- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.105
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Işçiye hangi durumlarda ihtar çekilir?
İşveren tarafından işçiye ihtarname çekilmesi belli hallerde söz konusu olabilir. Haklı sebeple fesih ve bildirimli fesih hallerinde işverenin işçiye ihtarname çekmesi durumu gerçekleşebilir.Iş hakkı nasıl feshedilir?
Bu doğrultuda İşçi ile işveren arasında bulunan iş ilişkisi, taraflardan birinin iradesi ile bitirildiğinde iş akdi feshedilmiş olur. İş akdinin feshi, buna yönelik irade ile taraflardan birinin diğer tarafa sözlü veya yazılı olarak bunu beyan etmesi ile fesih gerçekleşir.Fesih ihbarnamesi ne demek?
Fesih ihbarnamesi ne demek?İşçinin kurallara uyulmadan belli bir ihbar süresi veya herhangi bir hak tanınmadan işten çıkarılmasıdır.
İşçinin haklı fesih hakkı nelerdir?
İşçinin haklı fesih hakkı nelerdir?İşçinin Haklı Nedenle Feshi
- İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması, işin niteliğinden doğan bir sebeple, işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.
- İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü, işveren yahut başka bir işçi, bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.
İşçinin haklı nedenle feshi nasıl yapılır?
İş Kanunu’nun 19. maddesinin 1. bendinde işverenin bu hakkı kullanması bir kurala bağlanmıştır. Buna göre işveren, fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açıkça ve kesin bir şekilde belirtmekle yükümlüdür. Sözleşmeyi fesheden taraf, fesih amacı ile bildirmiş olduğu nedene bağlanır.Işe gelmeyen işçiye ihtar ne zaman çekilir?
İşe gelmeyen işçiye ihbar çekme süresi için öncelikli olarak işçinin işe gitmediği günlerin tutanak tutularak tespit edilmesi gerekmektedir. Bu tutanaklarda çalışan kişilerden şahit olması da önem arz etmektedir. Daha sonra bu konuyla ilgili işçiye bir ay içinde ihtar çekilir.Hangi hallerde iş akdi feshedilir?
Hangi hallerde iş akdi feshedilir?Çalışan veya işveren tarafından yazılı ya da sözlü olarak iş ilişiğinin bitirilmesini diğer tarafa beyan edilmesi sonucunda iş akdi feshi gerçekleşmiş olur. İş Kanunu uyarınca, işverenler, bir gerekçenin mevcut olduğu durumlarda, bir çalışanın iş sözleşmesini feshedebilir.