Is kazasi ve meslek hastaligindan dolayi calisanin isveren hakkinda acacagi davalar icin tazminatla ilgili duzenleme hangi kanunda yer alir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

İş kazası ve meslek hastalığından dolayı çalışanın işveren hakkında açacağı davalar için tazminatla ilgili düzenleme hangi kanunda yer alır?​

5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 13. maddesine göre iş kazası sayılan ve tazminat davası açılabilecek haller şunlardır: İşçinin işverene ait işyerinde bulunduğu sırada uğradığı her türlü bedensel veya ruhsal zararlar iş kazası sayılır. İşçinin ne şekilde yaralandığı veya öldüğünün önemi yoktur.

Meslek hastalığıyla ilgili maddi ve manevi tazminata ilişkin hükümlerin hukuki dayanağı nedir?​

Yukarıda da belirtildiği gibi meslek hastalığı sigortasından yararlanabilmenin ilk şartı hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halinin ortaya çıktığı kişinin 5510 sayılı Kanun ile düzenlenen İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası kapsamında sigortalı olmasıdır.
İş kazalarından doğan tazminat davası olayın meydana gelmesinden sonra kaç yıl içinde açılabilir?
Ancak Yargıtay, güncel ve yerleşik kararlarında istikrarlı olarak iş kazasından kaynaklı tazminat davalarının dayanağının sözleşmesel ilişkiye aykırılık olduğunu ve zamanaşımı süresinin TBK’nın 146. maddesi gereğince iş kazasının meydana geldiği tarihten itibaren 10 yıl olduğuna karar vermektedir.

İşveren ve çalışanların iş kazalarından doğan sorumlulukları nelerdir?​

6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun 417 nci maddesinde de belirtildiği üzere; işveren, işyerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak; işçiler de iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlüdür (6098 mad.417/2).

İş kazalarının hukuki sonuçları nelerdir?​

İş kazası sonucu zarara uğrayan işçiye SGK tarafından, geçici veya sürekli iş göremezlik ödenekleri bağlanır, sigortalının ölümü halinde ise hak sahiplerine yasada belirtilen koşullarda gelir bağlanabilir.
Meslek hastalığının tanımı hangi kanunda yer alır?
Meslek hastalığının tanımı 5510 sayılı Kanun’un 14. maddesinde yapılmıştır. Maddeye göre “Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleridir.”
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 4. maddesi uyarınca işveren, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemlerin alınmasından asli olarak sorumlu olup işverenin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle iş kazası gerçekleşmesi ve iş kazası sonucunda işçinin ölmesi veya yaralanması …
Maddi ve manevi zararın tazmininde tarafların kusurları oranında karar verilecektir. İş kazalarında işçi ve işverenin kusuruna yönelik temelde şu üç durum söz konusudur: İşveren tamamen kusurlu, işçi kusursuz ise; iş kazasında sorumluluk tamamen işveren üzerindedir.
Iş kazasında zarar görmüş çalışan hangi davaları açabilir?
Bu davaların açılması işçinin inisiyatifindedir. İş kazası sonucunda işçinin açabileceği üç çeşit tazminat davası vardır. Bunlar; maddi tazminat davası, manevi tazminat davası ve destekten yoksun kalma tazminatı davasıdır.
 
Geri
Üst