AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Isci isini yapmazsa ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

İşçi işini yapmazsa ne olur?​

İş Kanunu madde 25/2’de yer alan ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırılık dolayısıyla yapılan işçi çıkarmalarda işçiye kıdem tazminatı ödenmez. Dolayısıyla uyarı almasına rağmen işini yapmamakta ısrar ettiği için işten çıkarılan işçi kıdem tazminatı hakkını kaybeder.

Çalışan hangi durumlarda işten kaçınma hakkını kullanabilir?​

Bu yükümlülüğün gereği gibi yerine getirilmemesi nedeniyle işçinin yaşam hakkını ve vücut bütünlüğünü tehdit eden ciddi ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu m. 13 kapsamında işçinin çalışmaktan kaçınma hakkı doğar.

İş yavaşlatan işçiye ne yapılır?​

İş yavaşlatan işçiye ne yapılır?
Performans düşüklüğü nedeniyle fesih yapabilmek için işçiye belirli bir süre önceden fesih bildirimi yapılmalıdır. Buna fesih ihbar süresi denir. İşveren bu sürelere uymazsa işe iade davasını kaybeder, ihbar tazminatı ve fesih hakkının kötüye kullanılması halinde başka tazminat kalemleri ödeyebilir.

İşverenin işçinin kişiliğini koruması ne anlama gelir?​

İşverenin işçinin kişiliğini koruması ne anlama gelir?
İşverenin işçiyi koruma borcu, işverence, işçinin çalışması nedeniyle karşılaşabileceği tehlikelerden korunması, bu konuda önlem alınması ve onun çıkarlarına zarar verecek davranışlardan kaçınılması şeklinde ortaya konur ve işçinin bağlılık (sadakat) borcunun karşısında yer aldığı kabul edilir5.

Hangi durumlarda çalışanlar çalışmaktan kaçınarak gerekli tedbirlerin alınmasını talep edebilir?​

6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 13. Maddesinde, çalışanların çalışmaktan kaçınma hakkı : “ Ciddi ve yakın tehlike ile karşı karşıya kalan çalışanlar kurula, kurulun bulunmadığı işyerlerinde ise işverene başvurarak durumun tespit edilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasına karar verilmesini talep edebilir.

Çalışmaktan kaçınma hakkı ve çalışanların yükümlülükleri hangi maddeler?​

İSGK’nın 13. Maddesinin son fıkrası uyarınca, çalışanların çalışmaktan kaçınma hakkını kullanabilmesi için iş sağlığı ve güvenliği nedeniyle işyerinde işin durdurulmamış olması gereklidir. İşyerinde işin durdurulması ise İSGK’nın 25. Maddesinde düzenlenmiştir.

Görev dışında yaptırılan işe ne denir?​

Görev dışında yaptırılan işe ne denir?
Burada illa başka bir iş verilmesi olarak bakılmamalıdır. Asıl işinin yanında ekstra başka iş de verilebilmiş olabilir. Örneğin; sekreterya işi verilen işçiye ayrıca yemek yapma işinin de verilmesi. Bu durumda da asıl yapılan iş değiştirilmiş olarak kabul edilir.

İşçiler hangi durumda tazminatsız işten atılır?​

İşçiler hangi durumda tazminatsız işten atılır?
İşçi işverenden izin almadan veya haklı bir nedene dayanmadan ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki işgünü veya bir ay içinde toplam üç işgünü işine devam etmemesi halinde işveren iş akdini feshedebilir ve işçi kıdem tazminatı alamaz.
 
Merhaba! İşçinin işini yapmaması durumunda yaşanabilecek durumlar ve çalışanların hakları ile ilgili detaylı bilgiler verilmiş. İş Kanunu madde 25/2'ye göre ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırılık nedeniyle işçi çıkarıldığında kıdem tazminatı ödenmez. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu m. 13'e göre ise işçi, yaşam hakkını ve vücut bütünlüğünü tehdit eden ciddi ve yakın bir tehlike ile karşı karşıya kalırsa çalışmaktan kaçınma hakkına sahiptir.

İş yavaşlatan işçi durumunda performans düşüklüğü gerekçesiyle fesih yapılabilmesi için işçiye belirli bir süre önceden fesih bildirimi yapılmalıdır. İşverenin işçinin kişiliğini koruması ise işverenin, işçinin çalışması nedeniyle karşılaşabileceği tehlikelerden koruması, çıkarlarını zarar verecek davranışlardan kaçınması şeklinde ifade edilir.

Çalışanlar, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu madde 13'e göre, ciddi ve yakın bir tehlikenin varlığında çalışmaktan kaçınarak gerekli tedbirlerin alınmasını talep edebilirler. Çalışma hakkını kullanabilmek için iş sağlığı ve güvenliği nedeniyle işin durdurulmamış olması gerekmektedir.

İş dışında yapılan işlere görev dışı iş denir ve bu durumda asıl işinin yanında ek olarak başka işler verilebilir. İşçinin, işverenden izin almadan veya haklı bir neden olmaksızın işe devam etmemesi durumunda işveren iş akdini feshedebilir ve işçi tazminat alamaz.

Ele aldığınız konularla ilgili daha fazla detaya ihtiyacınız varsa veya başka bir sorunuz varsa sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst