AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Is yerindeki kavga is kazasi sayilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

İş yerindeki kavga iş kazası sayılır mı?​

İş kazası durumunda işverenin kusursuz sorumluluğu söz konusu olur. İki işçinin kavga etmesi, kavganın gelişimine göre iş kazası olabilir de olmayabilir de. Bu tamamen iş kazası için gereken şartların olayda gerçekleşip gerçekleşmediğine bağlı bir durumdur.

Gerekli iş güvenliği önlemlerini almayarak işçi çalıştıran işveren iş kazası neticesinde yaralanmaya neden olursa?​

İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmaması veya eksik alınması nedeniyle yaşanan iş kazasının işçinin ölümü ile sonuçlanması halinde işveren, Türk Ceza Kanunu’nun 85. maddesinde düzenlenen taksirle öldürme suçundan cezalandırılacaktır.
İş kazası işvereni nasıl etkiler?
İşçi, işverenin gözetme borcuna aykırı bir şekilde ve gerekli iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almaması nedeniyle meydana gelen iş kazası dolayısıyla uğradığı bedensel zararlarının tazmini talep edebilir. İşçinin hak kazanacağı maddi tazminat miktarı, ortaya çıkan zarar miktarı ile sınırlıdır.
İş kazasında işveren para öder mi?
Başvuru, işçi tarafından şahsen yapılabileceği gibi raporun Sosyal Güvenlik Kurumuna işveren tarafından ibraz edilmesi de mümkündür. Yine iş kazası geçiren kişilerin ellerinde rapor olduğu sürece Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından iş kazası maaşı verilmesi zorunludur.

İş yerinde tutanak tutulursa ne olur?​

Tutanak tutulursa ne olur? sorusunu ise şu şekilde cevaplayabiliriz. Tutanak, işverenin elinde bir delil olduğundan dolayı şartlar mevcutsa İş Kanunu hükümlerine göre işçinin iş akdini sonlandırabilir. Bazı vakıalar bakımından tek bir tutanak yeterliyken bazılarında ise birden fazla tutanağın olması gerekecektir.

Iş kazalarında yapılacak hukuki işlemler nelerdir?​

İşveren, işyerinde meydana gelen iş kazası ve tespiti yapılacak meslek hastalığını en geç iki iş günü içerisinde yazılı olarak ilgili bölge müdürlüğüne bildirmek zorundadır. Yine kaza kolluk kuvvetlerine vakit kaybetmeden bildirilmeli, kazadan sonraki 3 gün içerisinde SGK’ya haber verilmelidir.
Iş kazalarında illiyet bağının önemi nedir?
Yargıtay uygulamasında illiyet bağının sadece kusura bağlı sorumluluktan değil sebep ve özellikle tehlike sorumluluğunun kurulabilmesi için zorunlu olduğu kabul edilmektedir24. Öğretide de illiyet bağını kesen nedenlerin bütün sorumluluk halleri ve bu arada tehlike sorumluluğu içinde geçerli olduğu belirtilmektedir25.
İşverenin iş kazasından doğan hukuki sorumluluğu hangi kanuna tabidir?
5510 sayılı Kanunun 21 inci maddesine göre; işverenin iş kazasından doğan sorumluluğunun tespitinde kaçınılmazlık ilkesi dikkate alınmaktadır (5510 mad.21/1).
 
Geri
Üst