- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 212.268
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Işçi hangi durumlarda işsizlik maaşı alabilir?
Pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği (KÇÖ) alanlardan son 3 yılda en az 600 gün prim ve 120 gün hizmet akdi ile çalışma koşulunu yerine getirenler, her durumda işsizlik ödeneği alabilecekler. Bunlar işverence işten çıkartılsalar da kendi istekleriyle işten ayrılsalar da işsizlik ödeneğinden yararlanabilecekler.03 koduyla işten çıkarılan işsizlik maaşı alabilir mi?
03- Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi – İşsizlik maaşı alamaz. 04 – Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi – İşsizlik maaşı alabilir.Işsizlik maaşı almak için ne kadar çalışmak gerekiyor?
İşten ayrılan ya da işten çıkarılan vatandaşların, yeni bir işe girene kadar belirli bir süre temel ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla hesabına işsizlik maaşı yatıyor. İşsizlik maaşı için hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekiyor.
15 marttan önce işten çıkarılanlar nereye başvuracak?
Ancak kişi işten çıkarılmasına karşın 15 Mart’tan sonra işsizlik maaşına başvurmadıysa, internet üzerinden başvuru yapması gerekecek. Bu kişiler iskur.gov.tr adresinden bilgilerini dolduracak.
Mahkeme kararıyla işsizlik maaşı nasıl alınır?
İşçi, kendisine tebliğ edilen Yargıtay kararından itibaren 1 ay içinde işsizlik maaşı için başvurmalıdır. 1 ay içinde İşkur’a başvurmazsanız, hakkınızı yitirirsiniz. İşsiz kalınan tarihten Yargıtay kararının tebliğine kadar, işçinin işsiz kaldığı süreler olmalıdır ki geriye dönük işsizlik ödeneği ödensin.İşten çıkan veya çıkarılan işçinin işsizlik ödeneği (maaşı) alabilmesi için gerekli şartların başında; işten ayrılma tarihinden önceki son üç yıl içerisinde en az 600 prim günü olması ve son 120 günü sigortalı çalışarak geçirmiş olması (hizmet akdinde son 120 gün içinde kesinti olmaması) şartlar aranmaktadır.
İŞKUR işlem görmemiş başvuru ne demek?
İŞLEM GÖRMEMİŞ: Başvurunuz değerlendirmeye alınmıştır. YENİDEN BAŞLATILMAYI BEKLEYEN: İtiraz dilekçesinden sonra ikinci kez değerlendirmeye girecek olan başvuru. YENİDEN BAŞLATILMIŞ: Yeniden değerlendirilmeyi bekliyor. RED BEKLEYEN: İşkurun uygunsuz bulduğu ve red aşamasında bekleyen başvurudur.İşsizlik ödeneği şartları nedir?
Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak, Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.
İşsizlik maaşı başvurusu neden reddedilir?
İşsizlik maaşını alamamanızın bir diğer nedeni ise başvuru süresini kaçırmış olmanız. İşten ayrıldığınız andan itibaren 30 gün içinde İŞKUR’a başvuruda bulunmanız gerekiyor. Eğer 30 gün içinde İŞKUR’a başvuru yapmazsanız işsizlik maaşı alma hakkını kaybedersiniz.
Sistemde kayıtlı işlem görmemiş bir başvurunuz bulunmaktadır ne demek?
İşlem görmemiş: Başvurunuz alınmış olup işlem yapılmak üzere kurumca sıraya girmiş durumdadır. Yeniden Başlatılmış: Daha önce hak kazandığınız işsizlik maaşınız kaldığı yerden devam ettirilecektir. Nihai Red: Maaş başvurunuz için yeterli gününüz yoktur.İşsizlik maaşı başvuru sonucu ne zaman belli olur?
İşsizlik maaşı başvurusu oldukça kısa bir zamanda açıklanmaktadır. Kişinin işsizlik maaşına başvurduğu hangi ay ise işsizlik maaşı başvuru sonuçları o ayın sonuna kadar açıklanır.Iş akdini haklı nedenle fesheden işçi işsizlik maaşı alabilir mi?
İşverenin iş sözleşmesini 25. maddede gösterilen haklı fesih gerekçeleri ile sonlandırması halinde işçinin iş kanununda gösterilen iş güvencelerinden yararlanması da mümkün olmayacaktır. İş Kanununun 25. maddesine göre iş sözleşmesi haklı sebeplerle feshedilen işçinin işsizlik maaşı alabilmesi mümkün değildir.