- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 126.176
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Işe alışma sürecine ne denir?
Oryantasyon genellikle okul ve iş yerlerinde sıkça karşılaşabileceğiniz kavramlardan biridir. Özellikle işe yeni başlayanlar için düzenlenen oryantasyon eğitimi sayesinde bu personeller, hem iş yerini tanımaya hem de o iş yerini fiziki olarak anlamaya ve çalışma ortamına ısınmaya başlar.Oryantasyon özellikleri nelerdir?
· Bireyin yeni görevini öğrenmede cesaretsizlik yaşamaması ve işe alışması sağlanır. · Bireyin görevinin bilişsel ve fiziksel şartlara uyum sağlaması kolaylaşır. · Birey, ilk defa iş çevresine giriyor ise endişesinin en aza indirilmesi sağlanarak işten korkmasının önüne geçilir.
Işe alışma süreci ne kadar sürer?
İngilizce ‘onboarding’ olarak ifade edilen işe alıştırma süreci, yeni çalışanın işini yaparak öğrendiği, iş arkadaşlarıyla olan bağlantılarını kavradığı, diğer bölümlerle, müşterilerle, tedarikçilerle ilişkileri içselleştirdiği zaman dilimidir. İşe alıştırma süreci en az üç ay, en fazla bir yıl sürer.Işe alıştırma süreçleri nelerdir?
Diğer bir kaynağa göre dört aşamalı bir işe alıştırma sürecinin aşamaları şu şekilde sıralanmaktadır: Hazırlık dönemi, sunuş, deneme süreci ve kontrolden oluşur.
Oryantasyon süreci nasıl olmalı?
İşte İnsan Kaynakları uzmanları için doğru oryantasyon ipuçları:- Plan yapın. Yeni çalışana doğru oryantasyon vermenin ilk adımı plan yapmaktan geçiyor.
- Çalışanı bekletmeyin.
- Oryantasyon öncesi çalışanı bilgilendirin.
- Çalışanların rahat etmesini sağlayın.
- Dürüst olun.
- Çalışanların hemen işe koyulmasını beklemeyin.
Oryantasyon eğitimi kimlere verilir?
Oryantasyon eğitimini genelde yönetici ya da o iş için görevli kişi verir. Büyük ve kurumsal şirketlerde oryantasyon kapsamındaki tüm uygulamaların ilk yöneticiler ve İnsan Kaynakları Bölümü ile paylaşılması önemlidir.