AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isci sendikasini zayiflatan faktorler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

İşçi sendikasını zayıflatan faktörler nelerdir?​

Sendikaların demokratik mücadele geleneğinin zayıf olması ve devletten bekleme alışkanlıklarının güçlü olması, iş güvencesizliği, işverenlerin ve iktidarların sendikasızlaştırma politikaları ve uygulamaları, toplum- sal güvensizlik ve alternatif dayanışma şekilleri, kanunların yetersizliği ve sınırlılığı başlıca dışsal …
Sendikalı işçi ne demek?
işçi Sendikaları, Üyelerinin Ekonomik, Sosyal, Kültürel hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için işçiler tarafından kurulan Anayasal ve Yasal güvence altındaki kuruluşlardır.
Sarı sendika anlamı nedir?
İşverenin desteklemiş olduğu sendika, cephesi sarı boyalı bir binada bulunuyordu. İşçiler, grevi yürüten sendikayla, işverenin emri ile grevi kırmaya çalışan sendikayı ayırmak için, sarı renkli binadan yola çıkarak diğer sendikaya “sarı sendika” demeye başladılar.

Sendikasızlaştırma ne demek?​

Bir sendikanın faaliyetlerinin cebir veya tehditle ya da hukuka aykırı başka bir davranışla engellenmiş olması hâlinde, suç tamamlanmış olur. Sendikasızlaştırma Aracı Olarak Yetki Tespitine İtiraz Süreci İle Sendikal Hakların Kullanılmasının Engellenmesi Suçunun Uygulaması Page 8 188 olarak ifade edilmiştir.
Işverenlerin işçilere göre geç örgütlenmesinin sebepleri nelerdir?
işveren örgütlerinin olması, yetersiz sendikacılık bilinci ve güçlü olmayan işçi sendikaları (Akbıyık, 2012: 49-50)ve 1960 yıllara kadar işverenlerin örgütlenmesini güdüleyecek güçlü nedenlerin henüz doğmaması (Tokol, 2014:96), işveren sendikalarının geç gelişimine neden olmuştur.
1980 sonrası sendikaların güç kaybetmesine neden olan faktörler nelerdir?
Bu çalışmada, 1980 sonrası dönemde sendikalaşmayı etkileyen özelleştirme, sözleşmeli ve kap sam dışı personel uygulamaları, kayıtdışı istihdam ve giderek artan işsizlik gibi yasal ve yapısal fak törler irdelenmiştir.
a. İşverenden yana olan sendikal örgüt. İşverenlerin lehine hareket eden ve işçilerin çıkarlarını gözetmeyen sendikaları nitelendirmek için kullanılan terim. Sarı sendika tanımlaması ilk kez 1899 yılında Fransa’da gerçek işçi sendikalarıyla savaşmak için kurulan sendikalar için kullanılmıştır.
Sendika yetki tespiti davası ne kadar sürer?
6356 Sayılı kanunun “İş kolunun tespiti” kenar başlıklı 5. maddesi uyarınca yetki tespit davaları, ilk derece mahkemesi tarafından iki ay içerisinde, kararın temyiz edilmesi halinde ise yüksek mahkeme tarafından yine iki ay içerisinde kesin olarak karara bağlanması gerekmektedir.
Sendikalar istatistiğe itirazı hangi mahkemeye yapılır?
İstatistiğin gerçeğe uymadığı gerekçesiyle bu süre içinde Ankara İş Mahkemesi’ne başvurulabilir. Mahkeme bu itirazı on beş gün içinde sonuçlandırır. Mahkemece verilen karar, ilgililerce veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca temyiz edilebilir.

1936 tarihli 3008 sayılı iş kanunu nedir?​

İş hukuku esas olarak iş sözleşmesine dayanarak çalışan işçilerle onları çalıştıran işverenlerin ilişkilerini düzenleyen bir hukuk dalı olup, ülkemizde bu alana özgü detaylı ve kapsamlı ilk adım 1936 tarihli ve 3008 sayılı İş Kanunuyla atılmıştır.
Sendikalaşma etkileyen faktörler nelerdir?
Sendikalaşma, ülkelerin siyasi yapıları ile ilgili olduğu kadar, kuşkusuz endüstrileşme düzeyi, bağımlı çalışanların sayısı, işgücünün yapısı, işsizlik ve kayıtdışı istihdam oranı, işverenlerin tutumu, mevcut sendikaların çalışma yöntemleri ve endüstri ilişkilerini düzenleyen yasal çerçeveyle de yakından ilgilidir.
 
Geri
Üst