- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
İşçi fazla mesai yaptığını nasıl ispatlar?
İŞÇİ FAZLA MESAİ YAPTIĞINI KANITLAMAK ZORUNDA Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları kanıt olarak gösterilebilir. Fazla çalışmanın bu tür yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tanık gösterilebilir.Mesai saati nasıl olmalı?
Kanuna göre haftalık çalışma en fazla 45 saat olacak şekilde belirlenmiştir. Bu demektir ki kanuna göre hiç bir çalışan 1 haftada 45 saatten fazla çalıştırılamaz. Aksi olmayan durumlarda iş yerlerinde bu süre haftanın çalışılan günlerine eşit olacak şekilde bölünebilmektedir.Seyahatte geçen süreler mesaiden sayılır mı?
Yolda Geçen Süreler Mesaiden Sayılır mı? 4857 sayılı İş Kanunu’nun “Çalışma süresinden sayılan haller” başlıklı 66/1-b maddesi uyarınca: Buna göre işçinin yurt dışında veya şehir dışında görevlendirmesi nedeniyle seyahat etmesi halinde yolda geçen süreler de fazla mesai hesabında dikkate alınacaktır.
Fazla mesai tazminatı etkiler mi?
Yargıtay’ın verdiği emsal karar ile kıdem tazminatına bir ücret daha eklendi. O da fazla mesai. Buna göre fazla mesai yapan işçilerin kıdem tazminatına bu ücret de eklenecek.1 haftada en fazla kaç saat mesai yapılır?
4857 sayılı İş Kanununun 41. maddesine göre bir iş yerinde haftalık mesai saati en fazla 45 saattir. Personel bir haftada 45 saati aşan çalışma yaptığında bu fazla mesai olur. Birçok iş yeri 45 saati, çalıştıkları gün sayısına bölerek günlük çalışma saatlerini belirler.Aşağıdakilerden hangisi çalışma süresinden sayılmaz?
İşçilerin işyerinde fiilen çalıştığı süreler çalışma süresini ifade eder. Genel itibariyle fiili çalışma süresi dışında yer alan süreler çalışma süresinden sayılmaz. Örneğin ara dinlenmesi esnasında işçi çalışmadığından bu süreler çalışma süresinden sayılmaz.
Çalışma süreleri konusu iş denetiminin hangi başlığı altında yer alır?
4857 sayılı İş Kanununun 63 üncü maddesinde çalışma süresi, “İşin Düzenlenmesi” dördüncü bölüm başlığı altında yer almıştır.Öğle yemeği çalışma süresinden sayılır mı?
Ara dinlenmesi işçilerin ihtiyaçlarını gidermeleri ve yemek yemeleri için olmazsa olmaz bir süre. Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmamaktadır. Ara dinlenmesi süresi için işçi ücret almamaktadır.1 saatlik mesai ücreti ne kadar?
Bu haftalık 45 saati aşan her zaman diliminde çalışılan her saat için %50 zamlı ücret ödenir. Bu ücret fazla mesai ücretidir. Her bir saat fazla çalışma için çalışana ücret verilir. Normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının %50 yükseltilmesiyle gerçekleşir.
Fazla mesai ispat yükü kimde?
4857 sayılı Kanun’da fazla çalışmanın ispatı ile ilgili olarak özel bir hüküm bulunmamaktadır. Bu sebeple fazla çalışmanın ispatında ispat yükü genel hükümlere tabidir. Dolayısıyla fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi kural olarak bu iddiasını, fazla çalışma yaptığı gün ve saatleri ispat etmek zorundadır.Fazla mesai davası nasıl açılır?
Fazla Mesai Davası Açma Fazla mesai davası açmadan önce diğer konularda olduğu gibi arabuluculuk uygulamasına başvurmak zorunludur. Arabulucuda anlaşma sağlanamadığına dair tutulan son tutanak tarihinden itibaren 15 gün içinde fazla mesai davası açılabilir.2022 mesai ücreti nasıl hesaplanır?
Eğer işçi zaten normalde de 45 saatlik çalışma yapıyorsa direkt olarak %50 zamlı ücrete hak kazanır. Örneğin saatlik brüt ücreti 20 TL olan işçi 55 saat çalıştığı zaman 10 saat fazlalığı söz konusu olur. 20 TL X 1,5 = 30 tl ve 30 TL X 10 = 300 TL fazla mesai ücretine hak kazanır.
1 saat fazla mesai ücreti ne kadar?
Bir gün içerisinde fazladan çalıştığınız her saat, normalde bir saatlik mesainin 1,5 katı olarak hesap edilir. Bu durum, fazla çalışma için geçerlidir. Eğer fazla sürelerle çalışma yaptıysanız normal saatlik ücretinizin 1,25 katı hesap edilerek ücretlendirilirsiniz.Bir işçi 24 saat çalıştırılabilir mi?
4857 sayılı İş Kanununun 63 üncü maddesinde çalışma süresi haftada en çok 45 saat olarak belirtilmiştir. Ancak tarafların anlaşması ile bu normal çalışma süresinin, haftanın çalışılan günlerine günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabileceği ilkesi benimsenmiştir.1 saatlik çalışma ücreti nasıl hesaplanır?
İşçinin 1 saatlik normal çalışma ücreti şu şekilde hesaplanır: 1 Saatlik Normal Çalışma Ücreti Hesaplama: İşçinin aylık maktu ücreti/30 gün/7,5… Örneğin, aylık 2100 TL ücret alan bir işçinin, günlük ücreti 70 TL, 1 saatlik normal ücreti 9.3 TL olacaktır.