AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ise iade davasini kazanan isci ise baslamazsa ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Işe iade davasını kazanan işçi işe başlamazsa ne olur?​

Bunun sonucunda da işçi, işe başlatmama ya da boşta geçen sürelere ait tazminata hak kazanamayacaktır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus da işçinin işe başlamama iradesinin haklı bir nedene dayanmaması durumudur. İşçi haklı bir neden olmadan işe başlamazsa herhangi bir alacak talebinde bulunamayacaktır.

Işe iade kazandım ne alırım?​

Işe iade kazandım ne alırım?
İşe iade davası sonucunda işe iade edilen ve gerekli sürede işe başlatma talebinde bulunan işçiyi işe almayan işveren, işe başlatmama tazminatı ödemekle yükümlü olur. Bir ay içinde işçiyi işe başlatmayan işveren, işçiye en az 4 aylık ve en çok 8 aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur.

Işe iade davası kaç maaş alınır?​

İşe geri dönüş kararı verilirken mahkeme işçinin çalıştırılmadığı süre için en fazla 4 maaşa kadar boş geçen süre tazminatı hükmedecektir. Bunun dışında işverenin tekrar işe başlatmaması ihtimaline karşı da bir tazminata hükmediyor. Burada tazminat miktarı 8 maaşa kadar çıkmış oluyor.

Ise iade davasını kazanan işçi baska bir yerde Calisiyorsa ne yapmali?​

Ise iade davasını kazanan işçi baska bir yerde Calisiyorsa ne yapmali?
Özetle; işe iade davası devam etmekte olan işçinin başka bir işte çalışmaya başlaması önünde yargılama süreleri dikkate alındığında hukuken bir engel bulunmamaktadır.

Işe başlamayan işçiye boşta geçen süre ücreti ödenir mi?​

İşveren işçiyi işe başlatsa da başlatmasa da boşta geçen süre için söz konusu ücreti ödemelidir. Ancak işçi işe başlatılırsa, fesih işlemi ortadan kalkmış olacağından peşin ödenen ihbar tazminatı ile kıdem tazminatı yapılacak ödemeden mahsup edilir.

Işe iade tazminatı ne zaman ödenir?​

Işe iade tazminatı ne zaman ödenir?
İşveren işçinin müracaatı üzerine bir ay içinde işçiyi işe başlatmak zorundadır. Bu bir aylık süre geçtikten sonra başlatılması durumunda iş güvencesi tazminatı ödemekle yükümlüdür. Bir aylık süre geçtikten sonra işe başlatılan işçi ile işveren arasında yeni bir iş sözleşmesi kurulmuş sayılmalıdır.

Işe iade parası nasıl hesaplanır?​

Boşta geçen süre ücretinizin iş sözleşmenizin fesih edildiği tarihten sonraki 4 aylık dönemdeki ücretleriniz ve para ile ölçülebilen diğer haklarınız dikkate alınarak hesaplanması gerekmektedir. İşe başlatmama tazminatınız ise dava tarihindeki aylık çıplak brüt ücretinize göre hesaplanmalıdır.

Işe iade davası açmak için ne kadar çalışmak gerekir?​

Işe iade davası açmak için ne kadar çalışmak gerekir?
İşe iade davası açmak istiyorum diyen kişinin en az altı aylık bir kıdeme sahip olması gerekir. Altı aydan daha az kıdeme sahip kişiler işe iade davası açamazlar. Haksız yere işten çıkarılan kişi ile işyeri arasında belirsiz süreli iş sözleşmesi olmalıdır.

Işe iade davalarında hesaplamalar hangi ücretten yapılacak?​

Boşta geçen süre ücreti işçinin iş akdinin feshinden sonraki 4 aylık dönemdeki ücretleri dikkate alınarak hesaplanmakta iken, İşe başlatmama tazminatı işçinin dava tarihindeki aylık çıplak brüt ücreti dikkate alınarak hesaplanmaktadır.

Işe iade davası ile birlikte kıdem tazminatı istenebilir mi?​

Işe iade davası ile birlikte kıdem tazminatı istenebilir mi?
İşçi tarafından açılmış olan işe iade davası reddedilmiş olsa bile, işçinin kanuni olarak hak ettiği ve işveren tarafından kendisine verilmeyen kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve tüm sair işçilik alacakları ayrı bir dava ile işverenden istenebilir.

Boşta geçen süre ücreti nasıl hesaplanır?​

Işe iade ihtarı asile mi vekile mi?​

Işe iade ihtarı asile mi vekile mi?
ÖZETİ Yasada işçinin şahsen başvurması gerektiğine dair bir düzenleme bulunmamaktadır. İşçi, işe başlatılma konusundaki iradesini bizzat işverene iletebileceği gibi vekili ya da üyesi olduğu sendika aracılığı ile de ulaştırabilecektir.

Işe iade kararına uymayan işveren işçiye ne gibi ödemeler yapmalıdır?​

İşe başlatmama tazminatı ödemesi, işveren tarafından işçinin işe iade talebinin kabul edilmediği tarih itibariyle, alması gereken kök ücret üzerinden yapılır. Bu tazminat vergiden muaf olup, sadece damga pulu kesilir.

Işe davet ihtarname vekile mı asile mı?​

Işe davet ihtarname vekile mı asile mı?
İşe davet yazısının tebliğinin bizzat işçiye yapılması gerekmektedir. İşe davet yazısının yalnızca işçinin vekiline yapılması durumunda yapılan tebliğ usulsüz olacaktır.

Işe iade talebi vekile yapılır mı?​

İşçi bu başvurusunu işveren yerine işveren vekiline de iletebilir fakat bu hak yalnız işçinin başvurusu için geçerli olup, işveren işçiyi geri çağırma başvurusunu sadece işçinin kendisine yaparak sorumluluktan kurtulabilecektir.

Işe iade davası kazanılırsa ne olur?​

Işe iade davası kazanılırsa ne olur?
Yani işe iade davasını kazanan işçi, kesinleşen mahkeme kararının tebliğinden itibaren 10 gün içerisinde işe başlamak için işverenine başvuruda bulunmak durumunda olup aksi halde süresi içerisinde başvuruda bulunmazsa, işverence yapılan fesih geçerli bir fesih haline gelir ve işçi boşta geçen süre ücreti ve işe …
Boşta geçen süre tazminatı, işçiye ödenen aylık ücretine yan ücretlerinde (yemek, yol, ikramiye vb) eklenmesi ile net ücret üzerinden hesaplanır. Fesih tarihini izleyen 4 ay boyunca, işçi sanki işyerinde çalışıyormuş gibi ücret, yol, yemek gibi ödemelerin kendisine yapılması gerekmektedir.

Boşta geçen süre ücretinden hangi kesintiler yapılır?​

Boşta geçen süre ücreti ve işe başlatmama tazminatı, işçinin dava tarihindeki ücreti esas alınarak parasal olarak belirlenir. İşe başlatmama tazminatından ise sadece damga vergisi kesilir, gelir vergisi ve sigorta primi kesintisi yapılmaz.
 
Merhaba! İşe iade davasını kazanan bir işçinin işe başlamaması durumunda yaşanabilecek durumlar hakkında detaylı bilgi vermek isterim.

İşe iade davasını kazanan bir işçinin haklı bir nedene dayanmadan işe başlamaması durumunda, işçi işe başlatmama ya da boşta geçen sürelere ait tazminata hak kazanmayacaktır. Yani işçi işe başlamazsa, işverenin işe başlatmama tazminatı ödemesi gerekir. İşveren, bir ay içinde işçiyi işe başlatmazsa, işçiye en az 4 aylık ve en çok 8 aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olacaktır.

Ayrıca işe başlamayan işçiye boşta geçen süre ücreti ödenmelidir. İşveren, işçiyi işe başlatsa da başlatmasa da boşta geçen süre için ücret ödemelidir. Ancak işçi işe başlatılırsa, peşin ödenen ihbar tazminatı ile kıdem tazminatı yapılacak ödemeden mahsup edilecektir.

İşe iade davasını kazanan bir işçinin başka bir yerde çalışmaya başlaması ise hukuken bir engel teşkil etmemektedir. Ancak yargılama süreleri dikkate alındığında işçinin işe başlama sürecini sağlamak önemlidir.

Işe iade davasının sonucunda işe geri dönüş kararı verildiğinde, işveren işçiyi en kısa sürede işe başlatmalı ve gerekli tazminatları ödemelidir. Boşta geçen süre ücreti ve işe başlatmama tazminatı işçinin hakları arasında yer almaktadır ve belirli kurallara göre hesaplanmalıdır.

Eğer bu konuda daha fazla detay veya başka bir sorunuz varsa, memnuniyetle yardımcı olurum.
 
Geri
Üst