- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
İş sözleşmesi bitince ne olur?
Belirli süreli iş sözleşmesi bitince taraflarca belirlenmiş olan sürenin bitmesi sonucunda kural olarak kendiliğinden sona erer. Bu sona erme ise, bir fesih olarak değerlendirilemeyeceği için feshe bağlı olarak da sonuçlar da ortaya çıkmaz. Dolayısıyla da işçi kıdem tazminatına da hak kazanamaz.İş sözleşmesi nasıl iptal edilir?
İşçi, iş sözleşmesini tek taraflı irade beyanıyla sona erdirebilir. İş sözleşmesini bildirimli veya bildirimsiz derhal feshetme hakkına sahiptir. İş sözleşmesi belirsiz süreli ise işçi ancak ihbar önellerine uyarak usulüne uygun bir şekilde iş sözleşmesini feshe- debilir (TBK.431, İş K.md.17).İş sözleşmesi iptal edilebilir mi?
Taraflardan biri, diğerine karşı olan sorumluluğunu yerine getirmezse eğer karşı taraf iş akdini haklı sebeplerle ve uygun prosedürle fesih edebilir. İş sözleşmesinin feshi, İş Kanunu kurallarına uygun şekilde yapılmazsa eğer ödenmesi gereken cezai şartlar olmaktadır.
İş sözleşmesi hangi durumlarda iptal edilir?
İŞVEREN HANGİ DURUMLARDA İŞ SÖZLEŞMESİNİ FESHEDEBİLİR?İş sözleşmesi bitince işsizlik maaşı alınır mi?
Süreli iş sözleşmesi işsizlik maaşı hakkını da doğuran bir sözleşme niteliği taşır. 4447 sayılı yasa kapsamında belirtilen prim ödeme şartlarını yerine getirmiş olan işçi sözleşmesinin bitiminde fesih tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ayrılma belgesi ile birlikte işsizlik ödeneği için başvuru hakkına sahiptir.İş sözleşmem bitti ne yapmalıyım?
Belirli süreli iş sözleşmesi süresi sonunda kendiliğinden sona erdiğinde ve yenilenmediğinde işçi diğer yasal koşulları yerine getiriyorsa işsizlik ödeneği alabilir. Yani belirli süreli iş sözleşmesinin süresi sonunda sona ermesi hali, işsizlik ödeneğine hak kazandıran bir durumdur.
Belirli süreli sözleşmeler en fazla 1 kez yenilenebilir. Sözleşme ilk kez yapılırken onu geçerli kılan şartlar ne ise yenilenirken de aynı şartların varlığına dikkat edilmelidir. Aksi durumda belirsiz süreli olarak dikkate alınır. Birden fazla yenilenme durumunda ise “esaslı neden” aranmaktadır.