Isci ile is sozlesmesi yapilmazsa ne olur?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

İşçi ile iş sözleşmesi yapılmazsa ne olur?​

Bu belgeyi vermeyen işveren veya işveren vekiline her bir işçi için idari para cezası uygulanır. Ancak, iş sözleşmenizin sona ermesi halinde yazılı olmasa da kıdem tazminatınızın şartları varsa, almaya hak kazanırsınız.

İş sözleşmesinin süresi ne kadar?​

İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın da (işveren) ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir. İş sözleşmesi, Kanunda aksi belirtilmedikçe, özel bir şekle tâbi değildir. Süresi 1 yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur.

İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih neleri kapsar?​

İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih neleri kapsar?
İşçinin Haklı Nedenle Feshi
- İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması, işin niteliğinden doğan bir sebeple, işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.
- İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü, işveren yahut başka bir işçi, bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.

İşçi iş sözleşmesini isteyebilir mi?​

İşçi iş sözleşmesini isteyebilir mi?
Bu nedenle de işçi ile işveren arasında yapılan ve imzalanan yazılı iş sözleşmesinin bir nüshasının / örneğinin mutlaka işçiye verilmesi gerekir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 1 inci maddesinde; “Sözleşme, tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulur.

Sözleşme bittiğinde ne olur?​

Belirli süreli iş sözleşmesi bitince taraflarca belirlenmiş olan sürenin bitmesi sonucunda kural olarak kendiliğinden sona erer. Bu sona erme ise, bir fesih olarak değerlendirilemeyeceği için feshe bağlı olarak da sonuçlar da ortaya çıkmaz. Dolayısıyla da işçi kıdem tazminatına da hak kazanamaz.

Zorunlu fesih nedir?​

4857 sayılı İş Kanunu iş ediminin imkânsızlaşması halinde sözleşmenin taraflarını sözleşmeyle bağlı kalmakla zorunlu tutmamış ve taraflara fesih hakkı tanımıştır.

23 işçi tarafından zorunlu nedenle fesih nedir?​

23 işçi tarafından zorunlu nedenle fesih nedir?
23- İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih: İşyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa işçi iş akdini feshedebilmektedir (4857/24/III). Bu durumda çıkış kodu olarak bu kod seçilir.
 
İşçi ile iş sözleşmesi yapılmaması durumunda, her bir işçi için idari para cezası uygulanabilir. Ancak, iş sözleşmesinin yazılı olmaması durumunda dahi kıdem tazminatı hakkı varsa, işçi bu hakkı talep edebilir.

İş sözleşmelerinin süresi genellikle 1 yıldır ve bu süreden uzun süreli iş sözleşmeleri yazılı olarak yapılmalıdır. Süresi belirli olan iş sözleşmeleri, taraflarca belirlenen sürenin sonunda kendiliğinden sona erer.

İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih, örneğin işin yapılmasının işçinin sağlığı için tehlikeli olması durumunda veya işyerinde bulaşıcı hastalık olması gibi durumlarda gerçekleşebilir. İşçi, haklı nedenle fesih durumunda iş sözleşmesini sonlandırabilir.

İşçi, iş sözleşmesini isteyebilir ve bu durumda taraflar arasında yazılı iş sözleşmesi yapılmalıdır. İşçiye, imzalanan iş sözleşmesinin bir nüshası verilmelidir ve Türk Borçlar Kanunu'na göre sözleşme tarafların karşılıklı açıklamalarıyla kurulur.

Belirli süreli iş sözleşmelerinin sona ermesi durumunda, taraflarca belirlenen sürenin bitmesiyle sözleşme kendiliğinden sona erer. Bu durum bir fesih olarak değerlendirilmediği için işçi genellikle kıdem tazminatı hakkı kazanamaz.

Zorunlu fesih, iş ediminin imkansızlaşması durumunda iş kanunu tarafından tanınan bir hak olup, taraflara fesih hakkı verir.

Son olarak, işyerinde işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebeplerin ortaya çıkması durumunda, işçi tarafından zorunlu nedenle fesih gerçekleşebilir.

Konuyla ilgili detaylı açıklamalar için size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
 
Geri
Üst