AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Is mahkemesinde gorulen davalardan hangileri nde arabulucuya basvuru zorunludur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.354
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Iş mahkemesinde görülen davalardan hangileri nde arabulucuya başvuru zorunludur?​

Tasarıya Göre Hangi Uyuşmazlıklarda Arabuluculuğa Başvuru Dava Şartıdır? Tasarıya göre; kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı olarak düzenlenmektedir.

Arabuluculuk ücretlerini kim öder?​

Arabuluculuk ücretlerini kim öder?
Aksi kararlaştırılmadıkça arabuluculuk ücreti taraflarca eşit ödenir. Aksi kararlaştırmadıkça demek, tarafların bu oranı değiştirebilecekleri anlamına gelmektedir. Yani taraflar isterlerse arabuluculuk ücretini bir tarafın ödemesini ya da bir tarafın belirli bir oran dahilinde ödemesine karar verebilirler.

Zorunlu Arabuluculuk için başvuru nasıl yapılır?​

Zorunlu Arabuluculuk için başvuru nasıl yapılır?
Zorunlu arabuluculuk için başvuru, şu şekilde yapılır (7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu m.3/5): 1 Arabuluculuk için başvuru işçi tarafından yapılacaksa; işverenin ikametgahının bulunduğu veya işin yapıldığı yerdeki… 2 Arabuluculuk için başvuru işveren tarafından yapılacaksa; işçinin ikametgahının bulunduğu veya işin yapıldığı yerdeki… More

. . Arabuluculuk Bürosu tarafından yapılması gereken zaruri giderler?​

Arabuluculuk bürosu tarafından yapılması gereken zaruri giderler; arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması hâlinde anlaşma uyarınca taraflarca ödenmek, anlaşmaya varılamaması hâlinde ise ileride haksız çıkacak taraftan tahsil olunmak üzere Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanır (7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu m.3/16).

. . Arabuluculuk görüşmeleri nasıl yapılır?​

. . Arabuluculuk görüşmeleri nasıl yapılır?
Arabuluculuk görüşmelerine taraflar bizzat, kanuni temsilcileri veya avukatları aracılığıyla katılabilirler. İşverenin yazılı belgeyle yetkilendirdiği çalışanı da görüşmelerde işvereni temsil edebilir ve son tutanağı imzalayabilir (7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu m.3/18).

. . Arabuluculuk; özel hukuk uyuşmazlığının tarafıdır?​

. . Arabuluculuk; özel hukuk uyuşmazlığının tarafıdır?
Arabuluculuk; bir özel hukuk uyuşmazlığının tarafı olan kişilerin, özgür iradeleriyle seçtikleri tarafsız ve uzman bir üçüncü kişinin (arabulucu) hakemliğinde, dava açılmadan önce veya dava açıldıktan sonra başvurdukları bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir.
 
İş mahkemesinde görülen davalardan hangilerinde arabulucuya başvuru zorunludur sorusunun cevabı 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nda düzenlenmiştir. Kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı olarak belirtilmiştir. Yani söz konusu durumlarda arabulucuya başvuru yapmadan doğrudan mahkemeye dava açmak mümkün değildir.

Arabuluculuk ücretlerini kimin ödeyeceği konusunda ise arabuluculuk ücreti, taraflarca eşit bir şekilde ödenir, yani her iki taraf da bu masrafa katılır. Ancak taraflar arasında farklı bir anlaşma yapılabilir ve arabuluculuk ücretinin ödeme şekli veya oranı değiştirilebilir.

Zorunlu arabuluculuk için başvuru yapılacaksa, işçi tarafından başvuru yapılacaksa işverenin ikametgahının bulunduğu veya işin yapıldığı yerde, işveren tarafından başvuru yapılacaksa ise işçinin ikametgahının bulunduğu veya işin yapıldığı yerde başvuru yapılmalıdır.

Arabuluculuk bürosu tarafından yapılması gereken zaruri giderler ise arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması durumunda taraflarca ödenir, anlaşmaya varılamadığı takdirde ise ileride haksız çıkacak taraftan tahsil edilmek üzere Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanır.

Arabuluculuk görüşmelerine taraflar bizzat, kanuni temsilcileri veya avukatları aracılığıyla katılabilirler. İşveren, yazılı belgeyle yetkilendirdiği çalışanı da görüşmelerde temsil edebilir ve son tutanağı imzalayabilir.

Arabuluculuk, iki taraf arasındaki özel hukuk uyuşmazlığını çözmek için tarafların seçebileceği bir çözüm yöntemidir. Yani arabuluculuk süreci, dava açılmadan veya dava açıldıktan sonra tarafların seçebileceği bir alternatif çözüm yolu olarak öne çıkar.
 
Geri
Üst