AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Is yeri guvenliginden kim sorumludur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Iş yeri güvenliğinden kim sorumludur?​

“İş güvenliğinden kim sorumlu?” diye sorulduğunda genellikle alınan yanıt tek bir sözcük: Herkes. “Herkes birlikte çalıştıkları kimseler ile kendilerinin sağlık ve iş güvenliğinden sorumludur” deniyor.

İş sağlığı ve güvenliği kanunu hangi bakanlığa bağlıdır?​

İş sağlığı ve güvenliği kanunu hangi bakanlığa bağlıdır?
(2) Bu Yönetmelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesini kapsar. MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 39 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

İş sağlığı ve güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği hangi işyerlerini kapsar?​

İş sağlığı ve güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği hangi işyerlerini kapsar?
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönünden yapılacak risk değerlendirmesinin usul ve esaslarını düzenlemektir. MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki işyerlerini kapsar.

İş sağlığı ve güvenliği hangi mevzuat çerçevesinde yürütülmektedir?​

Bilindiği üzere 20.06.2012 tarihinde TBMM’de kabul edilen 6331 sayılı İş Sağlığı ve güvenliği Kanunu 30 Haziran 2012 tarih ve 28339 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

İş sağlığı ve güvenliği kim denetler?​

İş sağlığı ve güvenliği kim denetler?
İş sağlığı ve güvenliği denetimi de, devlet adına esas itibariyle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı ihtiyaca yetecek sayı ve özellikte teftiş ve denetlemeye yetkili iş müfettişlerince yapılır (İş K. m.91/1).

Hangi işyerlerinde risk değerlendirmesi yapma zorunluluğu vardır?​

Hangi işyerlerinde risk değerlendirmesi yapma zorunluluğu vardır?
İlgili yönetmelik 29.12.2012 tarih 28512 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup, Kanundaki istisnalar hariç, bütün işyerlerinde 01.01.2013 tarihinden itibaren işçi sayısı ve tehlike derecesine bakılmaksızın risk değerlendirmesi yapılması veya yaptırılması yükümlülüğü getirilmiştir.

Risk değerlendirmesi nerelerde yapılır?​

Risk değerlendirmesi işyeri tehlike sınıfına göre Az Tehlikeli İş yerlerinde 6, Tehlikeli İş yerlerinde 4, Çok Tehlikeli İş yerlerinde 2’şer yıllık periyotlarda, ayrıca işyeri adres değişikliklerinde, işyerinde makine ve ekipman veya üretim biçimi değişikliklerinde yenilenir.

Fabrika iş güvenliğinden kim sorumludur?​

Fabrika iş güvenliğinden kim sorumludur?
İşveren yükümlülüğü; İş güvenliği tedbirleri konusunda mevzuatımız ilk sorumluluğun işverene ait olduğunu belirtmiş ve önlemlerin prensiplerini de belirtmiştir. Sermayeyi ve iş gücünü elinde tutan tarafın güvenlik tedbirlerini alması doğru bir yaklaşımdır.

İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı nelerdir?​

İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı nelerdir?
6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu, işveren ve çalışanların, işyerindeki iş güvenliği ve iş sağlığının sağlanması ve mevcut koşulların iyileştirilmesi için yetki ve sorumluluklar ile hak ve ödevleri düzenler.

TC de hangi kanun iş yerlerinde bir iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı da bulundurulması zorunlu hale getirilmiştir?​

12/7/2013 tarihli ve 6495 sayılı kanunun 56 maddesine göre kamuya ait işyerlerinde iş güvenliği uzmanı, İşyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli çalıştırma, is sağlığı ve güvenliği birimi veya İSG kurulu oluşturma zorunluluğu mevcut durumda bulunmayıp yasal olarak 1.7.2016 tarihinde zorunluluk olacaktır.
 
İş yeri güvenliğinden kim sorumludur sorusuna verilen yanıt genel olarak "herkes" olarak belirtilmiştir. Bu, çalışanların kendi sağlık ve güvenliklerinden sorumlu olduğu ve işverenlerin çalışanların sağlığını korumak için gerekli önlemleri almaları gerektiği anlamına gelir.

İş sağlığı ve güvenliği kanunu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi tarafından yürütülmektedir. Bu kanun kapsamında iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapılması ve belirli önlemlerin alınması gerekmektedir.

İş sağlığı ve güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki iş yerlerini kapsamaktadır. Yönetmeliğin amacı, iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönünden yapılacak risk değerlendirmesinin usul ve esaslarını düzenlemektir.

İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda yer almaktadır. Bu kanun, işverenlerin ve çalışanların iş yerindeki iş güvenliği ve sağlığını sağlama, mevcut koşulları iyileştirme, yetki ve sorumluluklarını ve ödevlerini düzenlemektedir.

İş sağlığı ve güvenliği denetimi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı ihtiyaca yetecek sayıda ve özellikte iş müfettişleri tarafından yapılmaktadır. Denetimin yapılması, iş yerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği standartlarının uygunluğunu sağlamak amacıyla gerçekleştirilir.

Risk değerlendirmesi ise iş yerlerinde belirli periyotlarla gerçekleştirilmesi gereken bir süreçtir. Tehlike sınıfına göre belirlenen periyotlarda iş yerlerinde risk değerlendirmesi yapılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır. Bu süreç iş yerinin tehlike seviyesine göre 2, 4 veya 6 yıllık aralıklarla tekrarlanmalıdır.

Son olarak, kamuya ait işyerlerinde iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli çalıştırma zorunluluğu, belirli kanunlar kapsamında düzenlenmektedir. 6495 sayılı kanuna göre kamuya ait işyerlerinde bu uzmanların bulundurulması zorunlu hale getirilmiştir. Bu uygulama iş sağlığı ve güvenliği açısından önemli bir adımdır ve çalışanların sağlığını korumak için yapılmaktadır.
 
Geri
Üst