AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Is veren sigorta yapmazsa ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

İş veren sigorta yapmazsa ne olur?​

Sigorta primlerinin eksik ödenmesi halinde işverenin sorumlu olduğu ceza gündeme gelecektir. İşverene gecikme cezası, zammı ve idari para cezası kesilir. İşçi bütün bunlar dışında dava yoluna başvurarak hizmet tespit davası açabilir. Bu dava neticesinde hem işveren hem SGK dava edilir.

Maaş almadan sigortalı çalışabilir mi?​

EŞİNİN YANINDA ÜCRET ALMADAN ÇALIŞMA NEDENİYLE SİGORTALI SAYILMANIN OLANAKLI OLMADIĞI. Davanın yasal dayanaklarından, 506 sayılı Kanunun 2. maddesi hükmüne göre; bir hizmet akdine dayanarak bir veya birkaç işveren tarafından çalıştırılan kimse anılan Kanun kapsamında sigortalı sayılır.

Sigortasız çalışmak mantıklı mı?​

Sigortasız çalışmak mantıklı mı?
İşçi, sigortasız çalıştırıldığı süre için hizmet tespit davası açma hakkına sahiptir. 30 gün veya daha fazla süreyle sigortasız çalıştırılan işçiler bu durumu SGK ya bildirdiklerinde işten çıkarılırlarsa işverenler iş güvencesi tazminatı ödemek zorunda kalır.

Çalıştığım işyeri sigortamı ödemiyor ne yapmalıyım?​

Çalıştığım işyeri sigortamı ödemiyor ne yapmalıyım?
Müracaatlar/şikayetler işçinin çalıştığı işyerinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne ve yazılı olarak, yani dilekçe ile yapılmalıdır. Sözlü başvurular dikkate alınmaz. Şikayet dilekçesi elden verilebileceği gibi, taahhütlü posta ile de gönderilebilir.

Çalışmadan sigorta primi yatırmak suç mu?​

Herhangi bir işte çalışmayan kişinin çalışıyor gösterilmesi, kanunlara göre suç teşkil ediyor. Bir kişinin sahte sigortalı olduğu tespit edildiğinde, öncelikle sigortalılığı iptal ediliyor. Sigortalı gösterilen süre geçersiz sayılıyor ve bu dönemde yatırılmış prim ödemeleri SGK’ya gelir kaydediliyor.

Maaşını alamayan sigortasız işçi ne yapmalı?​

Sigortasız Çalışan İşçi Şikayet veya İtirazını Nereye Yapmalıdır? Sigortasız çalıştırılanlar için, işyerinde çalıştığı süre içerisinde ilk müracaat etmesi/şikayette bulunması gereken yer Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri veya Merkez Müdürlükleridir.

Sigortasız işçi ölürse ne olur?​

Sigortasız işçi ölürse ne olur?
Engelli hale gelen işçiye sürekli iş göremezlik geliri, ölümü halinde ise ailesine aylık bağlanır. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) sigortasız işçi için yaptığı ve yapacağı tüm ödemeler ile aylık ve gelirler, kazada hiçbir kusuru olmasa dahi onu çalıştıran işverenden tahsil edilir.
 
İş verenin sigorta primlerini eksik ödemesi durumunda cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını belirtmişsiniz. Gecikme cezaları, zamlar ve idari para cezaları işverene uygulanabilir. Ayrıca, işçi de bu durumu hukuki yollardan takip ederek hizmet tespit davası açabilir. Bu dava sürecinde hem işveren hem de SGK dava edilebilir.

Sigortasız olarak çalışmanın da beraberinde getirdiği riskleri vurgulamışsınız. Sigortasız çalışan bir işçi, hizmet tespit davası açarak haklarını arayabilir. 30 gün veya daha fazla süreyle sigortasız çalıştırılan işçiler, bu durumu SGK'ya bildirdiklerinde işten çıkarılsalar dahi iş güvencesi tazminatı talep edebilirler.

Eğer çalıştığınız işyeri sigortanızı ödemiyor ise, durumu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne yazılı olarak bildirmeniz gerektiği ve şikayet dilekçesi ile başvurmanız gerektiği belirtilmiş. Sözlü başvurular dikkate alınmazken, dilekçe elden verilebileceği gibi taahhütlü posta ile de gönderilebilir.

Çalışmadan sigorta primi yatırmak, yasalara göre suç teşkil eden bir durumdur. Sahte sigortalılık tespit edildiğinde sigortalılık iptal edilir ve yatırılan prim ödemeleri geri alınabilir. Bu nedenle herhangi bir işte çalışmayan kişilerin sigortasız olarak gösterilmesi yasadışı bir durumdur.

Sigortasız işçilerin müracaat etmesi gereken yerin Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri veya Merkez Müdürlükleri olduğu belirtilmiş. İş yerinde sigortasız olarak çalışan işçilerin bu tür durumları resmi mercilere bildirmesi ve haklarını araması önem arz etmektedir.

Son olarak, sigortasız bir işçinin ölümü durumunda da aileye aylık bağlanacağı belirtilmiş. SGK, sigortasız çalışan işçi için yaptığı ve yapacağı tüm ödemeleri, aylık ve gelirleri, kazada kusuru olmamasına rağmen onu çalıştıran işverenden tahsil edebilir. Bu durumda da yasal süreçlerin takip edilmesi ve hakların korunması önemlidir.
 
Geri
Üst