AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isciye odenen kidem tazminati vergiden dusulur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.148
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Işçiye ödenen kıdem tazminatı vergiden düşülür mü?​

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Tazminat ve yardımlarda” istisna başlıklı 25 inci maddesinin 7 numaralı bendinde; 1475 sayılı Kanuna göre ödenmesi gereken kıdem tazminatlarının tamamının gelir vergisinden istisna olduğu hükmüne yer verilmiştir. Aşan kısım normal ücret olarak vergiye tabi olacaktır.

Kıdem tazminatı bordroda gösterilir mi?​

Kıdem tazminatı bordroda gösterilir mi?
Bir başka örnekte işveren bordroda ücretin asgari ücret olan tutarını ücret olarak bordroda gösterir. İşveren kıdem tazminatı bordrosu düzenler. Kıdem süresini gün olarak hesaplar. Bu hesaplamayı yaparken yasa gereği kıdem süresinin hesabında çalışılmış gibi sayılan süreleri dikkate almaz.

Kıdem tazminatı gelir vergisine tabi midir?​

Kıdem tazminatı gelir vergisine tabi midir?
01.07.2021 tarihinden itibaren, Gelir Vergisinden istisna edilecek kıdem tazminatı tutarı 8.284,51 TL’dir. Brüt ücret üzerinden hesaplanması gereken kıdem tazminatından sadece damga vergisi kesintisi (binde 7,59 oranında) yapılması gerekmektedir.

Işçi kıdem Tazminatini ne zaman hak eder?​

4857 sayılı İş Kanunu hükümleri uygulanacaktır. İşçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için iş akdinin sona erdiği tarihte işyerinde en az bir yıllık kıdeminin bulunması zorunludur.

Kıdem tazminatı almaya nasıl hak kazanılır?​

Kıdem tazminatı almaya nasıl hak kazanılır?
Kıdem tazminatına hak kazanmak için bazı şartlar öngörülmüştür. En az 1 yıl süre işyerinde çalışıyor olmaz, belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışıyor olmak bu şartlardan bazılarıdır. Belirli süreli iş sözleşmesi var ise tazminata hak kazanılmaz ancak bu durumun da bir takım istisnaları bulunmaktadır.

Kıdem tazminatı ne zaman gider?​

Kıdem tazminatı ne zaman gider?
Buna göre, iş akdi feshedilen işçilere yapılacak ihbar ve kıdem tazminatı ödemelerine ilişkin olarak işçilerden kesilen damga vergisinin, ödemeye ilişkin kağıdın düzenlendiği tarihi izleyen ayın 23 üncü akşamına kadar vergi dairesine verilecek muhtasar beyanname ile bildirilmesi ve 26’ncı günü akşamına kadar ödenmesi …
 
Evet, işçiye ödenen kıdem tazminatı vergiden düşülebilir. Gelir Vergisi Kanunu'nun 25. maddesinin 7. bendine göre, 1475 sayılı Kanuna göre ödenmesi gereken kıdem tazminatları, gelir vergisinden tamamen istisna tutulmaktadır. Ancak, kıdem tazminatının bu istisnanın üzerinde kalan kısmı normal ücret olarak vergiye tabi olacaktır.

Kıdem tazminatı genellikle bordroda gösterilmez. İşveren ücretin asgari ücret tutarını bordroda gösterirken, kıdem tazminatı genellikle ayrı bir bildirim veya belge üzerinden ödenir ve bordroda ayrıca gösterilmez. İşveren kıdem tazminatını genellikle kıdem tazminatı bordrosu üzerinden düzenler ve işçiye iletebilir.

Kıdem tazminatı gelir vergisine tabi olup olmadığı konusunda önemli bir nokta ise 01.07.2021 tarihinden itibaren geçerli olan yasal düzenlemelerdir. Bu tarihten itibaren, kıdem tazminatının Gelir Vergisinden istisna edilecek tutarı 8.284,51 TL'dir. Bu tutarı aşan kısmın ise sadece damga vergisi kesintisi yapılarak vergilendirilmesi gerekmektedir.

Işçi kıdem tazminatını hak etmek için 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri uygulanır. İşçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için iş akdinin sona erdiği tarihte işyerinde en az bir yıllık kıdeminin bulunması gerekmektedir.

Kıdem tazminatı almaya hak kazanabilmek için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlardan biri en az 1 yıl süreyle aynı işyerinde çalışmış olmaktır. Ayrıca, belirsiz süreli iş sözleşmesine sahip olmak da kıdem tazminatı almaya hak kazanabilmek için gereken şartlardan biridir.

Kıdem tazminatının ne zaman gideceğine dair kısımda ise iş akdi feshedilen bir işçiye yapılacak ihbar ve kıdem tazminatı ödemelerine ilişkin olarak işçiden kesilen damga vergisinin ödeme tarihinden itibaren vergi dairesine bildirilmesi gerektiği belirtilmektedir. Bu ödemelerin kesilen damga vergisiyle birlikte muhtasar beyannameler aracılığıyla vergi dairesine bildirilmesi ve belirtilen tarihler içerisinde ödenmesi gerekmektedir.
 
Geri
Üst