AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

İşci Gecekonduda Patron Villada Olmaz

haberci

Yeni Üye
İşci gecekonduda patron villada olmaz Merinos Halı
imagesiscigecekondudapatronvilladaolmaz5ad186d973eee
Bu şirkette 5 yıl calışana ev yaptırılıyor Tatile gonderiliyor Yoneticilere ozel otopark yok Gec kalan yoneticinin arabası guneşin altında kalıyor Bu uygulamalar, ABDli cılgın bir şirketten değil Gaziantepte doğan Merinos Halıda gercekleştiriliyor Şirketin yonetim kurulu başkanı İbrahim Erdemoğlu, İşci gecekonduda, patron villada olmaz diyerek insan odaklı yaklaşım kavramına en guzel orneği, Gaziantepten veriyor
1970 yılında iki kilim dokuma tezgahıyla işe başlayan Erdemoğlu Ailesi, bugun 3 bin kisiye iş sağlayan dev bir şirketler grubu Merinos, Padişah ve Dinarsu markalı urunlerle ismini duyuran grup, buyume oykusu kadar yonetim acısından getirdiği yeniliklerle de ilgi cekiyor En son işcilerine ev alan şirket olarak uluslararası basının da gundemine giren Erdemoğlu Grubunda insan kaynağına olan yaklaşım, insan en buyuk değerimiz diyen bircok şirketi bile ozendirecek kadar samimi Bunun nedeni, belki de grubun 1970′lerden bu yana basamak basamak buyumuş olması 1986 yılına kadar kilim ureten aile, bu tarihten sonra halı uretimine başlamaya karar veriyor ve tek bir tezgah alarak işe girişiyor 1986 yılı sonunda tezgah sayısı uce cıkıyor 1990 yılında tezgah sayısı 17 oluyor
Bugun ise Erdemoğluna bağlı Merinos Halı, yaklaşık 50 milyon doları zorlayan ihracat rakamı ve 20 milyon YTLyc doğru tırmanan karıyla Turkiyenin en buyuk şirketleri arasında yerini aldı Şirketin yonetim kurulu başkanı İbrahim Erdemoğlu, Bir şirketin karının buyumesi, tek başına hicbir şey ifade etmez Eğer şirket buyurken calışanların yaşam koşulları da iyileşiyor, topluma katkı sağlanıyorsa değeri vardır buyumenin diyor Ekonomist: Biz bir aileyiz diyorsunuz Aile olabilmek icin neler yapıyorsunuz?
İbrahim Erdemoğlu: Gaziantepte biz hastalandığımız zaman Amerikan Hastanesine gideriz Birlikte calıştığımız herkes de Amerikan Hastanesine gider Fabrikamızda bir tek mutfak vardır Yoneticiler icin ayrı, calışanlar icin ayrı bir mutfak yoktur Hepimiz aynı mutfaktan cıkan yemekten yeriz Orneğin fabrikamızda 3040 arabalık ustu kapalı bir otopark vardır Kim erken gelirse arabasını koyar Ben biraz gec geldiğim icin benim arabam hep guneşin altındadır Tam eşitlik ilkesi vardır bizde
Her calışana ev fikri nereden cıktı? Erdemoğlu: 2002 yılına kadar ben 120 metrekare bir evde oturuyordum Ekonomik koşullarımız iyileşince, Gaziantepte yeni yapılmakta olan villalara taşınma fikri oluştu Villaların olduğu yere gittim 550600 metrekare civarında yapılardı Evden cıktığımda kendime şu soruyu sordum: Sen ne yaptın da bu evi hak ettin? Tek verdiğim yanıt şu oldu: Ben bu evde oturmayı, birlikte calıştığım insanlarla başardım
O zaman birlikte calıştığım insanlar, gecekondularda sağlıksız koşullarda otururken ben nasıl 550 metrekare luks bir villada oturmaya hak sahibi olabilirdim Ertesi sabah hemen genci mudurumuz ve yonetim kurulu uyemiz Erdoğan Beyin yanına gittim Calışanlar icin konut yaptırma fikrimi soyledim Cok şaşırdı Maliyetinin yuksek olacağını soyledi, ama biz yine de projeyi başlattık birlikte Bugunku koşullarla 15 milyon YTL bedelle arsa aldık ve inşaatı başlattık
Her calışana ev alıyor musunuz?
Erdemoğlu: Şirkette beş yılını dolduran tum arkadaşlara uygulanıyor ayrımsız olarak Evlerimiz uc oda bir salon 132 metrekare brut Birinci derecede luks yapılar Asansorlu ve ahşap zeminli Bu konutları, calışanlar icin anlaştığımız bir inşaat şirketine yaptırıyoruz İşciler, evlerin parasını nasıl oduyor?
Erdemoğlu: Bu konutların tamamının odemesini biz yapıyoruz Şu anda beşinci yılını dolduran 250 kişiye, haziran ayında evlerini teslim edeceğiz Her yıl kac kişi beşinci yılını doldurduysa o alanda inşaat başlıyor Evin maliyeti ne kadar olduysa yuzde 50sini şirket karşılıyor Yuzde 50si, calışanın maaşından kesiliyor
Bir işcinin bir evin bedelini odemesi ne kadar zaman alıyor?
Erdemoğlu: Calışanın maaşının dortte birini kesiyoruz Dolayısıyla bazıları uc yılda odemesini bitirecek, bazıları beş yılda, bazıları ise 10 yılda Bu projeye uc yıl once başladığımızda şimdiki gibi konut kredileri yoktu İnsanların ev alma olanağı bu kadar gelişmemişti Biz projeye boyle bir ortamda uc yıl once, inşaata ise iki yıl once başladık Evler Gaziantepte yapılıyor İzmir ve İstanbulda henuz beş yılını dolduran arkadaşlar olmadığı icin orada inşaat yok şu anda Şu anda kac proje var? Bu evlerin maliyeti ne kadar?
Erdemoğlu: Beş yılı dolduran kac kişi varsa, o yıl o sayıda inşaata başlanıyor Ve iki yıl icinde bitiyor Şu anda inşaatı devam eden konut inşaatı sayısı 500 İlk araziyi aldığımızda zaten 800 konutluk bir alandı
Bu yıl başlayan arkadaşların konut maliyetleri, 45 bin YTLden başlıyor Gecen yılki ise 40 bin YTL liraya mal oldu İki yıl once başlayanlar, 35 milyardan konut sahibi olacak Yani 175 bin YTL odemiş olacaklar Başka ayrıcalıklar da tanıyor musunuz işcilerinize?
Erdemoğlu: Gecen yıl biz, altı yılını dolduran calışanlarımızla birlikte guney sahillerinde 5 yıldızlı bir otele tatile gittik Altı yılı dolduran herkesi, eşleri ve cocuklarıyla birlikte hep birlikte 750 kişiye tatil yaptırdık
Butun bunlar size, verimlilik yada sadakat olarak geri donuyor mu?
Erdemoğlu: Temel prensibimiz, karımızdan yuzde 10 gibi bir rakamı sosyal sorumluluk alanında değerlendirmek Eğer bana sorarsanız; tum bu yatırımın rakam olarak geri donuşunu hesapladınız mı diye, size cevap veremem Ama Merinosun başarısı ortada Demek ki, bunların bir geri donuşu var İnsanlara ne verirseniz onu geri alırsınız İnsanlar da kendilerine yapılan yatırımı anlıyorlar
ERDEMOĞLU Şirketler Grubunda calışmak, Gaziantepde oldukca populer Cok başvuru aldıklarını, hatta bazıları icin milletvekillerinin bile devreye girdiğini soyleyen ibrahim Erdemoğlu, işe alım sureclerini ve yaklaşımlarını şoyle ozetliyor:
Bizde calışmak icin cok başvuru var Bunlar icin hatta milletvekillerinin bile aradığı oluyor
Bizde butun işe alımlara, altı kişilik bir komisyon karar veriyor Altı kişinin tamamının alınacak kişiye onay vermesi şart Dolayısıyla tanıdık vasıtasıyla işe alım bizde olmaz Zaten calışan sirkulasyonu bizde yuzde 4 civarında Amacımız istediğimi alır, istediğimi işten atarım mantığıyla hareket etmek değil Biz, şirketimize girenin buradan emekli olmasını istiyoruz Diğer şirketler gibi flort etmekten yana değiliz, iki yılını bir şirkette, uc yılını başka bir şirkette diyerek farklı kurumlarda calışanlar işinizi ne kadar sahiplenebilir ki?
13032006EKONOMİST

Geri