Is sagligi ve guvenligi kanunu kapsaminda calisanlarin sorumluluklari nelerdir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

İş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında çalışanların sorumlulukları nelerdir?​

6331 sayılı Kanuna göre çalışanlar, işyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tehlikeli madde, taşıma ekipmanı ve diğer üretim araçlarını kurallara uygun şekilde kullanmak, bunların güvenlik donanımlarını doğru olarak kullanmak, keyfi olarak çıkarmamak ve değiştirmemekle yükümlüdür (6331 md.19/2-a).

ISG hizmetlerinin yürütülmesinden kim sorumludur?​

İşveren, işyerlerinde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, çalışanların ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla; işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı …
Çalışma hayatında iş sağlığı ve güvenliği yönünden çalışanların ve iş verenlerin sorumlulukları nelerdir?
İş Kanunu 77. Md.ye göre; İşverenler işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak, işçiler de iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlüdürler.

Çalışanların görev ve sorumlulukları nelerdir?​

Bilindiği üzere işçinin görevi hizmet borcunu ifa etmek, işverenin görevi ise işçiye ücret ödemektir. Tüm bunların yanında işçi ile işveren arasında karşılıklı hak ve borçların düzenlendiği iş sözleşmesi, işçi ve işverenin ortak rızası ile çalışma koşulları, görev, işyeri konularında anlaşılarak imzalanmaktadır.

İş güvenliği uzmanı odası kaç metrekare?​

(3) OSGB’ler, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesine ve çalışacak personel sayısına yetecek asgari büyüklükte olacak şekilde; en az 10 metrekarelik muayene, 15 metrekarelik ilkyardım ve acil müdahale, 10 metrekarelik iş güvenliği uzmanı odaları ile 12 metrekarelik bekleme yerinden oluşur.
İş güvenliği belgesi nasıl alınır?
Yetkili kurum veya kuruluşlarda en az 220 saatlik eğitim alıp, uzmanlık sınavında da 100 üzerinden 70 puan alan adaylar sertifikaya sahip olma hakkı kazanıyorlar. Eğitime veya sınava girmeden sertifika almak da çeşitli sektörlerde hizmet verenler için mümkün olabiliyor.

İşverenin görev ve sorumlulukları nelerdir?​

İşverenin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Çalışanların hak ve yükümlülükleri nelerdir?​

İşçilerin Hakları ve Sorumlulukları
İş sağlığı ve güvenliği açısından sorumluluk türleri nelerdir?
İş Sağlığı Güvenliği ve Sorumluluklar

İş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışanın görevi nedir?​

►İşçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden çalışma ortamına ve çalışanların bu ortamda maruz kaldığı risklerin belirlenmesine yönelik gerekli kontrol, ölçüm, inceleme ve araştırmaların yapılmasını sağlar. ► Çalışana görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önüne alır.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda devletin görev ve sorumlulukları nelerdir?​

Devlet mevzuat yapma, yasalar çıkarma, denetim yapma, teşkilatlanma, yaptırım uygulama gibi görevlere sahiptir. Uygulanan iş güvenliği cezaları iş kazalarını önlemede ve iş güvenliğini uygulamada caydırıcı olmaktadır. Yüklü para cezaları işverenin iş güvenliğini uygulamasını sağlamaktadır.