AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Is kazasi veya meslek hastaliginin olusmasinda %100 kusurlu olan isverene Sosyal Guvenlik Kurumu hangi davayi acabilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
129.880
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Iş kazası veya meslek hastalığının oluşmasında %100 kusurlu olan işverene Sosyal Güvenlik Kurumu hangi davayı açabilir?​

İş Kazası veya Meslek Hastalıklarında Sağlık Hizmeti Giderlerinin SGK Rücu Davası İşverenin kastı veya kusuru ile meydana gelen iş kazası veya meslek hastalıklarında işveren Sosyal Güvenlik Kurumunca yapılan sağlık hizmetleri giderlerinden kusuru oranında sorumludur.

Rücu davaları hangi kanuna göre açılır?​

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 93.maddenin 3.fıkrasında: “Kurumca açılacak tazminat ve rücû davaları, on yıllık zamanaşımına tâbidir.
SSK Hizmet tespit davalarında zaman aşımı var mi?​
Hizmet Tespit Davası Zamanaşımı Hizmet tespit davası belirli bir süre içerisinde açılmadığı takdirde zamanaşımına uğramaktadır. Bu dava için zamanaşımı 5510 Sayılı Kanun uyarınca düzenlenmiştir. İlgili kanun hükmü uyarınca, “sigortalılığın tespiti istenen yılın sonundan başlayarak beş yıllık” bir süre öngörülmüştür.

%100 kusurlu olan işverene Sosyal Güvenlik Kurumu hangi davayı açabilir?​

%100 kusurlu olan işverene Sosyal Güvenlik Kurumu hangi davayı açabilir?
İş kazaları nedeniyle işverene açılacak davalar genellikle tazminat davalarıdır. Kazanın ve mağduriyetin boyutu tazminat miktarlarının belirlenmesinde ön koşullardır. Davalar iş mahkemelerinde ve ölüm durumlarında ceza mahkemelerinde görülmektedir.

İş kazası ve meslek hastalığı sonucu kusurlu bulunan işverenin cezai yönden yaptırımları hangi kanunda yer alır?​

İş kazası ve meslek hastalığı sonucu kusurlu bulunan işverenin cezai yönden yaptırımları hangi kanunda yer alır?
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 4. maddesi uyarınca işveren, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemlerin alınmasından asli olarak sorumlu olup işverenin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle iş kazası gerçekleşmesi ve iş kazası sonucunda işçinin ölmesi veya yaralanması …

İş kazası ve meslek hastalığından dolayı çalışanın işveren hakkında açacağı davalar için tazminatla ilgili düzenleme hangi kanunda yer alır?​

5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 13. maddesine göre iş kazası sayılan ve tazminat davası açılabilecek haller şunlardır: İşçinin işverene ait işyerinde bulunduğu sırada uğradığı her türlü bedensel veya ruhsal zararlar iş kazası sayılır. İşçinin ne şekilde yaralandığı veya öldüğünün önemi yoktur.

Hizmet tespit davası hangi mahkemede açılır?​

7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 5. Maddesi gereği hizmet tespiti için açılacak olan davalarda görevli mahkeme İş Mahkemeleridir.
İşverenin cezai yönden yaptırımları hangi kanunda yer almaktadır?​
Söz konusu mevzuata MEVZUAT sayfasından ulaşabilirsiniz. Bunun tek istisnası ise; işyerinde meydana gelen tüm kazalar iş kazası sayıldığından, işçiyi işyerinde kasten öldüren veya yaralayan işveren veya üçüncü kişi, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 81 ve 85 inci maddelerine istinaden hapis cezasıyla cezalandırılır.
 
İş kazası veya meslek hastalığının oluşmasında %100 kusurlu olan işverene Sosyal Güvenlik Kurumu, sağlık hizmeti giderlerini karşılamak amacıyla rücu davası açabilir. Bu durumda işverenin kasti veya kusurunun kesin olduğu kabul edilir ve Sosyal Güvenlik Kurumu, işçinin sağlık hizmetleri için yaptığı harcamaların işverenden geri alınması için dava açabilir.

Rücu davaları, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 93. maddesinin 3. fıkrasına göre on yıllık zamanaşımına tabidir. Yani, Sosyal Güvenlik Kurumu bu davayı işverene karşı açmak için on yıllık bir süreye sahiptir.

Öte yandan, iş kazası ve meslek hastalığı sonucu kusurlu bulunan işverenin cezai yaptırımları ise İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda yer almaktadır. İşverenin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda cezai yaptırımlarla karşılaşabilir.

İş kazası ve meslek hastalığından dolayı çalışanın işveren hakkında açacağı tazminat davaları ise 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 13. maddesinde düzenlenmiştir. Bu kanun kapsamında iş kazasına maruz kalan işçi, işverene karşı tazminat davası açabilir.

Hizmet tespit davaları ise 7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'na göre İş Mahkemelerinde açılır. İşverenin cezai yaptırımlarıyla ilgili detaylı bilgilere ise ilgili mevzuattan ulaşılabilir, ancak işyerinde kasten öldürme veya yaralama durumunda Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince cezai yaptırımlar uygulanabilir.
 

Similar threads

Geri
Üst