- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Iş sağlığı ve güvenliğinden kim sorumlu?
6331 sayılı Kanun uyarınca işverenler, işyerlerinde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, çalışanların ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi ile yükümlüdür.Iş sağlığı ve güvenliği kanunu büyük ölçüde hangi uluslararası kuruluşun bu konudaki direktifleri ile uyumlu olarak hazırlanmıştır?
İş sağlığı ve güvenliği hem Uluslararası Çalışma Örgütü’nün hem de Avrupa Birliği’nin önem verdiği bir konudur. Öyle ki, ILO çıkarttığı sözleşme ve tavsiye kararlarında müstakil olarak iş sağlığı ve güvenliğine vurgu yapmıştır.Iş sağlığı ve güvenliği paydaşları kimlerdir?
İşçiler İş Kanunun 77. maddesine göre iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlüdürler….Devlet, İşçi ve İşverenin Sorumlulukları:
Ülkemizde ve dünyada iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kuruluşlar nelerdir?
➢ Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM),Uluslararası mevzuatta iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili standartları belirleyen kuruluşlar nelerdir?
İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi Müdürlüğü (İSGÜM), Türkiye ile Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) arasında yapılan anlaşmayla Uluslararası Çalışma Koşullarını ve Çevresini İyileştirme Programı (PIACT) çerçevesinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün alt birimi olarak 1968 …Iş sağlığı ve güvenliği kurum ve kuruluşları nelerdir?
Bu amaç doğrultusunda, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü (İSGGM), İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim Merkezi (ÇASGEM), İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü Müdürlüğü (İSGÜM), Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi gibi kurum ve organizasyonlardan bu ünitede bahsedeceğiz.
Türkiye’de İSG Kurumları – Ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda çeşitli düzeyde faaliyetleri bulunan çok sayıdaki kurum ve kuruluş beş başlık altında toplanabilir. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili, kar amaçlı olarak danışmanlık ve eğitim hizmeti veren kuruluşlar.