Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Is mahkemesi hangi davalara bakar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.300
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Iş mahkemesi hangi davalara bakar?​

İş hukuku davalarına İş Mahkemeleri bakar. Eskiden bu davalara Asliye Hukuk Mahkemeleri bakardı. İş ilişkisinden, sözleşme veya kanundan doğan her türlü uyuşmazlık bu mahkemelerin görev alanındadır. İş mahkemesinin olmadığı yerlerde davalara Asliye Hukuk Mahkemeleri bakar ancak öncelik iş mahkemelerine aittir.

Iş Davalarinda yetki kesin midir?​

ÖZET : İş mahkemesinin yetkisini düzenleyen İş Mahkemeleri Kanunu`nun 5. maddesinde yer alan yetki kuralı kamu düzeni ilişkin olup kesin niteliktedir. Söz konusu hükme göre davacı işçi, davayı işin yapıldığı yer mahkemesinde açabileceği gibi davalının ikametgâhı mahkemesinde de açabilir.
Iş mahkemesi kaç duruşmada biter?​
Yargıtay tarafından incelenen dava, 1 ay ile 3 ay içinde kesin karara bağlanır. Bölge adliyelerinde davanın sonuçlanma süresi, tahmini 2 ila 4 aydır. İş mahkemesinde davanın sonuçlanması 2 aydır.

Iş mahkemesi tebliğ mi tefhim mi?​

Iş mahkemesi tebliğ mi tefhim mi?
Hukuk Mahkemeleri Kanunu’nun 345 ve 361. maddeleri gereğince 2 hafta içinde istinaf ve temyiz yoluna başvurabilecek. Sürenin başlamasında ise tefhim (sözlü bildirme) dikkate alınmayacak, istinaf ve temyiz süresi tebliğ (yazılı bildirme) ile başlayacak.

Iş mahkemesi ücreti ne kadar?​

Iş mahkemesi ücreti ne kadar?
İş Mahkemesi Dava Dosya Masraf Hesaplama HARÇLAR : Başvurma Harcı 35,90 TL, Peşin Harç 35,90 TL, Vekalet Harcı 5,20 TL şeklindedir.

Iş mahkemesi adli mi idari mi?​

Adli yargı ilk derece hukuk mahkemelerinden genel mahkemeler asliye hukuk ve sulh hukuk mahkemeleridir. Özel mahkemeler ise asliye ticaret mahkemesi, iş mahkemesi, aile mahkemesi, icra mahkemesi, kadastro mahkemesi, tüketici mahkemesi ile fikri ve sınai haklar hukuk mahkemesidir.

Iş mahkemesi kaç duruşma olur?​

İş mahkemesi genelde 3 ile 5 duruşmada sonuçlanır. İş mahkemelerinin ortalama görülme süresi 555 gündür. Bu nedenle 2020 yılında açılan bir iş davasının ortalama 2 yıl süreceği söylenebilir. İş mahkemesi istinaf süresi ise ortalama 3 yıldır.
Iş sözleşmesinde yetkili mahkeme belirlenebilir mi?​
İş davalarında yetkili mahkeme; 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 5. maddesine göre, açıldığı tarihte işverenin Türk Medeni Kanunu gereğince yerleşim yeri sayılan yer mahkemesinde açılabileceği gibi, işçinin işini yaptığı işyeri için yetkili mahkemede de açılabilir.

Is Mahkemesi ne zaman biter?​

Is Mahkemesi ne zaman biter?
İş Mahkemesi Ne Kadar Sürer? İş mahkemesinde açılan işçi ve işveren arasındaki davalara ilişkin Adalet Bakanlığının belirlediği hedef süre 540 gündür.

Tefhim tarihi ne zaman başlar?​

Tefhim tarihi ne zaman başlar?
Hukuk davalarında “Süreler, taraflara tebliğ tarihinden veya kanunda öngörülen hallerde, tefhim tarihinden itibaren işlemeye başlar. Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ veya tefhim edildiği gün hesaba katılmaz ve süre son günün tatil saatinde biter.
 
İş hukuku davalarına İş Mahkemeleri bakar. Önceden Asliye Hukuk Mahkemeleri bu davalara bakardı, ancak şu anda iş mahkemelerinin yetkisi bu tür davaları çözmektir. İş mahkemeleri, iş ilişkisinden, sözleşmeden veya kanundan kaynaklanan her türlü uyuşmazlığı ele alır. İş mahkemesinin olmadığı yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemeleri davalara bakabilir, ancak öncelik iş mahkemelerine aittir.

İş mahkemelerinin yetkisi kesindir. İş Mahkemeleri Kanunu'nun 5. maddesinde belirtilen yetki kuralı kamu düzenine ilişkin olduğundan kesindir. Bu maddeye göre davacı işçi, dava konusunu işin yapıldığı yer mahkemesinde açabileceği gibi davalının ikametgâhı mahkemesinde de açabilir.

İş mahkemelerinde davalara genellikle 3 ile 5 duruşmada sonuçlanır. Yargıtay tarafından incelenen dava 1 ay ile 3 ay içinde kesin karara bağlanırken, bölge adliyelerinde sonuçlanma süresi tahmini olarak 2 ila 4 aydır. İş mahkemesinde davanın sonuçlanması genellikle 2 ay sürer.

İş mahkemelerinde davanın açılmasında tefhim (sözlü bildirme) dikkate alınmaz. İstinaf ve temyiz süresi tebliğ (yazılı bildirme) ile başlar. İş mahkemesi dava dosya masrafları ise başvurma harcı 35,90 TL, peşin harç 35,90 TL ve vekalet harcı 5,20 TL olarak belirlenmiştir.

İş mahkemeleri adli yargıdır. İlk derece hukuk mahkemelerinden genel mahkemeler arasında yer alır. İş mahkemesi, özel mahkemeler arasında yer alır ve iş ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıkları ele alır.

İş davalarında yetkili mahkeme; 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nun 5. maddesine göre belirlenir. Bu maddeye göre, işverenin Türk Medeni Kanunu'na göre yerleşim yeri sayılan yer mahkemesinde açılabileceği gibi, işçinin işini yaptığı işyeri için yetkili mahkemede de dava açılabilir.

İş Mahkemeleri üzerindeki davalara ilişkin Adalet Bakanlığının belirlediği hedef süre 540 gündür. Bu süre içinde dava sonuçlanır. Tefhim tarihi ise işlem süresinin başladığı tarihi belirler ve işlemeye başladıktan hemen sonra geçerlidir.

Kaynak: Türk Hukukunun İlgili Mevzuatı ve Uygulamaları.
 
Geri
Üst