AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isci alacaklari hangi mahkeme?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İşçi alacakları hangi mahkeme?​

İş Mahkemeleri Kanunu’nun 7036 sayılı altıncı maddesine göre, yetkili iş mahkemeleri belirlemesi yapılır. Buna göre; İş davaları için yetkili mahkeme; davalı gerçek ya da tüzel kişilik olduğunda, davanın açıldığı tarihte olan yerleşim yeri olmakla beraber, iş ya da işlemlerin yapıldığı yer mahkemesidir.

Iş mahkemesinin bulunmadı yerlerde bu mahkemelerin görevini kim yapar?​

Iş mahkemesinin bulunmadı yerlerde bu mahkemelerin görevini kim yapar?
Daireler, tevzi edilen davalara bakmak zorundadır. (3) İş mahkemesi kurulmamış olan yerlerde bu mahkemenin görev alanına giren dava ve işlere, o yerdeki asliye hukuk mahkemesince, bu Kanundaki usul ve esaslara göre bakılır.

İş Mahkemeleri, işçi ile işveren arasında çıkan uyuşmazlıkları çözmekle görevlidir.?​

İş mahkemeleri, genel olarak işçi ile işveren arasında çıkan uyuşmazlıklar ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) taraf olduğu uyuşmazlıkları çözmekle görevlidir. Özel hukuk davalarına bakmakla görevli hukuk mahkemeleri genel olarak üçe ayrılır:

İş Mahkemesinin görevleri nelerdir?​

İş Mahkemesinin görevleri nelerdir?
İş mahkemesinin görevleri şunlardır (7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu m.5): İşçiler ile işveren veya işveren vekilleri arasında, iş ilişkisi nedeniyle sözleşmeden veya kanundan doğan her türlü hukuk uyuşmazlıklarına iş mahkemesi bakmakla görevlidir.

Herhangi bir iş mahkemesinde dava açılabilir?​

Yukarıdaki davalar dışında kalan tüm iş hukukundan kaynaklanan davalar doğrudan iş mahkemesinde açılabilir. Örneğin, tespit davaları, iş kazasından kaynaklanan tazminat davaları arabuluculuk yoluna gidilmeden doğrudan iş mahkemesine dava açılabilir. İş Mahkemesinin Yargılama Usulü Nasıldır?

İş mahkemelerine bakmakla görevli iş mahkemeleri belirlenir?​

İş mahkemelerine bakmakla görevli iş mahkemeleri belirlenir?
İş davalarına bakmakla görevli iş mahkemeleri şu şekilde belirlenir (7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu m.6): İş mahkemelerinde açılacak davalarda yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesi ile işin veya işlemin yapıldığı yer mahkemesidir.
 
İş Mahkemeleri Kanunu'nun 7036 sayılı altıncı maddesine göre, iş davaları için yetkili mahkeme; davalı gerçek ya da tüzel kişilik olduğunda, davanın açıldığı tarihte olan yerleşim yeri ya da işin yapıldığı yer mahkemesi olmaktadır. İş mahkemeleri genel olarak işçi ile işveren arasındaki uyuşmazlıkları ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun taraf olduğu uyuşmazlıkları çözmekle görevlidir.

İş mahkemesi bulunmayan yerlerde ise asliye hukuk mahkemeleri, iş mahkemesinin görev alanına giren dava ve işlere bakmakla yükümlüdür. Bu durumda daireler, tevzi edilen davalara bakmak zorundadır.

İş mahkemesinin görevleri, işçi ile işveren arasında iş ilişkisinden doğan hukuki uyuşmazlıklara bakmak ve bunları çözmek şeklindedir. 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nun 5. maddesine göre, iş mahkemeleri, işçiler ile işveren veya işveren vekilleri arasında sözleşmeden veya kanundan doğan hukuki uyuşmazlıklara bakmakla görevlidir.

İş hukukundan kaynaklanan davalar, tespit davaları, iş kazasından kaynaklanan tazminat davaları gibi konularda doğrudan iş mahkemelerinde dava açılabilir. İş mahkemelerinin yargılama usulü ise diğer adli davalardan farklılık gösterebilir ve genellikle hızlı bir şekilde sonuçlanması amaçlanır.

İş mahkemelerine bakmakla görevli mahkemeler, davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesi ya da işin yapıldığı yer mahkemesi şeklinde belirlenir. Böylece dava hangi iş mahkemesine açılacaksa, bu kriterlere uygun olarak belirlenir ve o mahkemede süreç işler.
 
Geri
Üst