- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.241
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Is sözleşmesinin karakteristik temel unsurlari nelerdir?
“İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir.” Buna göre, iş sözleşmesinin üç unsuru vardır: * iş görme, * ücret ve * bağımlılık.Iş sözleşmesini diğer iş görme borcu doğuran sözleşmelerden ayıran unsurlar nelerdir?
Iş sözleşmesini diğer iş görme borcu doğuran sözleşmelerden ayıran unsurlar nelerdir?İş sözleşmesinde de sözleşmenin taraflarından biri diğeri için ücret karşılığında bir işi yerine getirir. Ancak iş sözleşmesini diğer iş sözleşmelerinden ayırt eden unsur, iş sözleşmesinde işi gören kişinin bu işi işverene bağımlı olarak yani onun yönetimi altında onun talimatlarına uyarak yerine getirmesidir.
Bir iş sözleşmesinin sürekli veya süreksiz olduğu neye göre tespit edilir?
Bir işin sürekli/süreksiz iş olma ayrımı işin fiili olarak kaç gün sürdüğünden ziyade nitelik olarak kaç iş gününü kapsadığı ile ilgilidir. Bu nedenle bir iş sözleşmesinde iş bitiminin 30 günün altında olduğu durumlarda iş bitiminin 30 günü aşması halinde, iş niteliği bakımından sürekli iş kapsamına dahil edilmektedir.Iş sözleşmesinde bağımlılık unsuru nedir?
Iş sözleşmesinde bağımlılık unsuru nedir?İş Sözleşmesinin en ayırdedici unsuru bağımlılık unsurudur. Bu unsur işçinin işin yapılması sırasında işverenin talimatlarına sıkı skıya bağlı olması ve işverence denetlenmesi anlamındadır. Bağımlılık unsuru iş sözleşmesini eser ve vekalet gibi diğer iş görme borcu doğuran sözleşmelerden de ayırmaktadır.
Bunlar; satılanın niteliğine göre satış sözleşmeleri, örnek üzerine satış sözleşmeleri, beğenme koşuluyla satış sözleşmeleri, mülkiyeti saklı tutma kaydıyla satış sözleşmeleri, kısmi ödemeli satış sözleşmeleri, artırma yoluyla satış sözleşmeleri olarak ifade edilebilir.
Iş görme borcu doğuran sözleşmeler nedir?
Iş görme borcu doğuran sözleşmeler nedir?İş görme borcu, iş sözleşmesinin asli unsurudur. Bu borç da kendi içinde ikiye ayrılır: İşçinin işi bizzat yapma borcu ve işi özenle yapma borcu. İşçinin işi bizzat yapma borcu: İşçi, kural olarak işi kendisi yapmak zorundadır, başkasına devredemez (TBK md.395). Bu, mutlak bir borç değildir, aksi kararlaştırılabilir.
Iş hukuku ile ilgili yönetmelikleri kim çıkarmaktadır?
Bu amaçla çıkarılacak yönetmelikler konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilendirilmiştir. Yönetmelikler ise, başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerinin kendi görev alanlarını ilgilendiren yasaların ve tüzüklerin uygulamasını sağlamak üzere çıkardıkları hukuk kurallarıdır.Karma sözleşme ne demek?
Karma sözleşme ne demek?Karma sözleşmeler, birden fazla sözleşmede varlığı belirtilen unsurların, kanunda öngörülmemiş biçimde bir araya getirilmesiyle meydana getirilen sözleşmelerdir. Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi de satış sözleşmesi (TBK 205 vd.) ve eser sözleşmesi (TBK 470 vd.)