AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Is sagligi ve guvenligi egitimi hangi kanun kapsaminda zorunlu kilinmistir?

Editör

Yeni Üye

Iş sağlığı ve güvenliği eğitimi hangi kanun kapsamında zorunlu kılınmıştır?​

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve kanunun yürütülmesine ilişkin çıkarılmış olan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerince iş yerlerinde çalışanlara “İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi” verilmesi yasal bir zorunluluktur.

C sınıfı iş güvenliği uzmanı kaç saat eğitim alır?​

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi. Eğitim Bakanlık Onayı alındıktan sonra öncelikle “uzaktan eğitim” süreciyle başlamaktadır. Uzaktan eğitim toplamda 15 gün, 90 saat sürmektedir.

Bir işyerinde çalışanlara hangi durumda eğitim vermek zorunlu değildir?​

Bir işyerinde çalışanlara hangi durumda eğitim vermek zorunlu değildir?
İşyerinde yapılan işler, asıl iş itibariyle tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamında yer almakla birlikte, çalışanın yaptığı iş söz konusu çizelgede belirtilen işler dışında ise 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla çalışanın bu mesleki eğitimini alma zorunluluğu yoktur.

İş güvenliği eğitimi kaç kişiden sonra zorunlu?​

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği yasasına göre 50 kişiden az çalışanı ve Az Tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri 01/07/2020 tarihi itibariyle İş Güvenliği uzmanı ve İşyeri hekimi hizmet almak zorunluğu başlayacaktır.

Bilgi yenileme eğitimi kaç aydan sonra verilir?​

Herhangi bir sebeple altı aydan fazla süreyle işten uzak kalanlara, tekrar işe başlatılmadan önce bilgi yenileme eğitimi verilir. İşveren, yıl içinde düzenlenecek eğitim faaliyetlerini gösteren yıllık eğitim programının hazırlanmasını sağlar ve onaylar.

C sınıfı uzman nasıl olunur?​

C sınıfı uzman nasıl olunur?
Günümüzde C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmayı isteyen kişiler mühendis, mimar ve ya teknik elemanlar olabilir ve ilgili eğitimlere katılırlar. Daha sonrasında C sınıfı iş güvenliği uzmanlığına ait olan sınavdan başarılı olanlar, C sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesini elde ederer.

İşveren hangi durumlarda çalışanların eğitim almasını sağlar?​

Anılan kanunun 17. maddesinin birinci fıkrasında; “İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlar. Bu eğitim özellikle; işe başlamadan önce, çalışma yeri veya iş değişikliğinde, işekipmanının değişmesi hâlinde veya yeni teknoloji uygulanması hâlinde verilir.

İş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamındaki eğitimin maliyetini kim karşılar?​

Geçici iş ilişkisi kurulan işveren, iş sağlığı ve güvenliği risklerine karşı çalışana gerekli eğitimin verilmesini sağlar. Bu madde kapsamında verilecek eğitimin maliyeti çalışanlara yansıtılamaz. Eğitimlerde geçen süre çalışma süresinden sayılır.

İş sağlığı ve güvenliği eğitimi, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak yayımlanan yönetmelikler kapsamında zorunlu kılınmıştır. Çalışanlara verilen bu eğitimler, iş yerlerinde güvenli çalışma ortamlarının sağlanması ve iş kazalarının önlenmesi amacıyla yasal bir zorunluluktur.

C sınıfı iş güvenliği uzmanları, belirli bir eğitim sürecinden geçerek bu unvanı alırlar. C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi, Bakanlık onayı alındıktan sonra uzaktan eğitimle başlar ve toplamda 15 gün, 90 saat sürer.

Bir iş yerinde çalışanlara eğitim vermek zorunlu değildir; ancak yapılan işlerin tehlikeli veya çok tehlikeli işler kapsamına girmesi durumunda çalışanların mesleki eğitim almaları gerekebilir. Aksi durumda, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla eğitim zorunluluğu bulunmamaktadır.

İş güvenliği eğitimi, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre 50 kişiden az çalışanı ve Az Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde belirli bir tarihten itibaren zorunlu hale gelir. Bu iş yerleri için İş Güvenliği uzmanı ve İşyeri hekimi hizmeti alma zorunluluğu başlamış olur.

Bilgi yenileme eğitimi, altı aydan fazla işten uzak kalan çalışanlara verilir ve işe başlamadan önce bu eğitimlerin tekrarlanması sağlanır. İşveren yıllık eğitim programını hazırlar ve onaylar.

C sınıfı iş güvenliği uzmanı olabilmek için mühendis, mimar ve teknik elemanlar ilgili eğitimlere katılır ve sınavdan başarılı bir şekilde geçerler. Bu sayede C sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesini elde ederler.

İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlamakla yükümlüdür. Eğitim işe başlamadan önce, çalışma yerinin veya işin değişmesi durumunda, iş ekipmanının değişmesi ya da yeni teknolojilerin uygulanması durumlarında verilir.

Eğitimlerin maliyeti, geçici iş ilişkisi kuran işveren tarafından karşılanır. Çalışana gerekli eğitimin verilmesi sağlanırken maliyet çalışanlara yansıtılamaz ve eğitim süresi çalışma süresi olarak değerlendirilir.

Geri