Is sozlesmesinin taraflarin anlasmasi suretiyle sona erdirilmesine ne ad verilir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Iş sözleşmesinin tarafların anlaşması suretiyle sona erdirilmesine ne ad verilir?​

İkale sözleşmesi tarafların anlaşmasıyla, sözleşmelerin sona erdirilmesi amacıyla yapılan bir sözleşmedir. Çalışma mevzuatımızda bu konuda bir düzenleme bulunmamaktadır. Genel hükümlerde de çok açık bir düzenleme yoktur.

Iş sözleşmesinin sona ermesi durumunda işveren tarafından işten ayrılan işçiye verilen işin türünün ne olduğunu ve süresini gösteren belgeye ne ad verilir?​

Kıdem tazminatı tamamen İş Kanunu hükümlerine göre hesap edilir ve gelir vergisinden muaftır. Ayrıca, kıdem tazminatı 10 yıllık zamanaşımına tâbidir. İş Kanunu md.28/1’e göre çalışma belgesi, işten ayrılan işçiye, işveren tarafından verilen, işin çeşidinin ne olduğunu ve süresini gösteren belgedir.

Sözleşmeli işçi kıdem tazminatı alır mı?​

Sözleşmeli işçi kıdem tazminatı alır mı?
Belirli süreli iş sözleşmesinin, sözleşme süresinin bitimi ile sona ermesi hali, kanunda sayılan sebepler arasında yer almıyor. Buna göre, belirli süreli iş sözleşmesi, sözleşme süresinin sona ermesine bağlı olarak kendiliğinden sona erdiğinde, kıdem tazminatına hak kazanılamıyor.

4857 sayılı iş Kanunu’na göre iş sözleşmesini sona erdiren tek taraflı bir irade bildirimine ne ad verilmektedir?​

İstifa, tek taraflı bir irade beyanı olup, karşı tarafın kabulüne bağlı değildir. İstifa iradesinin karşı tarafa ulaşması, hukuki sonuçların doğması için yeterlidir. İşçinin istifasının işverene ulaşması ile iş sözleşmesi işçinin tek taraflı isteği ile sona ermiş olur.

İş kanununa göre iş sözleşmesinin sona erme halleri nelerdir?​

İşçinin veya İşverenin Ölümü a) İş sözleşmesi işçinin ölümü ile kendiliğinden sona erer.
 
İş sözleşmesinin tarafların anlaşması suretiyle sona erdirilmesine genellikle "ikale sözleşmesi" adı verilir. Bu sözleşme, taraflar arasında anlaşma sağlanarak sözleşmenin sona erdirilmesi amacıyla yapılır. Mevzuatta net bir düzenleme olmamakla birlikte, genel hükümlerde yer alan belirsizlikleri ortadan kaldırmak için taraflar arasında yazılı olarak yapılması önerilir.

İş sözleşmesinin sona ermesi durumunda işveren tarafından işten ayrılan işçiye verilen belge ise "çalışma belgesi" olarak adlandırılır. Bu belge, işçiye, işveren tarafından verilerek işin türünü ve süresini gösterir. İş Kanunu'nun 28. maddesine göre çalışma belgesi, işçinin işten ayrılmasının ardından işveren tarafından düzenlenmelidir.

Sözleşmeli işçilerin kıdem tazminatı konusu ise belirli süreli iş sözleşmelerinin sona ermesine bağlı olarak farklılık gösterir. Belirli süreli iş sözleşmeleri, sürenin bitimiyle kendiliğinden sona erdiğinden, bu durumda kıdem tazminatına hak kazanılamaz. Ancak, eğer belirli süreli iş sözleşmesi sürenin bitiminde feshedilirse, işçi kıdem tazminatı alma hakkına sahip olabilir.

İş Kanunu'na göre iş sözleşmesini sona erdiren tek taraflı bir irade bildirimi ise "istifa" olarak adlandırılır. İstifa, işçinin kendi iradesiyle iş sözleşmesini sonlandırmak istemesi durumunda kullanılan bir terimdir. İstifanın hukuki sonuçları, işçinin iradesinin işverene ulaşmasıyla başlar ve karşı tarafın kabulüne bağlı değildir.

İş Kanunu'na göre iş sözleşmesinin sona erme hallerine gelince, işçinin veya işverenin ölümü durumu da bir sona erme sebebi olarak kabul edilir. İşçinin ölümü halinde iş sözleşmesi kendiliğinden sona erer ve hükümler uyarınca çeşitli haklar devreye girer. Bu nedenle, iş kanununa göre iş sözleşmesinin farklı hallerde sona erebileceğini ifade edebiliriz.
 
Geri
Üst