Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Is yerinde deneme suresinde sigorta yapilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
47.530
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Iş yerinde deneme süresinde sigorta yapılır mı?​

Bu nedenle sigortalılık hizmet akdinin deneme süreli olup olmamasından bağımsızdır. Dolayısıyla iki aylık deneme süresinde işverenlerin sigorta yapması zorunludur. Kurumsal eğitim, işe alıştırma gibi her ne ad altında olursa olsun hizmet akdi kurulan dönemler için de sigorta yapılması gerekmektedir.

Deneme süresinde prim alınır mı?​

İş Yasası’nın deneme süresini düzenleyen 15. maddesinde açıkça “İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır” denilerek işverenin bu yükümlülüğü vurgulanmıştır. Dolayısıyla okurumuz deneme süresine ilişkin ücretini ve sigorta primini talep etme hakkına sahiptir.
Deneme süreli iş sözleşmesi işçi sigortalı sayılır mı?​
Kanunda istisna halleri hariç, işe alınan sigortalıların işe giriş bildirgelerinin, en geç sigortalının işe başladığı günün öncesinde verilmesi gerektiği belirtilmiştir. (inşaat, tarım ve balıkçılık işyerlerinde aynı gün) Bu nedenle iş başı yapan çalışanı deneme süresinde dahi olsa sigortalı bildirmek zorunludur.

Deneme süresinde ne yapılır?​

Deneme süresinde ne yapılır?
Deneme süresi içerisinde işçinin ve işverenin tüm hak yükümlülükleri devam eder. Bu bakımdan işçi sözleşmedeki asıl edimi olan işverenin emir ve talimatı altında işi görmeli işveren ise işçinin ücretini ödemelidir.

Iş yerinde deneme süresi ne kadar?​

Iş yerinde deneme süresi ne kadar?
Deneme süresi 4857 sayılı Kanuna göre en çok iki ay olabilir. Deneme süresinin uzun bir süre olarak belirlenmesi işçinin aleyhine bir durumdur. Bunun için yasa koyucu deneme süresinin üst sınırını belirlemiştir. Ancak toplu iş sözleşmeleriyle en çok dört aya kadar uzatılmasına imkân tanınmıştır.

Sigortam yapılmadı ne yapmalıyım?​

Müracaatlar/şikayetler işçinin çalıştığı işyerinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne ve yazılı olarak, yani dilekçe ile yapılmalıdır. Sözlü başvurular dikkate alınmaz. Şikayet dilekçesi elden verilebileceği gibi, taahhütlü posta ile de gönderilebilir.

Deneme süresi ne zaman dolar?​

4857 sayılı İş Kanunu’nun 15. maddesi “taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak, deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir.
 
Evet, iş yerinde deneme süresinde sigorta yapılması zorunludur. Sigortalılık hizmet akdinin deneme süresi olup olmaması bu zorunluluğu etkilemez. İşverenler, çalışanlarını işe alır almaz sigorta yapmakla yükümlüdürler. Bu durum, deneme süresinde de geçerlidir ve işveren, çalışanın sigorta primini ödemekle yükümlüdür.

Deneme süresinde çalışanlar, işverenleri tarafından nezdinde ücret ve diğer haklarını talep edebilirler. İş Yasası'nın 15. maddesine göre, işçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır ve bu nedenle okurumuzun deneme süresinde prim ve ücret talep etme hakkı bulunmaktadır.

Deneme süreli iş sözleşmesi kapsamında işe başlayan kişi sigortalı sayılır. Sigortalının işe giriş bildirgesi, işe başladığı gün öncesinde en geç verilmelidir. Dolayısıyla, işe başlayan çalışan, deneme süresinde olsa bile sigortalı olarak bildirilmelidir.

Deneme süresinde, işçi ve işverenin tüm hak ve yükümlülükleri devam etmektedir. İşçi, işverenin emir ve talimatları altında işi yapmalı, işveren ise işçinin ücretini ödemelidir.

Deneme süresi, 4857 sayılı İş Kanunu'na göre en fazla iki ay olabilir. Ancak toplu iş sözleşmeleriyle bu süre dört aya kadar uzatılabilir. Deneme süresinin uzun belirlenmesi, işçi açısından dezavantajlı olabilir, bu nedenle yasal olarak belirli bir üst sınır konulmuştur.

Sigortanın yapılmadığı durumda işçiler, çalıştıkları işyerinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne yazılı olarak, yani dilekçe ile müracaat etmelidirler. Şikayet dilekçeleri elden verilebileceği gibi taahhütlü posta ile de gönderilebilir.

Deneme süresi dolma zamanı, iş Kanunu'nun 15. maddesine göre iş sözleşmesine konulan deneme süresi en fazla iki ay olabilir. Ancak toplu iş sözleşmeleriyle bu süre dört aya kadar uzatılabilir.
 
Geri
Üst