Isci hangi durumlarda is sozlesmesini feshedebilir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

İşçi hangi durumlarda iş sözleşmesini feshedebilir?​

İşçi bakımından nelerin derhal fesih için haklı neden oluşturduğu ise ilgili kanunun 24. maddesinde benzer şekilde düzenlenmiştir. Yine haklı nedenler 3 başlık altında toplanmış olup bunlar; sağlık sebepleri, ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri ve son olarak da zorlayıcı sebeplerdir.

İşçi açısından haklı fesih nedenleri nelerdir?​

İşçinin Haklı Nedenle Feshi
- İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması, işin niteliğinden doğan bir sebeple, işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.
- İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü, işveren yahut başka bir işçi, bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.

Haklı nedenle fesihte 6 altı iş günü ne zaman başlar?​

Haklı nedenle fesihte 6 altı iş günü ne zaman başlar?
Altı iş günlük süre işçi ya da işverenin haklı feshe neden olan olayı öğrendiği günden itibaren işlemeye başlar. Olayı öğrenme günü hesaba katılmaksızın, takip eden iş günleri sayılarak altıncı günün bitiminde haklı fesih yetkisi sona erer.

İşçi sözleşmeyi nasıl fesheder?​

İşçi sözleşmeyi nasıl fesheder?
İş Kanunu’nun 19. maddesinin 1. bendinde işverenin bu hakkı kullanması bir kurala bağlanmıştır. Buna göre işveren, fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açıkça ve kesin bir şekilde belirtmekle yükümlüdür. Sözleşmeyi fesheden taraf, fesih amacı ile bildirmiş olduğu nedene bağlanır.

İşçi iş akdini nasıl feshedebilir?​

Bu doğrultuda İşçi ile işveren arasında bulunan iş ilişkisi, taraflardan birinin iradesi ile bitirildiğinde iş akdi feshedilmiş olur. İş akdinin feshi, buna yönelik irade ile taraflardan birinin diğer tarafa sözlü veya yazılı olarak bunu beyan etmesi ile fesih gerçekleşir.

Haklı sebeple fesih nasıl yapılır?​

Iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin hangi durumlarda işverenin haklı nedenle fesih hakkı mevcuttur?​

Iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin hangi durumlarda işverenin haklı nedenle fesih hakkı mevcuttur?
İşçi özen borcunun bir gereği olarak iş sağlığı ve güvenliğini tehlikeye düşürmekten kaçınmak zorundadır. Eğer ki, işçi kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmüş ise, işverenin haklı nedenle fesih hakkı vardır (4857 md.25/II-ı).

Hak düşürücü süre işlemez ne demek?​

Hak düşürücü süre işlemez ne demek?
Olayın feshe yetkili kişi ya da kurula intikal ettirildiği gün 6 iş günlük sürenin başlangıcını oluşturur. Bir yıllık süre ise her durumda olayın gerçekleştiği günden başlar. Haklı fesih nedeninin devamlı olması durumunda hak düşürücü süre işlemez.
İşçi haklı fesih nasıl yapılır?​
İşçinin sözleşmesini haklı olarak sonlandırabileceği haller, İş Kanunu’muzun 24. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre işçi; sağlık sebepleri nedeniyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyamayan hallerde ve son olarak zorlayıcı sebeplerin olması halinde iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir.
İşçi sözleşme imzalamak zorunda mı?​
Yazılı olan sözleşmelerin işçi ve işveren tarafından imzalanması gerekir ve bu işlem yapılmadığı takdirde sözleşme geçersiz sayılmaktadır. Taraflar arasında yazılı bir sözleşmenin olmadığı durumlarda çalışanların belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalıştığı kabul edilir.

Belirsiz süreli iş sözleşmesi imzalamazsa ne olur?​

Belirsiz süreli iş sözleşmesi imzalamazsa ne olur?
Yazılı olan belirsiz iş sözleşmelerinin hem çalışan hem de işveren tarafından imzalanması gerekmektedir. Bu işlemin yapılmaması halinde sözleşme geçersiz olacaktır. Eğer iki taraf arasında yazılı bir sözleşme imzalanmaz ise o zaman taraflar arasında belirsiz iş sözleşmesi olduğu kabul edilmektedir.

İşçi nasıl haklı fesih yapar?​

İşçi nasıl haklı fesih yapar?

İstifaya zorlanan işçi ne yapmalı?​

Zorla istifa ettirilen işçi ne yapmalı? Kendisine zor ile istifa dilekçesi imzalatılan işçi sanki işten işverence çıkarılmış gibi haklara sahip olmaktadır. Bu nedenle işçi kendisine ödenmeyen işçilik alacaklarına ve kıdem tazminatına yönelik işçilik alacağı davası açma imkânına sahip olmaktadır.

Ihbar süresi ne demektir?​

İşte ihbar süresi (İhbar öneli) bu yükümlülüklerin başında gelen bir uygulamadır. Haklı feshe imkan veren gerekçeler söz konusu değilse, iş sözleşmesi işçi ya da işveren tarafından, belli bir süreden önce sonlandırılamaz. Bu süreye ihbar süresi denir.

Belirsiz süreli iş sözleşmesi yapılması zorunlu mudur?​

Belirsiz süreli iş sözleşmesi yapılması zorunlu mudur?
İş Kanununa göre işçi ile işveren arasındaki belirsiz süreli iş sözleşmesinin (işçinin işyerinde hangi tarihe kadar çalışacağı belli olmayan sözleşme) yazılı olarak yapılması zorunluluğu bulunmamaktadır.

Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi ne demek?​

Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi ne demek?
Daha önce de belirtildiği gibi, belirsiz süreli iş sözleşmelerinin haklı bir neden var olmaksızın feshedilebilmesi ancak feshin işveren tarafından işçiye ihbar edilmesi koşuluyla mümkündür. Aksi takdirde, işçinin ihbar tazminatı talep hakkı doğabilecektir.
 
İşçilerin iş sözleşmesini feshetme hakkı belirli durumlar altında geçerlidir. İş Kanunu'nun 24. maddesinde işçi için haklı fesih sebepleri açıkça belirtilmiştir. Bu sebepler üç ana başlık altında toplanabilir:

1. **Sağlık sebepleri:** İşin yapılması işçinin sağlığı için tehlike oluşturuyorsa, işçi haklı nedenle fesih yapabilir.

2. **Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller:** İşveren ya da diğer işçilerle sürekli yakın temas halinde olan bir kişi bulaşıcı bir hastalığa yakalanırsa, işçi bu durumu haklı fesih nedeni olarak gösterebilir.

3. **Zorlayıcı sebepler:** İşçiyi çalışmaya zorlayan veya işiyle bağdaşmayan bir durum oluştuğunda, işçi haklı nedenle iş sözleşmesini feshedebilir.

İşçiler haklı fesih nedenlerini oluşturan bir durumla karşılaştıklarında, altı iş günü içerisinde iş sözleşmelerini feshedebilirler. Bu altı iş günlük süre, işçinin veya işverenin haklı feshe neden olan olayı öğrendiği günden itibaren başlar ve altıncı günün sonunda haklı fesih yetkisi sona erer.

İşçiler fesih yaparken yazılı olarak bildirim yapmalı ve fesih sebebini açıkça belirtmelidir. İşçilerin iş sözleşmesini haklı nedenle feshetme durumunda, işverenin feshi kabul etmesi gerekir ve işçi bu nedenle ihbar süresi beklemeksizin işten ayrılabilir. Ancak, işçilerin de haklı fesih nedenlerini kanıtlamaları önemlidir.

Belirsiz süreli iş sözleşmesi yapılmasında yazılı bir sözleşme olmaması halinde taraflar arasında belirsiz süreli iş sözleşmesinin kabul edildiği kabul edilir. Bu durumda işverenin işçiyi yazılı olarak işe alması önemlidir. Belirsiz süreli iş sözleşmesinin haklı neden olmaksızın feshedilmesi durumunda işçiye ihbar tazminatı ödenmesi gerekebilir.
 

Benzer Konular

Geri
Üst