan”. Yani; “İsfahan, dünyanın yarısı.” XVII. yüzyılda kenti ve bilhassa “Meydan-ı Nakş-ı Cihan”ı görüp hayran kalan Fransız şair-gezgin Mathurin Régnier böyle söylemiş. O günden bu yana İsfahan’ın sloganı haline gelmiş bu cümle.
 
Geri
Üst