- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 248.660
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Işçi kendi isteğiyle ücretsiz izin alabilir mi?
Ücretsiz izin bir işyerinde çalışan işçinin, kendi talebiyle ve işverenin onayıyla veya işverenin talebi ve işçinin onayıyla ücret almaksızın izne ayrılmasıdır. İşçi izinli olduğu bu süre içerisinde herhangi bir ücret almadığı gibi işveren tarafından verilen yol, yemek vs. gibi sosyal yardımlardan da faydalanamaz.1 yılda kaç gün ücretsiz izin?
Ücretsiz izin şartları ve süreleri, 4857 Sayılı İş Kanunu ile korumaya alınmıştır. İşveren, işlerinin azalmasından dolayı kendi iş yerini korumak amacıyla çalışanı ücretsiz izne çıkarabilir. Bu ücretli izni, işveren çalışanına yazılı olarak bildirmek zorundadır. Bu süre en fazla 3 ay olarak belirlenmiştir.Iş yeri beni ücretsiz izne çıkarabilir mi?
İşveren sizi ancak ücretli izne çıkartabilir. İş Kanunu’nda ücretsiz izin sadece işçinin talebi ve işverenin uygun görmesi halinde mümkündür. İşveren, rızası olmadan işçiyi kesinlikle ücretsiz izne ayıramaz. Bu durum işçi açısından iş akdini haklı fesih sebebidir.
Taşeron işçilerin ücretsiz izin hakkı var mı?
D- Ücretsiz Mazeret İzni: İşçinin talep etmesi ve mazeretinin makul görülmesi halinde işverence yılda 45 (kırkbeş) güne kadar verilebilir, 696 sayılı KHK uyarınca sürekli işçi kadrosuna geçen işçilerimizin refakat izni dahil yukarıda ki hükümlerde belirtilenlerden başka izin hakları bulunmamaktadır.1 ay ücretsiz izin olur mu?
Ücretsiz İzin Süresi Ne Kadar? Aylıksız izin teklifinde, süre belirtilmesini şart koşacak herhangi bir düzenleme kanunda yoktur. Tarafların anlaşması halinde istenildiği kadar aylıksız izin süresi belirlenebilecektir. Pandemi sonrasında ise kanunla 3 aylık izin süresi belirlenmiş olsa da bu süreler 4 kez uzatılmıştır.İşveren işçiye ne kadar ücretsiz izin verebilir?
İş Kanunu’nda özel sektörde ücretsiz izin hakkı yol izni ve doğum sonrası ücretsiz izin olarak düzenlenmiştir. Ücretsiz yol izni; yıllık iznini iş yerinin bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olan işçiye, yolda geçireceği süreler için en fazla dört güne kadar verilen izindir.