AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Iscinin kidem tazminati nasil odenecek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.669
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İşçinin kıdem tazminatı nasıl ödenecek?​

İşçinin Talebiyle Yapılan Fasılalı Çalışmada Ödenen Kıdem Tazminatına Yargıtay’ın Yaklaşımı İşçi kendi isteğiyle, işverenin hizmet sözleşmesini feshederek kendisine kıdem tazminatı ödenmesini istediği ve işveren de bu talebi kabul ettiği takdirde işverenin daha az kıdem tazminatı ödemek amacıyla hareket ettiği söylenemez.

Kıdem tazminatı işçilik hakkıdır.?​

Kıdem tazminatı işçilik hakkıdır.?
Kıdem tazminatı çalışma hayatının en önemli gelir/gider unsurlarından biridir. İşçiler için en önemli işçilik hakkı iken işverenler için ise önemli işçilik maliyetlerinden biridir.

Yasal düzenleme gereği, kadın işçilere kıdem tazminatı ödenmektedir.?​

Yasal düzenleme gereği; Kadın işçilerin evlilik nedeni ile işten ayrılması durumunda, çalışma süresinin gerektirdiği kıdem tazminatı ödenmektedir.

Kim de tazminat talebinde bulunabilir?​

Kim de tazminat talebinde bulunabilir?
Mahkum olan kişinin gözaltı ve tutuklulukta geçirdiği süreler, mahkum olduğu cezanın infaz süresinden fazla ise tazminat davası açabilir. Ayrıca, işlediği suç için kanunda öngörülen yaptırımın sadece adli para cezası olması nedeniyle zorunlu olarak adli para cezasıyla cezalandırılan kişi de tazminat talebinde bulunabilir.

İşverenin kıdem tazminatı nelerdir?​

İşçi çalıştığı işe ve işyerine yıllarca emek vermekte, işverenin ticari işinin yürütülmesine katkı sunmaktadır. İşçinin bu düzenli ve sürekli çalışmasının karşılığında işyerinde geçirdiği süre ölçü alınarak kendisine kıdem tazminatı ödenmektedir.

Kıdem tazminatının hesabında?​

Kıdem tazminatının hesabında?
Fasılalı çalışma sürelerinin hesabında bazen karşımıza geçmiş çalışmalar için kıdem tazminatının ödendiği dönemler de çıkmaktadır. İşte bu dönemde yapılan ödemelerin sonraki kıdem tazminatının hesabında nasıl dikkate alacağı ayrıca önem göstermektedir.

Kimler kıdem tazminatı alacak?​

İstifa eden de kıdem tazminatı alacak 9 Eylül 1999’dan sonra ilk kez işe girenler Eylül 2019’dan itibaren 7000 gün primi doldurmuşlarsa tazminatlı ayrılabilecek. Eylül 2024’ten itibaren ise 25 yıl sigorta ve 4500 günü dolduran herkes bu hakkı kullanabilecek

Kıdem tazminatları ne kadar?​

Kıdem tazminatları ne kadar?
Yasaya göre, 9 Eylül 1999 tarihinden sonra işe girenler de yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getirmeye başladıktan sonra kıdem tazminatlarını alabilecek. Dolayısıyla, konu 4/A (işçi) statüsünde çalışan herkesi ilgilendiriyor.

Peki, işten ayrılan işçinin tazminat hakkı nelerdir?​

İşten kendi isteğiyle (istifa) ayrılan işçinin, herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır. Yasal düzenleme açısından hamilelik veya doğum nedenine dayalı işten ayrılmalar istifa olarak değerlendirildiğinden, bu nedenlerle işten ayrılan işçi tazminat haklarından vazgeçmiş sayılmaktadır.

Kıdem tazminatı alabilir miyim?​

Kıdem tazminatı alabilir miyim?
15- 10 ay önce evlendim işten ayılmak zorundayım, ayrılırsam kıdem tazminatı alabilir miyim? Alabilirsiniz. 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14’ncü maddesinde kadın işçi evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde kendi arzusu ile sona erdirmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanacağı belirtilmektedir.
 
Merhaba! Kıdem tazminatı konusunda paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim. İşçinin kıdem tazminatı konusunda birkaç detayı açıklamak isterim:

1. İşçinin Talebiyle Yapılan Fasılalı Çalışmada Ödenen Kıdem Tazminatı: İşçi kendi isteğiyle işten ayrılarak kıdem tazminatı talep edebilir. İşveren, bu talebi kabul ettiği durumda işçiye kıdem tazminatı ödemek zorundadır.

2. Kıdem Tazminatı İşçilik Hakkı: Kıdem tazminatı işçilik hakkıdır ve çalışma hayatının önemli bir unsuru olarak kabul edilir. İşçiler için önemli bir hakken işverenler için maliyet unsuru olarak değerlendirilir.

3. Kıdem Tazminatı Ödemesi Kadın İşçilere: Yasal düzenlemelere göre, kadın işçiler evlilik nedeniyle işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar.

4. Kıdem Tazminatı Hesabı: İşçinin işyerinde geçirdiği süreler dikkate alınarak kıdem tazminatı hesaplanır. Geçmişte yapılan kıdem tazminatı ödemeleri de hesaplama sürecinde önemli bir rol oynar.

5. Kıdem Tazminatı Alma Şartları: İşten ayrılan işçiler belirli şartları sağladıklarında kıdem tazminatı alma hakkına sahiptirler. Örneğin, 7000 gün primi dolduran işçiler tazminatlı ayrılabileceği gibi, 25 yıl sigorta ve 4500 gün primi dolduran herkes de kıdem tazminatı hakkını kullanabilir.

6. İşten Ayrılan İşçinin Tazminat Hakkı: İşçinin istifa etmesi durumunda genellikle herhangi bir tazminat hakkı oluşmaz. Ancak, hamilelik veya doğum gibi durumlar istifa olarak değerlendirilir ve işçi bu durumda tazminat hakkından vazgeçmiş olabilir.

7. Kıdem Tazminatı Hakkı Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılan İşçiler İçin: Evlilik nedeniyle işten ayrılan kadın işçiler, evlendikten bir yıl sonra istifa etmeleri halinde kıdem tazminatı alma hakkına sahiptirler.

Eğer kıdem tazminatı veya işten ayrılma ile ilgili daha fazla detay veya sorunuz varsa, size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım. Ayrıca diğer konularla ilgili de sorularınızı beklerim. Teşekkürler!
 
Geri
Üst