Is sozlesmesinin sureli fesih yoluyla fesh eden ancak bildirim suresine uymayan tarafin diger tarafa odeyecegi tazminati ne ad verilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

İş sözleşmesinin süreli fesih yoluyla fesh eden ancak bildirim süresine uymayan tarafın diğer tarafa ödeyeceği tazminatı ne ad verilir?​

Bunun sonucunda ihbar tazminatı ortaya çıkmaktadır. Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır. Sadece işveren değil, bildirim şartına uymayan tarafın bu tazminatı ödeyeceği öngörüldüğünden usulsüz fesihte bulunan işçi de bu tazminatı ödemekle yükümlüdür.

İş akdinin feshi ne zaman sonuç doğurur?​

Haklı nedenle fesih karşı tarafın kabulüne gerek duyulmaksızın tek taraflı irade beyanıyla iş akdini derhal sona erdirir. Bu irade beyanı karşı tarafa ulaştığı, onun hukuki alanına girdiği andan itibaren hukuki sonuç doğurur.

Süreli fesih bildirimi ne demek?​

Süreli fesih bildirimi ne demek?
Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin belirtilen süreden sonra sona ermesi irade beyanını taşıyan fesih bildirimine, süreli fesih bildirimi denir (İş Kanunu md.17/1). Süreli fesih bildirimi, işçi tarafından yapılabileceği gibi işveren tarafından da yapılabilir.

İş sözleşmesini fesheden işçi ihbar tazminatı alabilir mi?​

İş sözleşmesini fesheden işçi ihbar tazminatı alabilir mi?
İhbar tazminatı, iş sözleşmesini fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olması nedeniyle, iş sözleşmesini fesheden tarafın feshi haklı bir nedene dayansa dahi, ihbar tazminatına hak kazanması mümkün olmaz.

Hangi durumlarda işçi tazminat alamaz?​

İşçinin işveren veya onun aile bireylerinden biri hakkında şeref ve onurunu rencide edecek kötü sözler söyler veya davranışlarda bulunursa veya işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnatlarda bulunursa işveren iş akdini fesheder ve işçi kıdem tazminatı alamaz.

Ihtarnameye cevap gelmezse ne yapılır?​

Şu şekilde toparlarsak; Noter kanalı ile tarafınıza gönderilmiş bulunan bir ihtarnameye karşı süresi içinde itiraz etme hakkınızı kullanabilirsiniz. İtirazı ise iddiaların gerçek dışı olduğuna dair beyanlarınızı içeren bir cevabi ihtarnameyi yine noter kanalıyla göndermek suretiyle etmenizi tavsiye ederiz.

Bildirimli fesih işveren ne demek?​

Bildirimli fesih işveren ne demek?
Bildirimli fesihte, belirsiz süreli iş sözleşmesini feshetmek isteyen tarafın sözleşmeyi sona erdirme iradesini önceden bildirmesi gerekmekte olup, sözleşme bildirim süresinin dolmasıyla sona ermektedir. Belirli süreli iş sözleşmeleri kural olarak bildirimli fesih yoluyla feshedilemez.

Bildirimli fesihte neden gösterme zorunluluğu şartları?​

Bildirimli fesihte neden gösterme zorunluluğu şartları?
İş sözleşmesini süreli fesihle feshetmek isteyen işçi, sadece kanunda belirlenen 2-8 haftalık bildirim sürelerine uymakla yükümlü tutulmuştur. Süreli fesih iradesini açıklayan işçinin kural olarak herhangi bir sebep gösterme zorunluluğu bulunmamaktadır.

İhbar tazminatı şartları nelerdir?​

İHBAR TAZMİNATI SÜRELERİ Hizmet Süresi 6 Aydan Az Sürmüş İşçi İçin: 2 Hafta (14 gün) Hizmet Süresi 6 Aydan 1,5 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 4 Hafta (28 gün) Hizmet Süresi 1,5 Yıldan 3 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 6 Hafta (42 gün) Hizmet Süresi 3 Yıldan Fazla Sürmüş İşçi İçin: 8 Hafta (56 gün)

İşveren Isciyi kac ay icinde ise baslamak zorunda?​

İşverence geçerli sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı mahkemece veya özel hakem tarafından tespit edilerek feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işveren, işçiyi bir ay içinde işe başlatmak zorundadır (4857/21. md).
 
İş Sözleşmesinin süreli fesih yoluyla fesh eden ancak bildirim süresine uymayan tarafın diğer tarafa ödeyeceği tazminata "ihbar tazminatı" denir. Bildirim süresine uymayan taraf, sözleşme feshinde bildirim süresine ilişkin ücret tutarında bir tazminat ödemekle yükümlüdür. Bu durum sadece işveren tarafından değil, işçi tarafından da gerçekleştirilen usulsüz fesihlerde geçerlidir.

İş Akdinin feshi, haklı nedenle yapıldığında karşı tarafın onayına gerek olmadan tek taraflı olarak sona erdirilir. Fesih irade beyanının karşı tarafa ulaştığı anda hukuki sonuçlar doğurur ve iş akdini sona erdirir.

Süreli fesih bildirimi, belirsiz süreli iş sözleşmelerinin belirli bir süre sonra sona erdirilmesi için yapılan yazılı bildirimdir. Bu bildirim işçi veya işveren tarafından yapılabilir ve belirtilen sürenin sonunda iş sözleşmesi sona erer.

İş sözleşmesini fesh eden işçi, ihbar tazminatı alamaz. Çünkü ihbar tazminatı, iş sözleşmesini fesh eden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olduğundan, fesih haklı bir nedene dayanıyor olsa bile fesh eden taraf ihbar tazminatı almaz.

İşçi, işveren veya aile bireyleri hakkında şeref ve onuru rencide edici davranışlarda bulunduğunda veya haysiyet kırıcı asılsız iddialarda bulunduğunda iş akdini işveren feshederse işçi kıdem tazminatı alamaz.

İhtarnameye cevap gelmezse, noter kanalıyla tarafınıza gönderilen ihtarnamede belirtilen süre içinde itiraz etme hakkınızı kullanabilirsiniz. İtiraz durumunda gerçek dışı olduğunu düşündüğünüz iddiaları içeren cevabi ihtarnameyi yine noter kanalı aracılığıyla göndermeniz önerilir.

Bildirimli fesih, belirsiz süreli iş sözleşmesini bir süre sonunda fesh etmek isteyen tarafın önceden bildirimde bulunarak sözleşmeyi sona erdirmesidir. Belirli süreli iş sözleşmeleri genelde bildirimli fesih yoluyla feshedilemez.

İş sözleşmesini süreli fesih yoluyla fesh etmek isteyen işçinin, genelde 2-8 haftalık belirlenmiş bildirim sürelerine uyması yeterlidir. Süreli fesih iradesini açıklayan işçinin genelde bir sebep gösterme zorunluluğu yoktur.

İhbar tazminatı alabilmek için belirlenmiş hizmet süresine göre farklı sürelerde çalışmış olmak gerekmektedir. Örneğin; 6 aydan az süre çalışan işçi için 2 hafta, 1,5 yıla kadar olan süreler için 4 hafta, 3 yıla kadar olan süreler için 6 hafta ve 3 yıldan fazla çalışanlar için 8 hafta ihbar süresi geçerlidir.

İşverenin geçerli sebep göstermediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı durumlarda, mahkeme veya özel hakem tarafından feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işveren, işçiyi bir ay içinde işe başlatmak zorundadır. Bu durum 4857 sayılı İş Kanunu'nun 21. maddesinde belirtilmektedir.
 
Geri
Üst