AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isciye odenen fazla maaslar geri alinir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Isciye ödenen fazla maaşlar geri alınır mi?​

İşçiye Hataen Fazla Tazminat Ödenmesi Durumunda, İşçiden İadesi İstenemez ‘ Bu tazminat, işçinin en az 4 ay en çok 8 aylık ücreti tutarında belirlenmektedir. Hesaplamada esas alınacak ücret ise içinin asıl ücreti bir diğer adı ile çıplak ücretidir.

Işkur fazla ödeme ödenmezse ne olur?​

Işkur fazla ödeme ödenmezse ne olur?
İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden, işçinin kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler ise yasal faizi ile birlikte işçiden tahsil edilir. İşçinin kısa çalışma ödeneği aldığı süre için genel sağlık sigortası primleri ödenmektedir.

Kısa çalışma ödeneğinde fazla yazması ne demek?​

Kısa çalışma ödeneğinde fazla yazması ne demek?
Yönetmelik maddesi yersiz ödemeye sebep olan işveren ise fazla ödenen tutarın işverenden, işçiden kaynaklı bir fazla ödeme var ise fazla ödenen tutarın işçiden tahsil edilmesi gerektiğini belirtmektedir. Bu nedenle yersiz veya fazla ödenen kısa çalışma ödenekleri çoğunlukla işverenin kusurundan kaynaklanmaktadır.

Idare yanlış terfi ve intibak dolayısıyla personeline yapmış olduğu fazla ödemenin tahsili amacıyla açacağı davayı hangi mahkemede açar?​

Danıştay İçtihadı Birleştirme Kurulu’nun 22.12.1973 gün E:1968/8 K:1973 /14 sayılı kararında özetle; İdarenin, hatalı terfi veya intibak işlemine dayanarak ödediği meblağın istirdadına, bir mahkeme kararına lüzum olmadan karar verilebileceği ve bu karara karşı açılacak davaların çözümünün Danıştay’ın görevi içinde …

Işe iade davasında kıdem tazminatı geri istenir mi?​

Işe iade davasında kıdem tazminatı geri istenir mi?
İşe iade davasına konu olan fesihte işçiye ihbar ve kıdem tazminatı ödenmemiş ise, işe başlatılan işçinin işverene iade edeceği bir şey olmadığından, mahsup söz ko- nusu değildir.

Kısa çalışma ödeneği geri ödeniyor mu?​

Kısa çalışma ödeneği geri ödeniyor mu?
Kısa çalışma ödeneğinde işçisini işten çıkarmış işverenden ödemeler faiziyle birlikte geri alınacak. 31 Ekim 2020 tarihine kadar ödenekten fazla ve yersiz yararlanmış işverenden ise ödeneklerini geri ödemeyecek. Kısa çalışma ödeneği koronavirüs salgınıyla birlikte devreye alındı.
İŞKUR fazla ödeme iadesi nereye yapılır?​
Yetkili tarafından gönderilen raporda yer alan fazla miktar yine İŞKUR’un paylaştığı PTT hesap numarasına iade ediliyor.

Kısa çalışma ödeneği işe başlayınca kesilir mi?​

Kısa çalışma ödeneği işe başlayınca kesilir mi?
Kısa Çalışma Yönetmeliğinin 9 uncu maddesi uyarınca, kısa çalışma ödeneği alanların işe girmesi, yaşlılık aylığı almaya başlaması, herhangi bir sebeple silâh altına alınması, herhangi bir kanundan doğan çalışma ödevi nedeniyle işinden ayrılması hallerinde veya geçici iş göremezlik ödeneğinin başlaması durumunda geçici …

5510 sayılı Kanun 96 maddesi nedir?​

5510 sayılı Kanun 96 maddesi nedir?
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun “Yersiz Ödemelerin Geri Alınması” başlıklı 96. maddesine göre, İlgilinin kusurlu olduğu hallerde yersiz ödenen miktarların yapıldığı tarihten itibaren kanuni faizi hesaplanacak; ilgilinin Kurum’dan alacağı varsa önce bundan mahsup edilecektir.
 
Işçiye hataen fazla ödeme yapılması durumunda, Türk Borçlar Kanunu'na göre işveren, bu fazla ödenen tutarı işçiden geri talep edebilir. Ancak işçiden sadece son 10 yıl içerisinde yapılan ödemeleri geri isteyebilir. İşçiden bu fazla ödemeleri geri talep etme hakkı, işverenin bu hakkını kullanmasıyla başlar ve işçiye yapılan fazla ödemelerin iadesi için zamanaşımı süresi 10 yıldır.

Öte yandan, kısa çalışma ödeneği de birçok durumda işveren ya da işçi hatalarından kaynaklanan fazla ödemeleri içerebilir. Yersiz veya fazla ödenen kısa çalışma ödenekleri genellikle işverenin hatalı beyanlarından kaynaklanmaktadır. Bu durumda, yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edilebilir. Kısa çalışma ödeneği başvurularında doğru ve eksiksiz bilgi vermek önemlidir, aksi takdirde yanlış ödemeler ve geri ödemelerle karşılaşabilirsiniz.

Eğer İdare yanlış terfi ve intibak dolayısıyla personeline yapmış olduğu fazla ödemenin tahsilini sağlamak amacıyla dava açmak istiyorsa, bu davayı İdari Yargı düzenlemeleri kapsamında Danıştay'da açması gerekmektedir. Danıştay, idarenin işlemlerinin yargı denetimine tabi tutulduğu ve idarenin yaptığı usulsüzlüklerin düzeltilmesine yönelik en üst yargı merciidir. Dolayısıyla, bu tür durumlarda ilgili mevzuat çerçevesinde Danıştay'da dava açılması gerekmektedir.

Son olarak, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 96. maddesi yersiz ödemelerin geri alınması ile ilgilidir. Bu maddeye göre, yersiz ödemelerde ilgili kişinin kusurlu olması durumunda ödenen miktarlar kanuni faizi ile birlikte geri alınabilir. Eğer ilgili kişi Kurum'dan alacaklıysa, önce yersiz ödemelerden mahsup edilir. Bu madde de yersiz ödemelerin geri alınmasını düzenleyen önemli bir hükümdür.
 
Geri
Üst