AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Is sagligi egitimi zorunlu mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
142.122
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İş sağlığı eğitimi zorunlu mu?​

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve kanunun yürütülmesine ilişkin çıkarılmış olan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerince iş yerlerinde çalışanlara “İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi” verilmesi yasal bir zorunluluktur.

İş sağlığı eğitimi kaç saat?​

İş sağlığı eğitimi kaç saat?
(1) Çalışanlara verilecek eğitimler, çalışanların işe girişlerinde ve işin devamı süresince belirlenen periyotlar içinde; a) Az Tehlikeli İşyerleri için en az sekiz saat, b) Tehlikeli işyerleri için en az on iki saat, c) Çok tehlikeli işyerleri için en az on altı saat olarak İSG eğtimi süreleri belirlenir.

Az tehlikeli işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği eğitimi kaç yılda bir tekrarlanmalıdır?​

Az tehlikeli işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği eğitimi kaç yılda bir tekrarlanmalıdır?
a) Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde yılda en az bir defa. b) Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iki yılda en az bir defa. c) Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde üç yılda en az bir defa.

İşveren hangi durumlarda çalışanların eğitim almasını sağlar?​

Anılan kanunun 17. maddesinin birinci fıkrasında; “İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlar. Bu eğitim özellikle; işe başlamadan önce, çalışma yeri veya iş değişikliğinde, işekipmanının değişmesi hâlinde veya yeni teknoloji uygulanması hâlinde verilir.

Zorunlu eğitimler nelerdir?​

Zorunlu eğitimler nelerdir?
KANUNEN ZORUNLU OLAN MESLEKİ EĞİTİMLER
- İlkyardım Eğitimi.
- Hijyen Eğitimi.
- Kazancı Eğitimleri.
- Yangın Eğitimi Uygulamalı
- Yüksekte Çalışma Eğitimi.
- Acil Durum ve Tahliye Tatbikatı Eğitimi.
- Kapalı ve Kısıtlı Alanlarda Çalışma Eğitimi.
- Patlamadan Korunma Dokümanı Hazırlama Eğitimi.

Az tehlikeli işlerde periyodik muayene kaç yılda bir yapılır?​

Az tehlikeli işlerde periyodik muayene kaç yılda bir yapılır?
“3) Çalışanın kişisel özellikleri, işyerinin tehlike sınıfı ve işin niteliği öncelikli olarak göz önünde bulundurularak uluslararası standartlar ile işyerinde yapılan risk değerlendirmesi sonuçları doğrultusunda; az tehlikeli sınıftaki işlerde en geç beş yılda bir, tehlikeli sınıftaki işlerde en geç üç yılda bir, çok …
Az tehlikeli işyerlerinde İSG eğitimleri en az kaç saat olmalıdır?​
Eğitim süreleri ve konuları MADDE 11 – (1) (Değişik:RG-24/5/2018-30430) Çalışanlara verilecek temel eğitimler, işin devamı süresince belirlenen düzenli aralıklar içinde; a) Az tehlikeli işyerleri için en az sekiz saat, b) Tehlikeli işyerleri için en az on iki saat, c) Çok tehlikeli işyerleri için en az on altı saat …

Işle ilgili her konuda işçilerin sağlık ve güvenliğini korumakla yükümlü olan kişi kimdir?​

Işle ilgili her konuda işçilerin sağlık ve güvenliğini korumakla yükümlü olan kişi kimdir?
a) İşveren, işle ilgili her konuda işçilerin sağlık ve güvenliğini korumakla yükümlüdür.

6331 sayılı Kanuna göre çalışanların yükümlülükleri nelerdir?​

6331 sayılı Kanuna göre çalışanların yükümlülükleri nelerdir?
6331 sayılı Kanuna göre çalışanlar, işyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tehlikeli madde, taşıma ekipmanı ve diğer üretim araçlarını kurallara uygun şekilde kullanmak, bunların güvenlik donanımlarını doğru olarak kullanmak, keyfi olarak çıkarmamak ve değiştirmemekle yükümlüdür (6331 md.19/2-a).

Işe başlama eğitimi nedir?​

İşe başlama eğitimi, ilgili yönetmeliğin 4. Maddesinde söylendiği gibi; işçi çalışmaya fiilen başlamadan önce, yapacağı işe, olduğu takdirde kullanacağı iş ekipmanına ve çalıştığı işe özgü iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini içeren tüm konular hakkında uygulamalı biçimde verilen eğitimleri ifade etmektedir.

Çalışan temsilcisini kim atar?​

Çalışan temsilcisini kim atar?
İşyerinde yetkili sendika bulunmaması veya çalışanlar arasından aday olmaması durumunda uygun niteliklere sahip olanlardan, bulunmaması durumunda yeterli sayıda Çalışan Temsilcisi işveren tarafından atanır.
 
Evet, iş sağlığı eğitimi zorunludur. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve bu kanuna ilişkin yönetmelik gereğince iş yerlerinde çalışanlara "İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi" verilmesi yasal bir zorunluluktur. İş sağlığı eğitimi, işyerlerinin tehlike sınıflarına göre belirlenen sürelerde gerçekleştirilir. Az tehlikeli işyerleri için en az sekiz saat, tehlikeli işyerleri için en az on iki saat, çok tehlikeli işyerleri için en az on altı saatlik eğitim süreleri belirlenmiştir.

Az tehlikeli işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği eğitimi üç yılda bir en az bir defa tekrarlanmalıdır. Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iki yılda en az bir defa, çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise yılda en az bir defa eğitimlerin tekrarlanması gerekmektedir.

İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlamalıdır. Bu eğitim özellikle işe başlamadan önce, çalışma yeri veya iş değişikliğinde, iş ekipmanının değişmesi durumunda, yahut yeni teknoloji uygulanması durumunda verilmelidir.

Kanunen zorunlu olan mesleki eğitimler arasında İlkyardım Eğitimi, Hijyen Eğitimi, Kazancı Eğitimleri, Yangın Eğitimi (Uygulamalı), Yüksekte Çalışma Eğitimi, Acil Durum ve Tahliye Tatbikatı Eğitimi, Kapalı ve Kısıtlı Alanlarda Çalışma Eğitimi, Patlamadan Korunma Dokümanı Hazırlama Eğitimi gibi eğitimler yer almaktadır.

Kısacası, iş sağlığı ve güvenliği konularında çalışanların eğitim alması, düzenli aralıklarla yinelenmesi ve belirli konularda derinleştirilmesi zorunludur. Bu uygulamalar, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemek, iş sağlığı ve iş güvenliğini sağlamak amacıyla yapılmaktadır.
 
Geri
Üst