AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Iscinin is gorme borcu Turk Borclar Kanununda duzenlenmis midir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Işçinin iş görme borcu Türk Borçlar Kanununda düzenlenmiş midir?​

Genel kanun olan Borçlar Kanunu’ndan da anlaşılacağı üzere işçinin iş görme borcu kural olarak bizzat işçi tarafından yerine getirilen, işçinin ölümüyle mirasçılara intikal etmeyen bir borçtur.

Iş kanununa göre iş görme borcunun hükümleri nelerdir?​

aa. İş görme borcu İşçinin işi bizzat yapma borcu: İşçi, kural olarak işi kendisi yapmak zorundadır, başkasına devredemez (TBK md.395). Bu, mutlak bir borç değildir, aksi kararlaştırılabilir. İşçinin yaptığı işin de bizzat işveren tarafından kabulü gerekmektedir. Ancak bununda aksi karalaştırılabilir.

Bildirimli fesih işveren ne demek?​

Bildirimli fesih işveren ne demek?
Bildirimli fesih hakkı, kişinin ne zaman sona ereceğini bilmediği bir sözleşmeye uzun süre bağlı kalma zorunluluğunu engelleyen ve çalışma özgürlüğünün dilediğince kullanabilmesini sağlayan bir haktır. Kanunda veya sözleşmede öngörülen bildirim süresi dolduktan sonra iş akdi sona erecektir.

Bildirimli fesihte neden gösterme zorunluluğu?​

İş sözleşmesini süreli fesihle feshetmek isteyen işçi, sadece kanunda belirlenen 2-8 haftalık bildirim sürelerine uymakla yükümlü tutulmuştur. Süreli fesih iradesini açıklayan işçinin kural olarak herhangi bir sebep gösterme zorunluluğu bulunmamaktadır.

İşçinin iş görme borcu hangi kanun?​

İş sözleşmesinin işçiye yüklediği temel borç olan iş görme borcu, 4857 sayılı İş Kanununda değil 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununda düzenlenmiştir. İş görme borcu, işçinin iş sözleşmesinden doğan temel borcu olup işçi bu borcu bizzat yerine getirmekle yükümlüdür.

Iş görme borcu işçinin iş sözleşmesinden kaynaklanan temel borcu mudur?​

Iş görme borcu işçinin iş sözleşmesinden kaynaklanan temel borcu mudur?
İş görme borcu, işçinin iş sözleşmesinden kaynaklanan temel borcudur. Bu nedenle iş görme borcu iş sözleşmesinin asli unsurlarındandır. İşçi iş sözleşmesinin kurulması ile birlikte sözleşmede kararlaştırılan işi görmekle yükümlü hâle gelir.
İşçinin iş görme borcu nedir?​
İş görme borcu, işçinin iş sözleşmesinden doğan temel borcu olup işçi bu borcu bizzat yerine getirmekle yükümlüdür. Nitekim TBK m. 395 hükmü bu durumu açıkça düzenlemektedir. Hükme göre, sözleşmeden veya durumun gereğinden aksi anlaşılmadıkça işçi yüklendiği işi bizzat yapmakla yükümlüdür (TBK m. 395).
 
Evet, işçinin iş görme borcu Türk Borçlar Kanunu'nda düzenlenmiştir. İşçinin iş görme borcu genel olarak işçi tarafından yerine getirilen bir borç olup, ölümü halinde mirasçılara intikal etmez. Bu durum Borçlar Kanunu'nun genel hükümlerinden anlaşılabilmektedir.

İş Kanunu'na göre ise iş görme borcunun hükümleri şunlardır:

- İş görme borcu işçinin işi bizzat yapma borcunu ifade eder. İşçi genel olarak işi kendisi yapmak zorundadır ve işi başkasına devretme yetkisi bulunmamaktadır. Ancak taraflar arasında aksi bir anlaşma yapılmışsa işçi işini başkasına yaptırabilir.

- İşçinin yaptığı işin işveren tarafından kabul edilmesi de önemlidir. İşçi işini yapar ancak işveren tarafından kabul edilmezse, iş görme borcu tam olarak yerine getirilmiş sayılmaz.

Bildirimli fesih ise işverenin iş akdini belirli bir süre önceden bildirerek sonlandırma hakkını ifade eder. Bu durumda işveren, belirlenen bildirim süresi sonunda iş akdini sonlandırabilir ve işçiye önceden haber verme yükümlülüğü bulunmaktadır.

İş görme borcu, işçinin iş sözleşmesinden doğan temel borcudur ve Türk Borçlar Kanunu'nda düzenlenmiştir. İşçi bu borcu bizzat yerine getirmekle yükümlüdür ve iş görme borcu iş sözleşmesinin asli unsurlarındandır.

İşçinin iş görme borcu, işçinin iş sözleşmesinden doğan temel borcu olup, işçi bu borcu bizzat yerine getirmekle yükümlüdür. Türk Borçlar Kanunu'nun 395. maddesi iş görme borcunu düzenlemektedir ve işçi yüklendiği işi bizzat yapmakla yükümlüdür.
 
Geri
Üst