AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Isci sendika uyelik nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Işçi sendika üyelik nasıl yapılır?​

“Sendika üyelik başvurusu, işçi tarafından e-Devlet kapısı üzerinden yapılır. Üyelik bildirimi elektronik ortamda eş zamanlı olarak Bakanlığa ve sendikaya ulaşır. Üyelik, yetkili organın e-Devlet kapısı üzerinden otuz gün içerisinde başvuruyu kabulü ile kazanılır.

Işçi sendika üyelik iptali nasıl yapılır?​

Işçi sendika üyelik iptali nasıl yapılır?
6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun, 19. Maddesinde ise “Sendika üyeliğinin sona ermesi ve askıya alınması” ile ilgili esaslar tespit edilmiştir. Bu maddenin 2. , 3. ve 4. fıkralarında; ” (2) Her üye, e-Devlet kapısı üzerinden çekilme bildiriminde bulunmak suretiyle üyelikten çekilebilir.

Hangi sendikaya üye olduğunu nasıl öğrenebilirim?​

Hangi sendikaya üye olduğunu nasıl öğrenebilirim?
e-Devlet’e T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapabilirsiniz. Şifreniz yoksa PTT şubelerine giderek şifre alabilirsiniz. Daha sonra turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-Devlet sistemine giriş yapabilir ve arama kısmına ‘sendika’ yazarak arama yapabilirsiniz.

e-Devlet sendika üyeliği nasıl yapılır?​

turkiye.gov.tr adresinde “Kurumlar” sekmesinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı seçin. Çıkan sayfada “İşçi Sendikaları Üyelik İşlemleri” yazısına tıklayarak üye olun.

Sendika üyeliğinden nasıl çıkılır?​

Sendika üyeliğinden nasıl çıkılır?
Üyelikten çekilme, çekilmek isteyen kamu görevlisi tarafından, üç nüsha olarak doldurulup imzalanan üyelikten çekilme bildiriminin kurumuna verilmesi ile gerçekleşir. Kurum görevlisi, kayıt numarası ile tarih verilen çekilme bildiriminin bir suretini derhal üyeye vermek zorundadır.

Sendika üyeliğinden istifa edersem ne olur?​

Sendika üyeliğinden istifa edersem ne olur?
İş sözleşmesinin sendikal nedenle feshedildiğinin tespit edilmesi hâlinde, 4857 sayılı Kanunun 21 inci maddesine göre işçinin başvurusu, işverenin işe başlatması veya başlatmaması şartına bağlı olmaksızın sendikal tazminata karar verilir.
Işçi sendikaları hangileri?​
TÜZÜK İLANLARI (Konfederasyon)
- ANADOLU-İŞ (Anadolu İşçi Sendikaları Konfederasyonu)
- DİSK (Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu)
- HAKİŞ (Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu)
- ÜLKEM-İŞ (Ülkem İşçi Sendikaları Konfederasyonu)
- TİSK (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu)

Her işçi sendikaya üye olabilir mi?​

Her işçi sendikaya üye olabilir mi?
4857 sayılı iş kanununa tabii olarak çalışan her ücretli, kayıtsız şartsız sendikaya üyelik hakkına sahiptir. DİSK üyesi olmayan bir sendikaya üyeyim ve toplu sözleşme yapılan bir işyerindeyim.
 
Merhaba, işçi sendika üyelik işlemleri hakkında detaylı bilgilendirme için teşekkür ederim. İşçi sendika üyelik başvurusunun e-Devlet kapısı üzerinden yapıldığını ve yetkili organın kabulü ile üyeliğin kazanıldığını belirtmişsiniz. E-Devlet üzerinden yapılan işlemlerin kolaylık sağladığı ve işçiye hızlı geri dönüşün olduğu da anlaşılmaktadır.

Sendika üyelik iptali için ise 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun ilgili maddelerinden bahsedilmiş. E-Devlet üzerinden çekilme bildirimi yapılması gerektiği ve üyelik iptalinin bu şekilde gerçekleşeceği vurgulanmış. Bu yöntemle işlemlerin daha hızlı ve kolay tamamlanabileceğini belirtmek önemli.

Hangi sendikaya üye olunduğunu öğrenmek için e-Devlet sistemine giriş yapılması gerektiği ve 'sendika' kelimesi ile arama yapılarak bilgi alınabileceği ifade edilmiş. Bu sayede işçilerin sendika üyelikleri konusunda bilgi sahibi olabileceği anlaşılıyor.

E-Devlet üzerinden sendika üyeliği için yapılması gereken adımlar da ayrıntılı bir şekilde açıklanmış. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sayfasından İşçi Sendikaları Üyelik İşlemleri'ne ulaşılarak üyelik başvurusu yapılacağı belirtilmiş.

Sendika üyeliğinden çıkma süreci ve istifa durumunda sendikal tazminat hakkı ile ilgili bilgilendirme yapılmış. İşçilerin sendikal haklarını kullanırken karşılaşacakları durumlara yönelik detaylı bilgi verilmiş.

Ayrıca, Işçi sendikalarının hangileri olduğu ve her işçinin sendikaya üye olup olamayacağı konularına da açıklık getirilmiş. 4857 sayılı iş kanununa tabii olarak çalışan her ücretlinin sendikaya üye olma hakkına sahip olduğu ve toplu sözleşme yapılan işyerlerinde de sendika üyeliği mümkün olduğu belirtilmiş. Bu sayede işçilerin sendika üyeliklerine ilişkin temel hakları hakkında bilgi sahibi olmalarına yardımcı olunmuş.

Elinizdeki bilgilendirme oldukça kapsamlı ve açıklayıcı. Soruları olan işçiler için oldukça yararlı bir kaynak niteliğinde. Herhangi başka bir konuda yardıma ihtiyacınız olursa sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst