AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Is yerinde kavga edersen ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Iş yerinde kavga edersen ne olur?​

İşçinin İşyerinde Kavga Etmesi Halinde İşten Çıkarılması 4857 sayılı İş Kanunu madde 25/2 düzenlemesinde ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırılıktan ötürü işçinin haklı nedenle işten çıkarılması yer alır. 25/2-d ve 25/2-f düzenlemeleri uyarınca işyeri içinde veya dışında kavga eden işçinin işten çıkarılması mümkündür.

Iş yerindeki kavga iş kazası sayılır mı?​

Kavga durumunun çalışma saatleri içerisinde, işyerinde, işyeri çalışanları arasında gerçekleşmesinden dolayı iş kazası sayılması söz konusudur. Bu nedenle işverenin bu durumu iş kazası olarak bildirmesi gerekmektedir. İş sağlığı ve güvenliği konusunda işverene büyük sorumluluk düşmektedir.
Fiziksel kavga ne demek?
Arbede, kavga veya dövüş, anlaşmazlığa düşen iki tarafın çoğunlukla fiziksel şiddet kullanarak birbirini alt etmeye çalışması anlamına gelir.

Iş kanunun 25 maddesi nedir?​

Maddesine göre “(1)İşçi, işverene kusuruyla verdiği her türlü zarardan sorumludur. (2)Bu sorumluluğun belirlenmesinde; işin tehlikeli olup olmaması, uzmanlığı ve eğitimi gerektirip gerektirmemesi ile işçinin işveren tarafından bilinen veya bilinmesi gereken yetenek ve nitelikleri göz önünde tutulur”.

Işyerinde kavga hangi madde?​

Bu kapsamda 4857 sayılı İş Kanununun 25/II.d maddesi, işverene işyerinde sataşarak/kavga çıkartarak işyeri düzenini bozan ve başka işçilere zarar veren işçileri tazminatsız ve derhal işten çıkarma hakkı vermiştir.
Personele hangi durumlarda tutanak tutulur?
Eğer işçi, sözleşmeye aykırı ya da iş yerinin kural ve düzenine aykırı bir davranışla ve ihlalde bulunur ise bu eylemin ya da ihlalin yazılı kayıt altına alınması, tutanak tutulmasını gerektirmektedir. İş yerinde tutanak ne anlama gelir sorusu, ihlalin ya da eylemin yazılı olarak kayıt altına alınması anlamındadır.

Insanlar neden kavga eder?​

İnsanların anlaşamamalarının sebebi ise iletişimsizliktir. İnsanlar, iletişim eksikliğinden, birbirlerinin sözlerine değer vermediğinden, birbirlerine saygı duymadıklarından, birbirlerini tam anlamıyla tanımadığından ve içlerindeki kin ve nefretten dolayı kavga ederler.

Işyerinde kavga eden iki işçiyi işveren tazminatsız işten çıkarabilir mi?​

İşverenin kavgayı ve bunu yapan işçiyi öğrenmesinden itibaren altı işgünü içinde iş sözleşmesini derhal feshetme hakkı bulunmaktadır. Bu şekilde kavga eden işçi kıdem tazminatına hak kazanamayacağı gibi, işsizlik ödeneğinden de yararlanamayacaktır.
SGK 25 kodu nedir?
25- İşçi tarafından işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih: İş sözleşmesi işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı sebebiyle işçi tarafından feshediliyorsa (4857/24/II), bu kod seçilecektir. Bu durumda da işçi işsizlik maaşı alabilecektir.

Kod 25 işten çıkarma nedir?​

İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarf etmesi veya davranışlarda bulunması yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnatlarda bulunması (4857 s.k. 25/II-b) durumunda bu çıkış kodu seçilecektir.

Hakaret edilen işçi tazminat alabilir mi?​

İşçinin hakarete uğradığını öğrenmesinden itibaren 6 gün ve her halükarda 1 yıl içinde istifa etmesi gerekir. İşçi kıdem tazminatını alabilir. İşçi veya işveren için ihbar tazminatı yükümlülüğü doğmaz. Somut olayın özelliklerine göre ayrımcılık tazminatı borcu doğabilir.
 
Geri
Üst