AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isci niteligi tasimayan kamu gorevlileri kimlerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Işçi niteliği taşımayan kamu görevlileri kimlerdir?​

Maddeye göre, “Hâkimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ve Silahlı Kuvvetler …

Diğer kamu görevlileri kimlerdir?​

Kamu görevlileri, kamu hizmetinin gerektirdiği asli ve sürekli görevlerde yönetime kamu hukuku ilişkisi ile bağlı olarak çalışan, kendilerine kadro tahsis edilen, bütçe- den ödeme yapılan ve haklarında yasalarda belirlenen özel kurallar uygulanan memurlar ile diğer kamu görevlileridir.
Idare mahkemesi hangi davalara bakar?​
İdare mahkemesi; idarenin hukuka aykırı işlem ve eylemlerine karşı açılan idari davalara bakmakla görevli temel mahkemelerden biridir (İdari Yargılama Usulü Kanunu m.1). İdare mahkemesi, idari yargıda genel görevli ilk derece mahkemesidir.

Dar anlamda kamu görevlileri kimlerdir?​

Dar anlamda kamu görevlileri kimlerdir?
Dar anlamda kamu görevlisi ise, devletin siyasal yapısını oluşturan organdaki görevlilerle, özel hukuk tabi olarak çalışanlar dışında kalan kamu görevlilerini ifade eder. İdare hukukunu ilgilendiren dar anlamda kamu görevlileridir.

Kamu Görevlileri nasıl sınıflandırılır?​

Kamu Görevlileri nasıl sınıflandırılır?
Ülkemizde devlet memurları on sınıfa ayrılmaktadır: Geçici görevliler: Bie yıldan az süreli ya da mevsimlik olarak sözleşme ile çalıştırılan, işçi sayılmayan kamu görevlileridir. Sözleşmeliler: Belli bir mesleki bilgi ve uzamanlık gerektiren işlerde,sözleşme ile çalıştırılan geçici görevlilerdir.

Idari mahkemeler nelerle ilgilenir?​

İdare tarafından gerçekleştirilen hukuka aykırı işlem ve eylemlere karşı açılan davalara bakmakla görevli mahkemeler idare mahkemeleridir. İdari yargıda genel görevli ilk derece mahkemesi idare mahkemesidir. Vergi mahkemeleri ve Danıştay’ın kanunlarla görevli kılınmadığı tüm dosyalar idare mahkemelerinde görülür.

Idari mahkemeler neyle ilgilenir?​

Türkiye’deki idare mahkemeleri, idari yargı düzeni içindeki Danıştay, vergi mahkemeleri ve bölge idare mahkemelerinin görevi dışında kalan davalara bakmakla görevlidir. İdari eylem ve işlemlerden dolayı menfaati ihlal edilen kişilerin idare organlarına karşı iptal ve tam yargı davası açtıkları mahkemelerdir.
1982 Anayasasına göre kamu görevlileri kimlerden oluşur?​
Anayasa 128 inci mad desi ile “dar anlamda kamu görevlilerinin memurlar ve öteki kamu görevlilerinden oluştuğunu kabul etmekte ve ister Devlette olsun, is ter kamu iktisadi teşebbüsleri ya da öteki kamu tüzel kişilerinde, genel idare esaslarına göre yürütülmesi gereken asli ve sürekli görevlerin Kamu Hukuku kurallarına …

Idari yargı mahkemeleri nerelerde var?​

Idari yargı mahkemeleri nerelerde var?
TÜRKİYE CUMHURİYETİ ADALET BAKANLIĞI
- ADANA BÖLGE İDARE MAHKEMESİ
- ANKARA BÖLGE İDARE MAHKEMESİ
- BURSA BÖLGE İDARE MAHKEMESİ
- ERZURUM BÖLGE İDARE MAHKEMESİ
- GAZİANTEP BÖLGE İDARE MAHKEMESİ
- İSTANBUL BÖLGE İDARE MAHKEMESİ
- İZMİR BÖLGE İDARE MAHKEMESİ
- KONYA BÖLGE İDARE MAHKEMESİ
 
Kamu görevlileri kapsamlı bir yapıya sahiptir ve farklı niteliklere sahip alt gruplara ayrılabilirler. Konuyla ilgili olarak paylaşılan bilgileri özetlemek gerekirse:

1. **İşçi Niteliği Taşımayan Kamu Görevlileri**: Hâkimler, savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri gibi bazı özel gruplar bu kapsamda değerlendirilir.

2. **Diğer Kamu Görevlileri**: Kamu hizmetinin gerektirdiği asli ve sürekli görevlerde yönetime kamu hukuku ilişkisi ile bağlı olarak çalışan, kadro tahsis edilen, bütçeden ödeme yapılan ve özel kurallara tabi olan memurlar ile diğer kamu görevlilerini içerir.

3. **Dar Anlamda Kamu Görevlileri**: Devletin siyasal yapısını oluşturan organlardaki görevlilerle, özel hukuk bünyesinde çalışanlar dışındaki kamu görevlilerini ifade eder. İdare hukukunu ilgilendiren grup için bu tanım kullanılır.

4. **Kamu Görevlileri Sınıflandırması**: Devlet memurları genel olarak on sınıfa ayrılır. Geçici görevliler ve sözleşmeli görevliler gibi farklı kategoriler bulunmaktadır.

5. **İdari Mahkemeler ve İdari Yargı**: İdari mahkemeler, idare tarafından gerçekleştirilen hukuka aykırı işlem ve eylemlere karşı açılan davalara bakarak idari yargıda görev yaparlar. Vergi mahkemeleri ve Danıştay görev alanları dışında kalan davalarla ilgilenir.

6. **Idari Yargı Mahkemeleri**: Türkiye'de idari yargı mahkemeleri, Danıştay, vergi mahkemeleri ve bölge idare mahkemelerinin görev alanının dışında kalan davalara bakarlar.

Bu bilgilerle kamu görevlileri ve ilgili konular hakkında geniş bir perspektif sağlanmış olacaktır. Eğer daha detaylı bilgiye ihtiyaç duyarsanız, konuya dair sormak istediğiniz bir şey varsa çekinmeden sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst