- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 209.857
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Iş kazasını Bildirmemenin cezası nedir?
6331 sayılı kanun gereğince iş kazası bildirmeme cezası 3 Bin 825 TL olarak tayin edilmiştir.Is Kazasini bildirmezse ne olur?
İşçisi iş kazası geçiren işveren bunu zamanında SGK’ya bildirmezse, geç bildirdiği tarihe kadar işçiye Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği yani rapor parası, işverenden geri tahsil edilecektir.
IPC cezası ne demek?
Mahkeme kararına gerek olmaksızın idari kurumlarca (Belediyeler, Valilik, Kaymakamlık, Emniyet, Sosyal Güvenlik Kurumu vs.) verilen, yaptırım olarak bir miktar paranın zorla ödenmesini gerektiren cezalardır.
Eksik sigorta yatırmanın cezası var mı?
İşçinin SGK priminin eksik ödenmesi denetim memurları tarafından tespit edildiğinde eksik prim yatırma cezası gündeme gelecektir. Eksik prim cezası yukarıda da saydığımız gibi eksik primlerin tamamlanması, gecikme ve idari para cezasıdır.İş kazası bildirimi 3 gün içinde bildirmezse ne olur?
İşverenleriş, iş kazası bildirimlerini 3 iş günü içinde yapmamaları durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği iş kazası bildirmeme cezası uygulanır. 2021 yılı iş kazası bildirmeme cezası her geç bildirim başına asgari olarak 5.115 TL’dir.
İş kazası bildirmeme cezası ne zaman gelir?
İşveren tarafından kaza bildiriminin üç iş günü içerisinde yapılmaması halinde, işverene idari para cezası kesilir. İdari para cezası iş yerinde çalışan sigortalı işçi sayısına ve yapılan işin tehlikelilik durumuna göre değişiklik gösterir.
İdari para cezaları vatandaşın kabahat niteliğindeki fiillerine karşı verilir. Bu nedenle idari para cezası ödenmezse hapis cezasına çevrilemez. İdari para cezası ödenmezse, cezanın tahsili amacıyla borçlu kişi hakkında yalnızca icra işlemleri yapılabilir. Kişinin evine giderek fiili haciz uygulaması yapılmamaktadır.
İdari para cezası ödenmediğinde hapis cezasına çevrilir?
Mahkemeler tarafından verilen para cezaları ödenmediğinde hapis cezasına çevrilir, idari para cezaları ödenmediğinde yalnızca icra-haciz işlemleri yapılabilir. İdari para cezası ödenmediğinde borçlunun hapse girmesi gibi bir durum söz konusu olamaz.
Nitekim idari para cezasına karşı dava açılmalıdır?
Bu durumda idare mahkemesine işlemin iptali için dava açılması gerekir. İdari para cezası dışında tek başına verilen diğer idari yaptırım kararlarına karşı da İdare Mahkemesi’nde dava açılmalıdır. Bazı idari kurumların verdiği cezalara karşı özel kanunlarındaki hükümler gereği idare mahkemesine iptal davası açmak gerekir.
Bu durumda idari para cezasının iptali gerekir?
İdari para cezası ile birlikte ayrıca bir yaptırım kararı da verilmişse, örneğin para cezasıyla birlikte ayrıca işyerini kapatma cezası verilmişse, görevli mahkeme İdare Mahkemesi olmaktadır. Bu durumda idare mahkemesine işlemin iptali için dava açılması gerekir.İdari para cezası ödenmezse cezanın tahsili yapılmamaktadır.?
İdari para cezası ödenmezse, cezanın tahsili amacıyla borçlu kişi hakkında yalnızca icra işlemleri yapılabilir. Uygulamada çoğu zaman kişi adına kayıtlı taşınmaz mallar ile araba veya banka hesaplarına haciz konulmaktadır. Kişinin evine giderek fiili haciz uygulaması yapılmamaktadır. Zaten, ev haczine gidilse bile kanunen ev eşyaları haczedilemez.