AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Is sahibi alt yukleniciye talimat verebilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

İş sahibi alt yükleniciye talimat verebilir mi?​

İşsahibi, yüklenici ile alt yüklenici arasındaki sözleşmenin tarafı olmadığı için kural olarak alt yükleniciye talimat veremez. Alt yüklenici, asıl yüklenici ile olan eser sözleşmesindeki taahhütlerini işsahibine karşı da yüklenmeyi ayrıca taahhüt etmişse bu ihtimalde işsahibi, alt yükleniciye talimat verebilir.

Şahsen ifa yükümlülüğü nedir?​

İfanın bizzat borçlu tarafından yapılmasında alacaklının menfaatinin bulundu- ğu hallerde borçlu borcunu şahsen ifa ile yükümlüdür. Alacaklının menfaatinin bu- lunup bulunmadığı değerlendirilirken menfaatin hukuka uygun olması ve dürüstlük kuralı gereği göz önünde tutulması gereken bir menfaat olması aranmalıdır.
Alt yüklenici sözleşme konusu işin nev’i itibariyle bir kısmını yüklenici ile yaptığı sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştiren gerçek veya tüzel kişiyi ifade eder.
Yüklenicinin borçları nelerdir?
Öncelikle yüklenici işi sadakat ve özenle yapma borcu altındadır. Malzeme iş sahibi tarafından sağlanmışsa yüklenici, onları gereken özeni göstererek kullanmakla ve bundan dolayı hesap ve artanı geri vermekle yükümlüdür.
Vekilin şahsen ifa zorunluluğunun istisnaları nelerdir?
Borçlar Kanunu m. 83 de düzenlenen ilkeye istisna getirerek vekilin şahsen ifa borcunu düzenlemiştir. Dolayısıyla vekil borcunu şahsen ifa etmekle yükümlüdür. İstisnai olarak, edimin ifasında; vekile yetki verildiği veya durumun zorunlu ya da teamülün mümkün kıldığı hâllerde vekil, işi başkasına yaptırabilir.

Şahsen ifa borcu ne demek?​

Vekilin vekalet sözleşmesinden doğan borçlarından birisi de şahsen ifa borcudur. Kanun koyucu borçlunun borcunu şahsen yerine getirmesini istisna olarak düzenlemiş, yani borcun bizzat ifasında alacaklının menfaati bulunması durumunda şahsen ifayı öngörmüştür.

Yüklenici kim oluyor?​

r) Yüklenici: Üzerine ihale yapılan ve sözleşme imzalanan gerçek veya tüzel kişiyi, s) Yüklenici vekili: Sözleşme konusu işle ilgili olarak yükleniciyi temsil eden, o iş için yükleniciden noterce düzenlenmiş bir vekâletname ile tam yetki almış ve idarece kabul edilmiş olan gerçek kişiyi, ifade eder.
Kanuni tanımından anlaşıldığı üzere yüklenici, eser sözleşmesinin konusu olan şeyi imal etmeyi taahhüt ederek teslim etme yükümlülüğü altına giren kişi ya da kuruluştur. İş sahibi ise, sözleşmeye konu olan eserin bedelini ödeme ve teslim alma yükümlülüğü altındaki kişi ya da kuruluştur.
İş görme ve şahsen ifa borcu nedir?
Borçlunun kişisel bilgisinin, bece- risinin ve tecrübesinin ön planda olduğu iş görme sözleşmelerinde borçlunun, kural olarak borcunu şahsen ifa etmesi gerekir2. İş görme sözleşmeleri kural olarak borcun borçlu tarafından ifa edilmesinde ala- caklının menfaatinin bulunduğu borç ilişkileridir.
Eser sözleşmesi ani edim mi?
Eser sözleşmesi temelde ani edimli bir sözleşme niteliğinde olmakla birlikte, bazı özel durumların varlığı halinde sürekli borç ilişkisine özgü kuralları barındırabilmektedir.

Alt yüklenicinin işin tamamını üstlenmesi mevzuata uygun mudur?​

Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 20’nci maddesinde ve buna paralel olarak da Tip İdari Şartname’de: “İşin tamamı hiçbir suretle alt yükleniciler marifetiyle yaptırılamaz.” düzenlemesine yer verilmiştir. Görüldüğü üzere yüklenici işin tamamını alt yükleniciler marifetiyle yerine getiremeyecektir.

Yüklenici ne oluyor?​

Yüklenici kelimesi Türkçe’de “Başkası için yapı ve ticaretle ilgili bir işi yapmayı üstüne alan kimse, müteahhit, üstenci.” anlamına gelir.
 
Geri
Üst