Isaac Newton'un kısaca hayatı ve çalışmaları

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Isaac Newton kısaca hayatı ve çalışmaları nelerdir,

Isaac Newton 25 Aralık 1642 tarihinde İngilterede dünyaya gelmiştir. Doğmasından az bir zaman sonra babasını kaybeden Newton çiftçi bir ailenin çocuğudur ve 1654 senesinde Grantham şehrinde King’s School’da eğitim görmüştür. 1661 senesinde okulunu tamamlayıp ailesinin yoğun baskısına karşı çiftçi olmayı reddetti.

1661 yılında mezun olup Trinity College’de eğitim görmeye devam etti. 1665 senesinde mezun olup lisans üstü çalışmaları için araştırmalarını sürdürürken veba hastalığı kaptı ve mezun olduğu okul kapandı. Bundan dolayı 2 yıl boyunca çiftliklerinde kalıp çalışmalarına burada devam etti. 1667 senesinde okuluna öğretim görevlisi olarak tekrar döndü. Newton sonsuz küçükler matematiğinin temelini atan insan olma özelliğini taşır ve günümüzdeki matematik kitaplarındaki diferansiyel, integral konularının kurucusudur.

Sonraki yıllarda ışığın yapısını inceleyip insanlığın tarihini değiştirip bilimde yeni bir çağ açacak evrensel kütle çekim kanununu bulmuştur. Ancak tereddütleri olduğundan bu fikirlerini yıllar sonra duyurmuştur.

Örneğin sonsuz küçükler çalışmasını ortaya çıkarmak için 38 sene beklemiştir. 1669 yılında Cambridge üniversitesinde matematik profesörü olmuştur. 1671 senesinde aynalı teleskopu geliştirip bilim dünyasının dikkatini çekmiştir ve Royal Society üyesi olmuştur. Ortaya attığı fikirler nedeniyle çok fazla eleştiri almıştır.

1678 senesinde ruhsal bunalıma girip bilim dünyasından uzaklaşmıştır. Arkadaşı Edmond Hadley tarafından yapılan yoğun uğraşlarla 6 sene sonra bilimsel çalışma yapmaya tekrar başlamıştır. 2 yıl içinde bilim dünyasını sarsan Principia kitabını piyasaya çıkarmıştır. Ardından 1699 senesinde Londra şehrine taşınmıştır.

1703 senesinde profesörlüğü bırakıp Royal Society başkanı olmuştur. Sonsuz küçüklükler kitabının daha önce farklı bir bilim insanı tarafından yayınlandığı söylenince yaşamının 25 senesini bu tartışmalara harcamıştır.
 
Geri
Üst