AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Iscinin isyerinde 30 gunluk ucreti ile karsilanamayacak bir zarar vermesi halinde bunun sonuclarinin neler olabilecegini arastiriniz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

İşçinin işyerinde 30 günlük ücreti ile karşılanamayacak bir zarar vermesi halinde bunun sonuçlarının neler olabileceğini araştırınız?​

İşveren, işçinin tüm bu iyiniyetli yaklaşımına rağmen iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin kararında ”Zararın 30 günlük ücreti aşması durumunda işverenin fesih hakkı doğar ve işçinin zararı derhal ödemiş ya da ödeyecek olması, işverenin bu hakkını ortadan kaldırmaz.
Maaşının kaç katı zarar?
4857 sayılı İş Kanununda herhangi bir açıklık olmasa da, bu durumda işçi lehine yorum ilkesi uyarınca brüt ücretin esas alınması gerekir. 30 gün, bir aydan farklı bir kavramdır. Bu noktada işçiye aylık olarak ödenen ücret yerine, günlük yevmiyesinin 30 katı tutan dikkate alınmalıdır.

İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi kaç gün?​

İş Kanunu’nun 25. maddesi 2. fıkrasının (ı) bendi, “İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba …
4857 sayılı iş kanunu 26 madde nedir?
Derhal fesih hakkını kullanma süresi – Madde 26 – 24 ve 25 inci maddelerde gösterilen ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, iki taraftan birinin.

İşveren işçiye ne kadar sürede dava açabilir?​

İş Mahkemeleri’nde kıdem ve ihbar tazminatlarına açılan davalarda, işçinin işten ayrıldığı tarih baz alınarak, 10 yıl içinde dava açılabilir. İşçinin ücreti ve diğer alacaklarına ait davalarda ise zaman aşımı, 5 yıl olarak belirlenmiştir.
Işyerindeki zarar işçinin maaşından kesilebilir mi?
İşyerindeki Zarar İşçinin Maaşından Kesilebilir mi? İşçi bir zarara neden olduğu zaman işveren bunu hemen işçinin maaşından kesemez. Eğer böyle bir durum olursa bu işverenin aleyhine olur ve işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir yahut maaşı ödenmeyen işçinin başvurabileceği diğer yollara başvurabilir.

İşçinin maaşından kesinti yapılabilir mi?​

İşverenin Vergi ve Prim Dışında İşçi Ücretinden Kesinti Yapabileceği İstisnai Durum. 4857 sayılı İş Kanununun “Ücret kesme cezası” başlıklı 38 inci maddesi uyarınca; işveren ücret kesme cezası uygulayabilir. Ancak bunun dayanağının toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmesinde yer alması gerekir.
 
Geri
Üst