AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Is sagligi ve guvenligi hakkindaki yonetmelikler 6331 sayili is sagligi ve guvenligi kanunu hangi maddesine dayanarak yayinlanmistir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.219
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Iş sağlığı ve güvenliği hakkındaki yönetmelikler 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu hangi maddesine dayanarak yayınlanmıştır?​

İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimine 6331 sayılı İSGK. madde 8/6’da ve bu Kanuna bağlı olarak çıkarılan İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği’nin 10’uncu maddesinde yer verilmiştir.

Iş güvenliği uzmanı kaç kişi için gerekli?​

Iş güvenliği uzmanı kaç kişi için gerekli?
500 çalışanı olan tehlikeli sınıftaki işletme için her 500 çalışan için 1 tam zamanlı İSG uzmanı, 250 çalışanı olan çok tehlikeli sınıftaki işletme için ise her 250 işçi için 1 tam zamanlı İSG uzmanı görevlendirilmelidir.

2000 çalışanı olan tehlikeli sınıfta yer alan bir işyerinde tam gün çalışacak en az kaç iş sağlığı ve güvenliği uzmanı görevlendirilir?​

2000 çalışanı olan tehlikeli sınıfta yer alan bir işyerinde tam gün çalışacak en az kaç iş sağlığı ve güvenliği uzmanı görevlendirilir?
b) Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 10 dakika, c) Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 15 dakika, (2) Az tehlikeli sınıfta yer alan 2000 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 2000 çalışan için tam gün çalışacak en az bir işyeri hekimi görevlendirilir.

Iş güvenliği uzmanı çalıştırmak için en az kaç çalışan olmalı?​

Az Tehlikeli Sınıfta İşverenler İçin, İş Güvenliği Uzmanı & İşyeri Hekimi Hizmeti Alma Zorunluluğu. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği yasasına göre 50 kişiden az çalışanı ve Az Tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri 01/07/2020 tarihi itibariyle İş Güvenliği uzmanı ve İşyeri hekimi hizmet almak zorunluğu başlayacaktır.

6331 sayılı Kanuna göre iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinden hangi kurum ve kişiler görevlidir?​

6331 sayılı Kanuna göre iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinden hangi kurum ve kişiler görevlidir?
İşyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanları başlıklı madde de; “Hizmet sunan kuruluşlar ile işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesindeki ihmallerinden dolayı, hizmet sundukları işverene karşı sorumludur.” Hükmü yer almakta.

Kaç işyeri uzmanlığı belgesi vardır?​

Kaç işyeri uzmanlığı belgesi vardır?
Üç farklı İş Güvenliği Uzmanı Sertifikası vardır. Bu sertifikalar, çalışılan yıla göre sınıflara ayrılır. Bunlar; C, B ve A sınıfıdır.
Tehlikeli sınıfta yer alan ve 750 çalışanı olan bir işyerinde tam gün çalışacak en az kaç iş güvenliği uzmanı görevlendirilir?​
(3) Tehlikeli sınıfta yer alan 750 ve daha fazla işçisi olan işyerlerinde her 750 işçi için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilir.

Tehlikeli sınıfta yer alan kaç ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde tam zamanlı iş güvenliği uzmanı görevlendirilir?​

Tehlikeli sınıfta yer alan kaç ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde tam zamanlı iş güvenliği uzmanı görevlendirilir?
(4) Çok tehlikeli sınıfta yer alan 500 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 500 çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilir.

Kimler iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda?​

Kimler iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda?
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yapılan son düzenlemeye göre; 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren kafeler, terziler, hukuk büroları, muhasebe büroları, eczaneler, berberler, manavlar, lokantalar, kapıcı bulunduran apartmanlar gibi 50’den az çalışanı olan tüm iş yerlerinde de iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi …

Bir işyerinde iş güvenliği uzmanlarının sayısı ve çalışma süreleri en az ne kadardır?​

Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 20 dakika. Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 40 dakika. Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde her 1000 çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilir.
 
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na dayanarak yayınlanan iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri yönetmelikleri, madde 8/6 ve İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği'nin 10'uncu maddesi hükümlerine göre şekillendirilmiştir.

İş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu ise işyerinin çalışan sayısına ve tehlike sınıfına göre belirlenmektedir. Tehlikeli sınıfta yer alan ve 500 çalışanı olan işletmelerde her 500 çalışan için 1 tam zamanlı İSG uzmanı, çok tehlikeli sınıfta yer alan ve 250 çalışanı olan işletmelerde ise her 250 çalışan için 1 tam zamanlı İSG uzmanı görevlendirilmelidir.

Örneğin, 2000 çalışanı olan tehlikeli sınıfta yer alan bir işyerinde, en az 4 tam zamanlı İSG uzmanı görevlendirilmelidir. Bu durum ülkemizde iş güvenliği ve sağlığının önemini vurgulamaktadır.

Ayrıca, Az Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise 1000 çalışan başına en az bir tam zamanlı İSG uzmanı görevlendirilmesi gerekmektedir.

Bu düzenlemeler iş sağlığı ve güvenliği konusunda iş verenlere ve çalışanlara daha güvenli bir ortam sağlamak amacıyla yapılmıştır. İş güvenliği uzmanlarının varlığı, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi, kontrol altında tutulması ve işyerlerindeki sağlık standartlarının yükseltilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle, iş güvenliği uzmanlarının sayısı ve çalışma süreleri titizlikle belirlenmelidir.
 

Similar threads

Geri
Üst