Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Isci ile isveren iliskisinden kaynaklanan alacak davasi ne kadar surer?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.236
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

İşçi ile işveren ilişkisinden kaynaklanan alacak davası ne kadar sürer?​

İş mahkemesinde açılan işçi ve işveren arasındaki davalara ilişkin Adalet Bakanlığının belirlediği hedef süre 540 gündür.

İşverene nasıl dava açılır?​

İş Mahkemesine Nasıl Başvurulur?, dilekçe yolu ile yapılır. Kişi öncelikli olarak, işe iade ya da tazminat davaları açmak istemesi durumunda, arabulucuya gitmelidir. İş Mahkemesi aşamalarına daha sonra geçilir. İş kazalarından kaynaklanan tazminat davaları için arabulucu şartı yoktur.
İş kazası ve meslek hastalığı sonucunda işverene hangi dava açılmaz?
Kaza gören işçinin kusuru: İşçinin kaza halinde ağır kusuru varsa, uygun illiyet bağı kesilir ve işverenin sorumluluğu aranmaz. İş kazasında ölen işçi tam kusurlu ise işverene sorumluluk yüklenemeyeceği Yargıtay kararlarında belirtilmiştir.

İşveren işçiye hangi durumlarda dava açabilir?​

Yine işçinin çalışırken kusurlu olarak, işverenin aletlerine, işlerine zarar vermişse; işveren bunun tazminini işçiden isteyebilir. Ya da işçinin çalıştığı dönemde işverenin parasını zimmetine geçirmesi, güvenini kötüye kullanarak maddi kazanç elde etmesi gibi hallerde de işveren işçiye dava açabilir.

Alacak verecek davası ne kadar sürer?​

İş Mahkemesi’nde açılacak bir işçi alacağı davası, ortalama olarak 7-9 ay içerisinde sonuçlanabilir. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek olan bir alacak davası ise ortalama 1 sene içerisinde sonuçlanabillir. Tüketici Mahkemeleri bakımından ise sonuçlanma süresi daha uzun olacaktır.
İşçi mahkemesine nasıl dava açılır?
Davacı iş mahkemesine dava dilekçesi ile başvurup gerekli harç ve masrafları vezneye yatırmak suretiyle dava açabilecektir. Bu hususta dava dilekçesinin oluşturuluş şekli, dayanılacak deliller, zamanaşımı süreleri gibi konularda uzman olması sebebi ile bir avukata danışmak her zaman davacı yanın lehine olacaktır.
Gerçekleşen iş kazasından dolayı işçinin yaralanması halinde maddi tazminat, geçici iş göremezlik tazminatı, daimi sakatlık yani sürekli iş göremezlik tazminatı ve manevi tazminat kalemleri talep edilebilecektir.
 
Geri
Üst