Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Is mahkemesi tazminat davasi ne kadar surer?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.429
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Iş mahkemesi tazminat davası ne kadar sürer?​

İş mahkemesinde açılan işçi ve işveren arasındaki davalara ilişkin Adalet Bakanlığının belirlediği hedef süre 540 gündür.

Işe iade ihtarı ne zaman çekilir?​

Yapılan yargılama sonucunda işçinin işe iadesine karar verilmişse; işçi, iade kararının kesinleşmesinin tebliğinden itibaren 10 işgünü içinde işverene başvuru yapmalıdır. 10 iş günlük süre hak düşürücü süre olup bu süre içerisinde işverene başvuru yapılmazsa geçersizliği tespit edilen fesih geçerli hale gelir.

Işe iade davasında 1 aylık süre ne zaman başlar?​

Işe iade davasında 1 aylık süre ne zaman başlar?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 20. maddesi uyarınca iş sözleşmesinin geçerli neden olmadan feshedildiğini ileri süren işçinin, fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içerisinde feshin geçersizliği ve işe iade istemi ile dava açması gerekir. Bu süre hak düşürücü süre olup, resen dikkate alınması gerekir.

Işe iade davasından ne kadar alırım?​

İşe iade davası sonucunda işe iade edilen ve gerekli sürede işe başlatma talebinde bulunan işçiyi işe almayan işveren, işe başlatmama tazminatı ödemekle yükümlü olur. Bir ay içinde işçiyi işe başlatmayan işveren, işçiye en az 4 aylık ve en çok 8 aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur.

Işe iade davasında işe başlatmama tazminatı nasıl hesaplanır?​

İşe başlatmama tazminatı yönünden:
- 6 ay ile 5 yıl arasında kıdemi olan işçi için 4 aylık,
- 5 yıl ile 15 yıl arasında kıdemi olan işçi için 5 aylık,
- 15 yıldan fazla kıdemi olan işçi için 6 aylık ücreti tutarında belirlenmekte,
- fesih sebebine göre bu miktarlar da azami sınır 8 aya kadar da çıkmaktadır.

Işe iade davasında neler talep edilebilir?​

Işe iade davasında neler talep edilebilir?
İşçinin, işveren tarafından geçerli bir neden olmaksızın işten çıkarılması halinde kanunda belirtilen koşulların oluşması durumunda işe iade davası açılabilir. Bu dava ile işçinin işine iadesi, aksi halde en az 4 aylık işe başlatmama tazminatı ile 4 aylık boşta geçen süre ücretinin ödenmesi talep edilir.
 
İş mahkemesinde açılan işçi ve işveren arasındaki davalar genellikle uzun sürebilir. Adalet Bakanlığının belirlediği hedef süre 540 gündür ancak her dava farklılık gösterebilir ve süreç uzayabilir ya da kısalabilir. İş mahkemelerindeki davaların sonuçlanma süresi pek çok faktöre bağlı olarak değişebilir, bu nedenle kesin bir süre vermek zor olabilir.

İşe iade davasında işçinin işe iadesine karar verilmesi durumunda işçi, iade kararının kesinleşmesinin tebliğinden itibaren 10 iş günü içinde işverene başvurmalıdır. Bu süre önemlidir çünkü 10 iş günlük süre hak düşürücü bir süredir ve bu süre içinde işverene başvuru yapılmazsa geçersizliği tespit edilen fesih geçerli hale gelebilir.

İşe iade davasında işe başlatmama tazminatı, işverenin işe iade edilen işçiyi gerekli sürede işe başlatmaması durumunda ödemesi gereken bir tazminattır. İşveren, bu durumda en az 4 aylık ve en çok 8 aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlüdür. Tazminat miktarı işçinin kıdemine göre değişiklik gösterebilir ve belirlenen sürelere göre hesaplanır.

Işe iade davasında neler talep edilebileceği konusunda ise işçinin, işveren tarafından geçerli bir neden olmaksızın işten çıkarılması durumunda kanunda belirtilen koşulların oluşması halinde işe iade davası açılabileceği ve bu davada işçinin işine iadesi, aksi halde en az 4 aylık işe başlatmama tazminatı ile 4 aylık boşta geçen süre ücretinin ödenmesi talep edilebileceği belirtilmektedir. Bu nedenle işçilerin işe iade davası sürecinde haklarını tam olarak bilmeleri ve bu hakları talep etmeleri önemlidir.
 
Geri
Üst